Наводнени мазета, домове - 560 сигнала за вчерашния ден

Оранжев код за гръмотевици имя обявен в 12 области
4 юли 2017 08:23, Петя Славова
0
Наводнени мазета, домове - 560 сигнала за вчерашния ден
Снимка: архив, Булфото

Предупреждение за гръмотевични бури и обилни валежи е в сила за 16 области в страната и за утре, съобщава "Фокус".

В 12 области е обявен оранжев код за гръмотевична активност и обилни дъждове – Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Там през нощта срещу 4 юли и в сутрешните часове ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки. Количества на валежа ще е между 35-65 л/кв.м.

Още по темата

При оранжевия код за обилни валежи са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е също да се наложи частична евакуация.

При оранжевия код за гръмотевични бури от НИМХ предупреждават хората да се пазят и от мълнии. Възможни са поражения върху сгради и дървета.  В 4 области е в сила жълт код за гръмотевична активност и обилни валежи – Плевен, Ловеч, Стара Загора и Хасково.

В тези области през нощта срещу 4 юли и в сутрешните часове ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки. Количества на валежа до 35 л/кв.м.

При жълтия код за се предупреждава за възможност от локални наводнения, малко на брой. Може да се наложи прекъсване на дейности на открито, както и затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. 

Най-голямо количество валежи за последните 12 часа е отчетено в Плевен - 76 л/кв. м. В Русе падналото количество е 67 л/кв. м Във Видин са отчетени - 54 л/кв. м, Свищов - 41 л/кв. м, Ново село – 35 л/кв. м, Шумен – 38 л/кв. м, Кнежа – 34 л/кв. м, Силистра – 32 л/кв. м, София – 19 л/кв. м. На връх Ботев за последните 12 часа се отчетени 49 л/кв. м.

260 сигнала за наводнени мазета на жилища и обществени сгради са постъпили в Националния оперативен център след проливния дъжд в Самоков. Изпратени са допълнителни екипи от съседните градове. 12 жители са били евакуирани - предимно пенсионери и трудно подвижни хора. 27 екипа работят на терен. Няма опасност за населението, съобщи дежурният в Националния оперативен център към ГД ПБЗН Георги Дамянов пред БНТ.

Към 22 ч. на 3 юли са постъпили общо 560 сигнала. Най-тежка е била ситуацията в Плевен, където на място работят 6 екипа. През нощта ще продължат валежите основно в Централна и Източна България, където екипите са в готовност.

Остава в сила бедственото положение в община Самоков след рекордните валежи. Вчера следобед река Боклуджа преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради.

Днес започва описване на щетите причинени от наводнението.Най-много валежи бяха регистрирани в района на Кнежа и Плевен. Хиляди декари земеделска продукция са унищожени. Частично бедствено положение заради преливащият язовир Николаево обяви и кметът на Плевен. И днес преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но по-слаби. Валежите ще спират.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: пороигръмотевици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари