В адската жега – линейките викани на всяка минута

Жегата взе жертви в София, десетки колабираха
Обновена: 2 юли 2017 07:45 | 2 юли 2017 07:30, Елка Василева
26
В адската жега – линейките викани на всяка минута
Снимка: архив, Булфото

Пет жертви взе жегата в София, а десетки колабираха заради горещините в цялата страна в събота. Само един от случаите е станал на домашен адрес, а останалите са били на улицата.

Починалите заради жегата са четирима мъже и една жена, пише "24 часа".

Още по темата

От жертвите един мъж е на около 40 години, двама на възраст между 60 и 70 г., както и една жена на около 50 г.

Освен тях от инфаркт е починал и пенсионер на около 70 г. Инцидентът се е случил, докато той се разхождал в Южния парк в София. Мъжът се е свлякъл на земята и очевидци веднага подали сигнал на телефон 112. Пристигнали Бърза помощ и полиция, но човекът вече бил мъртъв. Счита се, че сърдечният удар е бил предизвикан от жегата.

Над 220 повиквания за хора с влошено здравословно състояние заради горещините са били получени в Центъра за спешна медицинска помощ в София до 16 ч. вчера. Част от сигналите са за колабирали - над 30 възрастни и повече от 20 деца на възраст между 13 и 17 години.

Екипите на Бърза помощ са получавали по един адрес на всяка минута, а в най-горещите часове на петъчния ден линейките е трябвало да се отзоват на всеки 32 секунди.

4-годишно момченце колабира около 17 ч. вчера в един от магазините на верига строителни хипермаркети в столицата. Детето получило гърчове и посиняло. Линейката пристигнала 20 минути след обаждането на телефон 112. Спешният екип установил, че момченцето е получило топлинен удар, и го откарали с линейката, разказа пред “24 часа” очевидец.

29 пловдивчани потърсиха медицинска помощ заради прилошаване у дома от жегите. Живакът под тепетата удари 42 градуса.

“Някои бяха колабирали, други се оплакваха от стягане в гърдите и задух. Имаше и сърдечно-болни, излезли от ритъм”, обясниха от Бърза помощ.

Линейки хвърчаха цял ден в събота и в Асеновград. “Там са само два екипа. Обажданията бяха за хипертонични кризи и психично болни, които буйстват”, обясниха от Бърза помощ. Диспечерите са изненадани от любезното отношение на роми от Асеновград, които звънели заради здравословни проблеми.

До обяд спешните лекари от Кюстендил и Дупница са се отзовали на 6 сигнала за колабирали от горещините.

Невижданата жега през последните дни опразни плажовете по Южното Черноморие и ги превърна в призрачен пейзаж. Ивиците от Обзор до Резово се пълнят сутрин до 11 ч. и привечер от 17 ч. до тъмно. В 20 ч. повечето плажове са толкова пълни, че изглеждат, както обикновено по обяд.

В повечето морски курорти на юг в 14 ч. бяха измерени температури от 35-36 градуса на сянка.

Хората в Благоевград пък се спасяваха от горещината с плаж на Бяло море. Стотици автомобили и автобуси потеглиха в ранните часове за Гърция и градът буквално опустя.

Други се отправиха към река Бистрица и на пикник в подножието на Рила, в курортната местност Бодрост, на хлад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: жегаспешна помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
В планините е...спасението,не в равнините,макар че един мой стар познат,когато му казвах че ще купувам вила в планина,на 1100 метра надморска височина...мъдро се произнесе: -Хладно,ама...гладно.(щот не стават тиквите и...доматите)