Какво се случва с България: Отлив на специалисти и ниска раждаемост

ФАЦ: Евтинията по Черноморието си има своята цена
Обновена: 2 юли 2017 19:40 | 2 юли 2017 14:24, Елка Василева
318
Какво се случва с България: Отлив на специалисти и ниска раждаемост
Снимка: архив, Булфото

България е пример за това какво се случва с една страна, в която отливът на специалисти е съчетан с ниска раждаемост. България се топи и това се усеща и в туризма, пише Михаел Мартенс в статия във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” , цитирана от Дойче веле.

От България напоследък има и добри новини, констатира авторът в материал, посветен на един от най-динамично развиващите се сектори в страната - туризма.

Либералната икономическа политика на премиера Бойко Борисов според ФАЦ бележи успехи: БВП на страната нараства от няколко години насам: с 1,3% през 2014, с 3,6 на сто през 2015, и с 3,4 процента през миналата година - по данни на Евростат. За текущата година отново се очаква сериозен икономически ръст.

Още по темата

Авторът на публикацията отбелязва и това, че доброто състояние на обществените финанси и ниският държавен дълг са накарали американската рейтингова агенция Фич да обмисли ново повишаване на кредитния рейтинг на страната.

Друга добра новина от България е спадът на безработицата: от 13% през 2013 на 7,6% през 2016, а през настоящата година се очаква безработните да са още по-малко, посочва Мартенс, отново позовавайки се на Евростат.

Независимо от тези успехи обаче България си остава най-бедната страна в ЕС с най-ниските средни доходи. Още преди 2007 г. много българи се отправяха на Запад, а след приемането на страната в ЕС тенденцията дори се засили поради легалните възможности за пътуване.

Но не са само българските ромски кланове, които масово се възползват от правото на свободно придвижване и за които в пресата редовно се появяват критични публикации.

До голяма степен незабелязани остават безбройните медицински сестри, болногледачи, строителни работници, готвачи, шофьори на камиони, инженери, лекари и други специалисти, изучили професията си в България, които сега работят навън и плащат там данъци и социални осигуровки, четем по-нататък в публикацията на ФАЦ.

България печели от ниското ниво на доходите

Този масов отлив на работна ръка от България създава огромни проблеми на българската икономика, последиците от него се усещат особено силно и в туризма, пише по-нататък Михаел Мартенс.

Сезонът се очертава като много добър, но недостигът на персонал в хотелите и ресторантите по Черноморието спъва развитието. Голям брой български камериерки, рецепционисти или спасители на плажа предпочитат да работят в западните курорти.

Един готвач, който изкарва на остров Рюген в Германия пет пъти повече от онова, което печели в България, трудно може да бъде задържан в родината му. Част от бизнесмодела, който прави Черноморието привлекателно за определени туристи, са тъкмо евтините цени.

Но тази евтиния има своята цена, констатира авторът М. Мартенс и пояснява: Ако не бяха ниските заплати, България нямаше да запази предимството си пред другите туристически държави, се казва още в статията, озаглавена "Евтиното излиза скъпо".

Недостигът на персонал в бранша не е нищо ново, но проблемът се задълбочава. Още преди три години БНР алармира в свой репортаж за това, че браншът изпитва глад за кадри, припомня авторът на статията във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и допълва: "Затова звучи странно оплакването на българския премиер Борисов пред френския президент Макрон. Според Макрон Борисов му бил казал по време на една среща на върха на ЕС в Брюксел, че страната му страда от "евтината работна ръка от други държави", която отнемала работата на местните хора, докато в същото време българите работели из ресторантите на Франция.

Оплакването от "евтините чужди работници", които се стичат към най-бедната страна от ЕС, звучи странно, защото в началото на юни българското правителство облекчи режима за наемане на сезонна работа на чужденци от страни извън ЕС - например украинци или молдовци.

Някой би могъл да си помисли, че от страната с най-високата младежка безработица в ЕС – Гърция, също ще идват кандидати за работа в България. Точно обратното е вярно, констатира Михаел Мартенс и посочва, че дори през деветата година от началото на кризата в Гърция много българи търсят и намират сезонна работа в южната съседка - като берачи на плодове и зеленчуци или в туризма – откъдето печелят повече, отколкото у дома.

България се смалява

Всичко това допълнително изостря проблемите на България, където човек може да види какво се случва, когато отливът на кадри е съчетан с много ниска раждаемост.

Увеличава се единствено ромското население, което само след 3 години ще съставлява 25% от трудоспособното население на страната, е цитирана да казва бившата българската еврокомисарка Меглена Кунева. Дори само това показва колко е важно ромите да бъдат интегрирани в системата на образованието.

