Пожар бушува в землищата на няколко кюстендилски села

Огънят е обхванал над 1200 декара, от тях 40 с череши
2 юли 2017 14:08, Елка Василева
4
Пожар бушува в землищата на няколко кюстендилски села
Снимка: архив, Булфото

Пожар обхвана над 1200 декара от землищата на няколко села в Кюстендилско. Засегнати са около 40 декара черешови масиви.

Цяла нощ местните хора със собствените си трактори опитваха да спасят насажденията си и гасиха стихията заедно с пожарникарите, съобщи БНТ.

Не е ясно как е тръгнал огънят, това тепърва ще се установява. Заради горещото време и високата температура от пламъците на няколко от доброволците е оказана медицинска помощ.

От тревожен звън на камбаната в късния следобяд вчера в Драговищица разбрали, че нещо лошо се случва в селото. Огънят тръгнал край изоставена къща в края на район Ямборано.

В горещото време и при лекия вятър стихията набра сила за минути. За час пламъците стигнаха и до село Стенско. Десетки местни жители, със собствени цистерни, трактори, плугове и лопати излязоха да гасят пожара, за да защитят черешовите си насаждения.

Огънят е опожарил частично около 40 декара с череши. Скоро изораните дръвчета са се спасили от пламъците. Тези, които огънят е засегнал обаче, вероятно ще изсъхнат.

Стопаните, които са застраховали имотите си, ще получат обезщетение. Останалите ще трябва да чакат да бъде открит евентуален извършител на палежа и да водят дела срещу него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: пожарКюстендилско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, Драговищица е чудесно село.В неговото землище има запазени черешови масиви. Дано огънят да не е нанесъл големи поражения.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има едни, дето са свикнали да се настаняват в чужди къщи, когато стопаните отсъстват. И после не можеш да ги изгониш. Периодично четем за такива истории.Неканените навляци се махат едва след като унищожат окупираната от тях сграда.Дори и да се установи кои са виновните, те обикновено се оказват от онази категория, която никога нищо не плаща. Не можеш да ги накараш да отработят дължимото, защото БХК ги закриля.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожарникаря на републиката върна ли се от потребениет? Ако да защо не е на маркуча?