КЕВР реши: Поскъпват ток, газ и топла вода – с процент и два

Скокът влиза в сила от днешна дата, реши на заседание КЕВР
1 юли 2017 16:20,
87
КЕВР реши: Поскъпват ток, газ и топла вода – с процент и два
Снимка: архив Reuters

Цените на тока, газта и топла вода  се увеличават от днес. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след закрито заседание на комисията.

Цената на електрическата енергия от 1 юли 2017 година за абонатите на ЧЕЗ се повишава с 2 процента, за EVN - с 1,7 процента, за "Енерго про" - с 0,41 процента.

"Средно претегленото изменение на крайната цена за битовите потребители е 1,5 процента", изчисли Иванов, цитиран от БТА.

Повишението на цената на електроенергията за 3-годишен период е 2,5 на сто. "Ще направим всичко възможно и в следващите години българските потребители да не чувстват допълнителна тежест", обеща Иван Иванов.

Цената на природния газ за третото тримесечие на годината за битовите потребители се повишава с 1 процент, стана ясно след заседанието на КЕВР. Комисията е утвърдила повишаване на цената на природния газ с 1,91 на сто.

Още по темата
Проверката показала, че действително толкова е необходимото повишение на цената. То засяга около 120 големи индустриални предприятия. Що се касае до крайната цена за битовите потребители, повишението е около 1 на сто, същият процент е за София, каза Иванов.

КЕВР променя цената и на топлинната енергия за различните топлофикационни дружества от 1 юли. Иванов раздели топлофикациите на 2 вида, съобразно енергийния ресурс. По-голямата част използват природен газ, има 4 дружества, които използват въглища като първичен енергоносител.

За дружествата с носител природен газ увеличението е с около 2 процента. За София - то е малко под 1 процент - 0,98 на сто.

Малко по-високо е повишението за 4-те дружества, които използват въглища. Причините са, че поради промяна на горивния цикъл, в микса на въглищата се включват или вносни въглища частично, или обогатени местни въглища.

Осреднено за всички топлофикации - на природен газ и на въглища - увеличението е 3 процента, обяви Иван Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА АНТИБЪЛГАРСКА ДЕЙНОСТ И ВКАРАНИ ПО-ЗАТВОРИТЕ!!ГЛАСУВАНЕТО ЗА ГРОБ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ!
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ГЛАСУВАХА ЗА ГРОБ И ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!!!КАЖЕ ЛИ ТИ НЯКОЙ, ЧЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ГРОБ ИЗПЛЮЙ МУ СЕ В ЛИЦЕТО НА СЛАБОУМНИКА ИЛИ ИНТЕРЕСЧИЯТА АНТИБЪЛГАРИН!
54
2
 
30
 
! Отговори
11111 преди 6 години
Наа този заспал народ не с 2 ами с 2000% трябва да му се увеличи тока!
53
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЗИ ГОДИНА ЗА ВТОРИ ПЪТ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ И ТО ДРАСТИЧНО. ОТ ГЕРБ ПРАВЯТ ТОВА, ЗА ДА УВЕЛИЧАТ ПРИХОДИТЕ В БЮДЖЕТА ОТ ДДС И АКЦИЗ
52
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Бога братя не ползвайте
51
0
 
6
 
! Отговори
Дали на 10г ми е преди 6 години
До я стигапукало за бекапето?! Такива като теб-мишоци, няма да ми казват какво виждам и колко да търпя.
50
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега няма да се оплаквате, избора го направихте вие, други вместо да гласуват сигорно пак са били за гъби.Не мога да разбера що за мазохизъм проявят Българите, тъпчат ги унижават ги, и те пак си избират тези които ги мачкат.ГЕРБ е престъпна партия, която унищожава България и Българския народ.
49
1
 
27
 
! Отговори
Енергетик преди 6 години
Няма как да се избегне. 1.2 милярда на година за USA централите, 800 милиона за зелените. НЕК работи на загуба, защото купува на 55 стотинки от USA централите, продава на ЕРП-тата на 10 стотинки а те го продават на нас на 20. Разликата от 35 стотинки е за сметка на НЕК (държавната структура) за да може частните ЕРП-та да цоцкат както и USA централите и зелените. Всичко друго е някви врели ни кипели.
48
0
 
10
 
! Отговори
пери преди 6 години
До секънд хендЗначи да си кютаме, тъй ли? Доволни, а?Знаеш ли какво, все ще се намери кой и ще е по-внимателен, щото ще има едно наум какво може да последва.
47
0
 
25
 
! Отговори
някой преди 6 години
Това поредно /но не последно/ увеличение на тока го направиха тихом-мълком."Радостната" новина ни я поднасят, след като увеличението е вече в сила.Алооооо, депутатите, защо мълчахте всички вкупом досега?Нима не е било обсъждано с колко да се вдигне цената?Кой одобри това увеличение, кой реши то да бъде запазено в тайна до днес след обяд?Това е подигравка, върховно унижение на народа, безскрупулност и цинизъм.Не ми се мисли колко ли още магарии правят, които укриват от нас.Отврат.
46
14
 
5
 
! Отговори
я стига преди 6 години
До Как е възможноКакто търпя бекапето 45 години,така ще ги търпиш и тия!Какво не ти е ясно!?
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давай Бойчо, мачкай Тик.во . При борисов Първи успя да постигнеш 50-60% увеличение на цената . Ти можеш . Стадото ще ръкопляска !
44
0
 
24
 
! Отговори
Как е възможно преди 6 години
да търпим тези ***? Защо? Може ли някой да обясни с две-три думи?
43
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее Бойко Борисов и партия ГЕРБ!!!
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седесарина Иван Иванов е типичния демократичен комунист!
41
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се оплаквате ? Нали си избрахте ГЕРБ и Бойко ? Аз никога не съм гласувал за Бойко и никога няма да гласувам за ГЕРБ! Всъщност вече не гласувам за никого! Всички политици са безделници и престъпници! Народът трябва да ги измете.
40
3
 
2
 
! Отговори
Язе преди 6 години
До Язе, Тизе и Онизе.А, забравих. Като те е срам, че си българин, друм от тука. Нямаме нужда от срамежливи като теб. Ходи някъде по Америките и се пиши я Джон, я Доналд, току виж и българския си забравил та да не ни излагаш. Айде друм ...
39
4
 
8
 
! Отговори
секънд хенд преди 6 години
До периИзринването е лесно!Проблема е,че другото и то е ***!Просто няма кой!НЯМА,и това е!
38
0
 
6
 
! Отговори
Язе преди 6 години
До Язе, Тизе и Онизе.Ти пък от къде разбра аз за кой съм гласувал. То аз не знам, защото не съм ходил да гласувам от амнайсет години, че ти ли ще знаеш, бе. Я да си отвориш един офис за пророкуване и гледане на каквото там гледаш, боб, захар, кафе. Айде мекия ...
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дружно,по съветски , да благодарим на Другаря Б.Борисов за проявените грижи и големия скок на народните пенсии и редовното ,многократно увеличаване на народните цени !!! Безбожни ГЕРБЕРАСЧЕТА !