Това важи с особена сила за България, чието население намалява с по-бързи темпове, отколкото това на останалите балкански държави: от почти 9 милиона в края на комунизма днес в страната живеят под 7 милиона, а след няколко години населението ще спадне и до малко над 6 милиона души.

България се топи. Това се усеща особено силно и в туризма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
5
 
! Отговори
Ставри преди 6 години
До :::Ein Berliner:::Ако има начин 500 лайка ше ти дам!
12
2
 
42
 
! Отговори
реалност преди 6 години
Няма и как да е по друг начин. След като лакомията на работодателите е пословична!.Може ли един ИТ специалист в България едвам да свързва двата края, да живее при родителите си. А когато иска повишение за заплатата, шефът му, каращ джип и имащ имения, да му казва не може, защото фирмата не можела да си го позволи. А тя е аутсорсинг, т.е. печели само от препродажбата на труда на служителите си! Обаче този ИТ специалист като отиде в Швейцария, на работа, още първата година да си купи BMW X6!
11
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има неща, които не се измерват с пари.Простият въпрос, който си задава всеки от нас е кое е най-ценното в живота?Всеки нормален човек, който не се влияе от вирусни маркетингови въдици, а именно-трябва да имам нов хладилник, автомобил, да ида на екскурзия на май-ната си, всеки нормален човек знае, че най-важното на този свят е родът.Е, идете на май-ната си с парите си у, хайде, че ще ме цензурират!
10
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всякагодина се прибирам лятото в България за 2-3 седмици обзет от носталгични чувства и точно след 2 седмици започвам да си спомням защо се махнах и си мисля само кога ще ми дойде деня за заминаване, за да се прибера по-скоро в цивилизацията.--------Ха-ха-хаа!И аз така.Какво съвпадение на чувствата имаме!
9
30
 
4
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Глупости! Страната е в икономически и демографски подем.
8
13
 
37
 
! Отговори
:::Ein Berliner::: преди 6 години
СПАСЕНИЕ НЯМА ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА! ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ И СЪДБАТА! НЕ СТАВА ТОЗИ НАРОД, НЕ СТАВА!
7
0
 
37
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Хотелиерите как реват само.Чак в Гер. се чуват.Пускат невъзможно ниски оферти и чак после се усещат че трябва и заплати да плащат.Туризма е сектора в който хората работят под МРЗ.Все още има шарани които казват:Аз вземам на месец 600 лвТака е но за календарен месец.За работен се получава друго:26 дни × 12ч=312 раб. часа.Двойно по дълго раб.времеЗаплатата е 300 лв на месецшарани
6
8
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в Норвегия работиме над 1 500 човека българи на възраст до 35 год. Караме стоки с тирове в цяла европа. Заплатите ни са над 7 000 евро на месец. В сравнение само да добавя че за същата работа която работехме в бг взимахме по 1 200 лв. От тези 7 000 евро за сметки храна и семейни разноски изразходвам 3 000 евро. Останалите 4 000 евро ги влагам в банкова сметка на годишна лихва от 3.5 %. Безработицата при вас ще падне след още няколко години на 0 % щото няма да остане един млад работещ човек.
5
2
 
59
 
! Отговори
саки преди 6 години
Икономическия ръст в България ,спрямо натрупания дълг , създава същото усещане ,като при културистите. С химия и зоб ,бързо ставаш голям ,но това е илюзия, защото си отровил тялото и ще си понесеш последствията съвсем скоро.
4
5
 
55
 
! Отговори
Прасето Гошо преди 6 години
Българската държава и българския работодател не заслужава малкото млади умни и работливи момчета току що завършили образованието си тук. ЗАТОВА ДА ЗАМИНАВАТ. Това го казвам Аз ЧОВЕКЪТ останал и работил в *** и в *** с надеждата че децата ми ще могат да живеят в родината си-една нормална държава. Сега виждам че съм платил данък на илюзиите си но няма за кога. Не бих спрял децата си да заминат далеч от тук завинаги....
3
9
 
56
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Всяка година се прибирам лятото в България за 2-3 седмици обзет от носталгични чувства и точно след 2 седмици започвам да си спомням защо се махнах и си мисля само кога ще ми дойде деня за заминаване, за да се прибера по-скоро в цивилизацията.
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви кажа един пророчески виц, разказан ми преди близо 35г. *** се връща от училище с двойка по история на България и баща му го набива. На въпроса му защо го бие бащата отговаря- сине, българите ще измрат, турците ще се изселят в Турция. В България ще останем ние, и за това трябва да знаем нашата история.
1
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Добър ден:(