Шествието в Асеновград – начело със "Свобода или смърт"

Хиляди хора се стекоха на масовия протест
Обновена: 2 юли 2017 23:24 | 2 юли 2017 22:30,
162

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Хиляди хора се стекоха към Асеновград за големия протест, предвиден за днес. Недоволството на хората беше провокирано от инцидент, при който роми биха българчета, състезатели по кану-каяк.

Шествието днес тръгна, предвождано от 11-годишно момче, което носеше знаме с надпис "Свобода или смърт". Многохилядното шествие зад него скандираше "За България" и пееше химна.

Още по темата

Почти целият град е опасан от полицейски кордони, които са в готовност да спрат множеството, ако се насочи към ромската махала. 

По време на протеста беше ранен и оператор от хвърлен предмет. Малко по-късно bTV съобщи, че нападателят е Петър Низамов- Перата, който стана известен с "ловът" на бежанци. Низамов беше обявен за национално издирване.

Инцидентът спря шествието малко преди кръговото, което води към ромската махала "Лозница", съобщи "24часа".

Протестиращите опитаха да пробият кордона от жандармеристи, но напрежението спадна.

По-рано днес кметът на града Емил Караиванов призова протестът да мине през провокации. Той заяви, че провокациите ще бъдат внесени, но асеновградчани ще продължат да живеят в града си и ще искат обща сигурност, спокойствие и гаранция за ред и закон.

Всяка вечер от сряда в Асеновград се провеждат граждански протести по повод побоя на група роми над млади спортисти от местния клуб по кану-каяк, станал на 26 юни.

Асеновградчани издигнаха искания за справедливо наказание на участниците в нападението, за изселване на ромите, които нямат местна регистрация, за събаряне на незаконните постройки в ромската махала и създаване на общинска полиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
37
 
! Отговори
Радко преди 6 години
Имам стотина кила сода каустик. Да идвам ли с казаните?