Нов дом ли? Питайте дядо Митко – той чака вече 35 години!

През 80-те му отчуждили къщата, за да строят блок. Но...
30 юни 2017 09:15,
32
Нов дом ли? Питайте дядо Митко – той чака вече 35 години!
Снимка: Монитор

35 години чакане за ново жилище? Не, не е спомен от социализма, а реалният живот за 80-годишният Димитър Тодоров от Добрич. Къщите на дядо Димитър и на десетки други собственици били отчуждени през 80-те години на миналия век в централната част на Добрич. Причината била, че по градоустройствен план на тяхно място ще се строи огромен жилищен блок. На семействата е даден кратък срок, в който да напуснат родните си домове.

Общината ги настанява временно в оборотни жилища в крайния квартал "Балик", като обещава, че максимум до пет години ще бъдат преместени в новите си апартаменти. Собствениците получават първата си отчуждителна заповед, нанасят се в общинските жилища и започват да чакат. Дядо Димитър обаче отказва да се настани във временно жилище. Пред местната власт той заявява, че ще чака собствения си нов апартамент.

Димитър Тодоров се настанява в собствената си къща в добричкото село Средина и вече 35 години чака, сърдит на общината и на управниците. Близките му се притесняват, че предвид възрастта му старецът може и да не дочака новото си жилище.

Точно това се случва с Малина Христова. През 1983 година отчуждават имота й. Тя не успява да дочака да се пренесе в новото си жилище, а щафетата поема дъщеря й Зевшан Мустафа.

„Поех наследството от майка ми, но аз вече съм на 60 години и ако не дочакам построяването на блока може и трето поколение да оставя да чака“, казва тя пред "Монитор".

Потърпевшите собственици обясняват в какви мизерни условия живеят в квартал "Балик". Не могат да правят никакви ремонти, тъй като жилището не е тяхна собственост. Не могат да сменят дограмата, която е стара и вече олющена, прозорците зеят, стените са без изолация и през зимата е някакъв ад.

Прословутата сграда, която се строи от 35 години, е наречена блок "Добрич" и се намира зад Стоматологията, точно до Съдебната палата. Няколко входа са обитаеми, а приземните етажи са окупирани от офиси на нотариуси и адвокати. За доизграждане са останали последните два входа, където трябва да се настанят около 24 семейства, собственици на отчуждени къщи. Двата входа са на груб строеж, а мястото се е превърнало в свърталище на наркомани и клошари.

Няколко пъти е викана пожарна да гаси огън, тъй като бездомниците се опитвали да готвят на подръчни уреди.

Наоколо има няколко къщи, които също са отчуждени, тъй като на тяхно място трябва да бъде изграден паркинг към блок "Добрич". Собствениците им продължават да живеят в тях, но са с вързани ръце - не могат нищо да правят в домовете си. На всичкото отгоре част от бъдещите новодомци вече притежават нотариални актове за собственост в новата сграда от далечната 2010 година, без и да са помирисали нов дом.

4 млн. лева са необходими, за да се довършат двата входа на блока, заяви зам.-кметът на Добрич арх. Боян Коларов. "Това са пари, които са непосилни за общинския бюджет. И ние търсим правилните варианти, за да излезем от тази ситуация. Нашето горещо желание е обектът да бъде завършен и смятаме, че не е редно такова страшно нещо да стои в центъра на града и толкова хора да са неудовлетворени дълги години. Направили сме необходимото, за да се обезопаси обектът”, каза арх. Коларов.

Според кмета на Добрич Йордан Йорданов общината има процент собственост в този обект и с експерти са обсъдени вариантите как да се случат нещата, за да се завърши блокът. Единият вариант е общинските помещения да бъдат предоставени на бъдещия строител като обезщетения, за да може той да завърши блока. Другият вариант е да се пусне обществена поръчка за строително-монтажните работи, като плащането бъде отложено във времето – 2, 3, 4 години, когато общината ще може да продаде обектите на реална цена, за да плати строителството. Кметът увери, че в най-кратки срокове ще се вземе решение кой е най-добрият вариант за да започнат строително-монтажните работи на обекта.

През 2009 година община град Добрич променя архитектурния план на блок "Добрич“ и въвежда подобрения, състоящи се в алуминиева дограма, изолация и други. Обявява се нова обществена поръчка за строителството и през 2011 година то най-после започва. Завършва се грубият строеж, парите свършват и строежът е замразен. Така и до ден днешен блокът стои на голи тухли, превърнал се е в луксозен приют за бездомници, наркомани и пияници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато демокрацията удари нищо не остава след нея...