Счупихме рекордите по жега! Припаднали и жертви в адския пек

В редица градове температурите минаха 40 градуса на сянка
1 юли 2017 19:22,
56
Счупихме рекордите по жега! Припаднали и жертви в адския пек
Снимка: Reuters

Редица градове в България счупиха рекордите за високи температури в днешния жарък 1 юли. Адският пек отне пет човешки животи, стотици припаднаха, множество колабирали напълниха центровете за Спешна помощ. На много места температурите надминаха 40 градуса.

 Русе, Шумен, Севлиево, Силистра и Плевен бяха след градовете, които счупиха рекордите си по жега.

До 43,6 градуса достигна температурата в Русе, съобщи БТА. В Спешния център в града са постъпили колабирали както възрастни, така и млади русенци. Екипите са реагирали и на хора, получили хипертонични кризи.

От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град съобщиха, че малко след 15.00 часа днес е измерена максимална температура от 43,3 градуса на сянка, което е рекорд за тази дата. Досега най-горещо на 1 юли е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2 градуса.

Още по темата
До 18.00 часа има вероятност температурата да се повиши още и да мине абсолютния максимум за месеца от 44 градуса, регистриран на 26 юли 2000 година.

В Плевен е постигнат температурен рекорд за този ден. Там са измерени 40 градуса температура на въздуха на сянка към 15.00 часа, което е по-висока температура с 3 градуса, в сравнение с максималната, която е била измерена за този ден през 1963 година.

От началото на метеорологичните наблюдения и измерванията на температурата в Плевен, които са от началото на 20 век, няма регистрирана по-висока температура за този ден.

С подобряване на температурен рекорд започна юли и в Шумен. Температурата, която са измерили в метеорологичната станция в града днес, е достигнала 37, 2 градуса по Целзий. Така се подобрява с близо 3 градуса досегашният рекорд за тази дата, който е от 1938 година, когато са били измерени 34, 4 градуса.

Рекордните 41 градуса на сянка измериха днес в Севлиево. Толкова висока температура не е била измервана от 2012 година, когато на 6 август са били отбелязани 41,7 градуса.

Температура 40.3 градуса е измерена днес в Силистра около 17.00 часа, показва справка от Метеорологичната обсерватория. Това е температурен рекорд за днешната дата. Най-топло на 1 юли е било през 1950 година - 35.5 градуса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Vriz преди 6 години
A...v hotelskata staia klimantika pravi hladno...v chekmedjetata na nostnite shkafcheta do leglata ima Biblia za vseki ot turistite...vseki moje da si go chete Korana na negovata skorost...
39
0
 
0
 
! Отговори
Илиян до БХК преди 6 години
Грам не ми дреме за съветите им братле ;)
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Адският пек отне пет човешки животA ....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
37
0
 
0
 
! Отговори
БХК преди 6 години
До Илиян до 44А от ЧЕЗ какво съобщават по въпроса ?Не те ли съветват да намалиш потреблението с 2%?
36
1
 
9
 
! Отговори
Илиян до 44 преди 6 години
Имам климатик от 6 години и не се разболявам освен от някой вирус през зимата. Когато има епидемия. И то не всеки път. Така, че не ми е ясно как се разболяват младите от климатик. Сега съм го пуснал да охлажда на 25 градуса и ми е супер.А да развивам адаптивни способности на 40 градуса жега, да не мога да спя нормално айде мерси...
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Георги, опитваш да си правиш реклама на стоката си, ясно. С климатици и младите се разболяват, от 20 на 35 - контрастът вреди. А и организмът трябва да развива адаптивни способности. Иначе е заникъде.
34
8
 
6
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 6 години
Аз живея в Маями, тук температурите се държат засега около 35 градуса, което комбинирано с висока влажност е просто непоносимо . През деня не се моткам на открито, през цялото време съм само където има климатици. Обикновено тук в къщите имат по един централен климатик, аз имам два Carrier 3.5 Ton 16 SEER централни климатика. Температурата в къщи се поддържа на 18 градуса, което ми струва средно месечно $450 за електричество. Сега правя сметките за поставяне на фотоволтаични панели на покрива!
33
4
 
1
 
! Отговори
гасете фаровете жега преди 6 години
Заради нагло престъпни камери собственици и персонал на хотели ходят като сомнамбули
32
3
 
2
 
! Отговори
гасете камерите преди 6 години
При нас има яка биосфера там където няма камери.Там където ни облъчват камери не може д а минем и десет метра без да с е испотиме и умориме.В планината минавам 4 часа без умора. пред близки хотели влизаме в обемно прецакващо поле от холограмни извънземни оръжия в камери и скенери десет метра и почваме да се задъхваме.Камерите са забранени от чл32 на Основния закон..
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим на Карат-С, че за толкова години не сложиха нормални автобуси по 204, а само малки такива, с няколко МИНИАТЮРНИ прозорчета. Днес хората припадаха на килограм, заради нечия дебеловрата алчност...
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гого, не става човек, не мога да пия бира в жегите, най-много за това ме е яд. Става ми лошо, не мога да дишам, след първата. А как ми се пие едно студено... Не е живот това.
29
9
 
13
 
! Отговори
123 преди 6 години
Тези рекорди ги постигаме благодарение на нашия вожд и учител: генерал-лейтенант, вке още премиер, доктор Бойко Боисов
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз надвечер ходих и на сауна.....беше на аванта.... :))
27
3
 
28
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Когато в юлска жега, в пот тялото възвира, седни на сянка ти и пий студена бира!!
26
2
 
20
 
! Отговори
Теди преди 6 години
И зимата каква беше студена и лятото свръх жега.
25
0
 
24
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Има слънчасали, като чета коментарите.
24
3
 
22
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
ами те да глесат и съдят сами: тази зима паднахме под минус 20, добре- зима е. После рязко затопли и цъфнаха дърветата, изведнъж, а не бяхме прибрали шубите, след това внезапно- сняг! Разсипа овошките. След като вече ходих по фанелка и се потих на слънце- сняг?? после стопли и сега над 40 градуса и всичко това за има-няма месец и половина! WTF?? Може би на това ще му викаме "пролет", интересно какво ли ще е "лято"
23
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гражданинХайде сега го обясни на тиквите, които отричат глобалното затопляне и климатичните промени...
22
3
 
29
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
необичайното е краткото време за което се сменя студ със жега, необичайни са ураганите в Москва, времето става по-екстремно- ако ще е студ, ще е як студ, ако ще е жега- ще е яка жега. Това са предсказани последствия от глобалното затопляне- в атмосферата има повече енергия, има по-голяма нестабилност и времето като цяло става по-екстремно. Тази година, а и миналата и по-миналата нямаше пролет, нямаше есен, няма преходни сезони а редуване на студ и жега през кратки интервали.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27А и горкото ни слънце всеки ден умира, като отиде на запад и настава един мрак... Добре, че е изтокът, да може да се роди отново, че какво щяхме да правим на тъмно..