КЕВР реши: Поскъпват ток, газ и топла вода – с процент и два

Скокът влиза в сила от днешна дата, реши на заседание КЕВР
1 юли 2017 16:20,
87
КЕВР реши: Поскъпват ток, газ и топла вода – с процент и два
Снимка: архив Reuters

Цените на тока, газта и топла вода  се увеличават от днес. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след закрито заседание на комисията.

Цената на електрическата енергия от 1 юли 2017 година за абонатите на ЧЕЗ се повишава с 2 процента, за EVN - с 1,7 процента, за "Енерго про" - с 0,41 процента.

"Средно претегленото изменение на крайната цена за битовите потребители е 1,5 процента", изчисли Иванов, цитиран от БТА.

Повишението на цената на електроенергията за 3-годишен период е 2,5 на сто. "Ще направим всичко възможно и в следващите години българските потребители да не чувстват допълнителна тежест", обеща Иван Иванов.

Цената на природния газ за третото тримесечие на годината за битовите потребители се повишава с 1 процент, стана ясно след заседанието на КЕВР. Комисията е утвърдила повишаване на цената на природния газ с 1,91 на сто.

Още по темата
Проверката показала, че действително толкова е необходимото повишение на цената. То засяга около 120 големи индустриални предприятия. Що се касае до крайната цена за битовите потребители, повишението е около 1 на сто, същият процент е за София, каза Иванов.

КЕВР променя цената и на топлинната енергия за различните топлофикационни дружества от 1 юли. Иванов раздели топлофикациите на 2 вида, съобразно енергийния ресурс. По-голямата част използват природен газ, има 4 дружества, които използват въглища като първичен енергоносител.

За дружествата с носител природен газ увеличението е с около 2 процента. За София - то е малко под 1 процент - 0,98 на сто.

Малко по-високо е повишението за 4-те дружества, които използват въглища. Причините са, че поради промяна на горивния цикъл, в микса на въглищата се включват или вносни въглища частично, или обогатени местни въглища.

Осреднено за всички топлофикации - на природен газ и на въглища - увеличението е 3 процента, обяви Иван Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Тъпоъгълници, напипвате ли го?
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличението на КЕВР изяде увеличението на минимилната пенсия и увеличението на останалите пенсии с 2.4% . Ашкулсум, Браво, Спасибо.....!
74
0
 
9
 
! Отговори
5 преди 6 години
Ей хорааа,докога ще търпим?Не се издържа повече!Има ли у нас парламент,правителство и президент?Защо всички те мълчат сега?Нали ние ги избрахме да защитават нашите интереси!Искаме само да ги чуем по въпроса!А след това ще решим!Чакаме!Не ни баламосвайте с ромски проблеми,грипени и пр.глупости!
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА НЕ Е НИЩО.ГЕРБ ЩЕ ТУПА БРАШНЕНИЯ ЧУВАЛ ОЩЕ МНОГО ПЪТИ.КАТО ВИ ДАДАТ МАЛКО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ, ТРЯБВА ДА СИ ГО ВЗЕМАТ В ДВОЕН РАЗМЕР.
72
0
 
5
 
! Отговори
пери преди 6 години
А бе туй КЕВР не беше ли доскоро с Д отпред? Сега що му го махнаха?
71
1
 
1
 
! Отговори
далаверчик преди 6 години
До Дали на 10г ми еЩе търпиш,и хоро ще играеш!И ще се подмазваш,и ще доносничиш,и ще се хилиш мазно,свикнал си!В свои води си,що се сърдиш!?
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Лостов "демократа" сключи навремето няколко договорчета, дето ще разказват играта на българина още няколко десетилетия. И създаде базовите правила в корумпирането на държавните служители, което ще унищожава българина оттук до края на света. Другаря Лостов заедно с няколко други другари...
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що дане поскъоват? Нормалния русофоб, живеещ в България не му трябват нито евтин ток, нито евтин газ, нито евтин нефт. Да вдигат цените на всичко. Да го карат това всичкото с кораби от САЩ. И тока от там да го карат с кораби - акумулатори. Или САЩ да построят Кораб - АЕЦ и да го паркират в някой залив на язовир Искър до София. Да имат шопите рософоби американски ток и да го плащат по американски цени за България. Да им е хубаво ;)))
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво така трябва. Геноцид до дупка за стадото.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво налага поскъпването на тока - " международните цени на петрола ли" или бай Ви Тодор от онзи свет иска увеличението дето е построил и АЕЦ - а и ВЕЦ - вете и ТЕЦ- вете оотделно целата енергопреносна мрежа, подарена от " царю" на ЧЕЗ, ЕВН и енергопро? Увеличение без сносно обяснение на електората български.
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха руснаците 1878 още пашите щяха да тъпчат жените ви.Но явно и това освобождение е било напразно.Когато един нарид е с робска психика СПАСЕНИЕ НЯМА.Той сам си търси някой да го мачка.И колкото повече го мачкат толкова му е по-гот.Тато ги мачка 30-40 години и ......ни дума ни вопъл ни стон.Сега Баце ги е подкарал и вече 10 години ги ребри както загорял турски тираджия млада шведна на околовръстното а те ........"извади го по-навътре".Аман от рая...........
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема 'ъ са коркате, баце трянба да закръгли 5-ти милиард ойро този мандат.Ще ви одере кожите.Децата си ще ядете от мизерия.Само споко.........
64
0
 
16
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ХА СЕГА ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ИЗБОРНАТА ПОБЕДА НА МАФИЯТА ГЕРБ И СЛУГИНСКАТА И КОМИСИЯ КЕВР!
63
3
 
5
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Някой път няма ли да се сетят да намалят цените. Поне веднъж може би?
62
1
 
4
 
! Отговори
Solei преди 6 години
Christianski terorizam na bg narod...a solarnite paneli proizvejdat gratis tok...
61
0
 
10
 
! Отговори
до 52 Енергетик преди 6 години
Много точно си го казал. Явно работиш в енергетиката. Самомче твлввизиите мълчат. Мълчат че американските централи и зелените (в по-голямата синчас собственовт на депутати) продават на НЕК скъпо среднон 60 ст.. НЕК придава евтино на ЕРП 10 ст. .ЕРПтата продава на 20 ст. За да може тока да не е 1 лев. Той пак е толкова но се компенсира от данъците. Вместо да отидат за здравопазване или за образувание. Лошото е че фанъци плащат само работещите ...
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А блилетчето за градския транспорт - какво стана? Още ли е 1,60ВРЕМЕ Е ДА СТАНЕ 2 ЛВ.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОФИЯНЦИ СА БОГАТИ, ДА ИМ ВДИГАТ ОЩЕ ПАРНОТО И ТОПЛАТА ВОДА.МОГАТ ДА ПОНЕСАТ И 300 ЛВ
58
1
 
11
 
! Отговори
гербераст преди 6 години
Мачкай,Бойко, мачкай ги всичките смота няци! 18 процента през април, сега още 2- да е честито на хазната-колко ДДС ще влезе....
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЕВР - и в бъдеще ще правим всичко възможно за огра.бване на българите от чуждите "инвеститори"!