Дивото къмпингуване замърсява, а такси не плаща

Големият проблем бил в липсата на регламенти
5 юли 2017 11:08, Петя Славова
29
Дивото къмпингуване замърсява, а такси не плаща
Снимка: архив, Булфото

Основните проблеми при дивото къмпингуване са замърсяването и фактът, че не се плащат такси, които по-късно да поемат разходите за почистване. Проблемът не е съсредоточен толкова върху самото къмпингуване, колкото върху липсата на регламенти и общи устройствени планове по българското Черноморие.

Това заяви в студиото на "България сутрин" министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод отвореното писмо на Национална асоциация "Българско Черноморие", с което поискаха пълни проверки на т.нар. диво къмпингуващи.

От неправителствената организация изпратиха исканията си до министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на околната среда и водите Нено Димов с настояване да започнат масови проверки на замърсяването от дивото къмпингуване по българското крайбрежие.

"Няколко десетки тона отпадъци са били извозени след неорганизирано диво къмпингуване в края на летния сезон през 2016 година по данни на кмета на Царево. Необходимо е да се създатат подробни устройствени планове. От една страна общината се стреми да задоволи исканията на всички засегнати страни, но от друга планът за управление на Странджа също е блокиран", посочи Нено Димов пред Bulgaria ON AIR.

EС вече осъди България заради мръсния въздух. Измерванията показаха, че българите в цялата страна дишат въздух, който е вреден за здравето, а това има и значителни икономически последици.

"Имаме устойчива тенденция към намаляване на замърсяването в страната. Изискванията на ЕС обаче са твърде високи, затова и цели 16 държави бяха осъдени от съда в Люксембург заради превишаване както на годишните, така и дневните допустими норми за концентрации на фини прахови частици", обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
10
 
! Отговори
we преди 6 години
Щом къмпингуването е диво, следователно къмпингуващите са диваци! А защо не забраните отоплението на дърва и въглища, то замърсява повече!
26
0
 
7
 
! Отговори
КонспирациЙ преди 6 години
Педерастите не могат да се размножават по естествен начин, но въпреки това се увеличават. За пример - Нено Димов...
25
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Страхотни глупости! Брътвежи на бандитските лобита и мутрогенски лакеи. Замърсяването било проблем! Ами поставете контейнери и няма да има замърсяване. Културните хора, дори и да няма контейнери си събираме *** в торбички, и като минем покрай контейнер си ги изхвърляме. А за таксите - Аз като съм си платил такса смет по местоживеене - платил съм си. Като съм на къмпинг няма как да изхвърлям смет в "Белите брези". Така че аз съм си платил - те да се оправят и да си разпределят таксата ми.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те зелените са такива. Тях не ги вълнува природата ами авантата. Тя е водеща при протестите им. Ако ги слушахме тях...сега България трябваше да е Конго без нито един хотел и да мрем от глад. За това всичко трябва да е застроено или платено , за да е чисто. Другото е алабала.
23
1
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
У нас е доказано ,че плащането на такси не води до изчистване.
22
2
 
4
 
! Отговори
Торанага преди 6 години
До да бе да4ка4хте в изкопана яма 1 метър поне и после я зарихте нали?
21
1
 
8
 
! Отговори
Торанага преди 6 години
14 добре го рече.Диво кампингуване ходих 1 път отдавна с брат ми на Кара Дере. Там се срешнахме с едни готини хора, арт и еко, свежи много, дето говореха само колко е гадно да се ходи на хотел и това е ИСТИНСКОТО море.Свежите агенти ходеха на 4к4т в гората. Брат ми отиде да разузнае и се връща и вика, цялато гора е минирана с купчинки *** покрити с тоалетна хартия.2 дена не ср4хме ама тогава още ядях месо и не ме напъна толкова. После отидохме в Слънчака и там изсипах самосвала.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво замърсява ?
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки че не го практикувам моите наблюдения са че къмпингарите в по голямата си част са образовани хора които и към замърсяването се отнасят като такива. По скоро търсим начин да приберем едни пари от всичко възможно и невъзможно. Ами забранете го къмпингуването. Гърция е близо. Там не знам за дивото но другото е уредено и е на светлинни години от нас.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От дивокъмпингуващите пари няма да вземете. Единственото което може да направите е да ги изгодините от България.
17
0
 
19
 
! Отговори
Men преди 6 години
Така, за да имат смисъл тия такси трябва тоя който ги прибира да ходи да чисти. Ха сега ми ми обяснете как ще стане, щото работата смърди на прибиране на пари без нищо да се прави. Второ, аз лично и всички къмпингари не оставяме грам мръсотия, напротив събираме и *** оставени от разни мизерници преди това. Айде нека първо се погрижат за регламентираното къмпингуване и хотелите, че почти няма такива с канализация, а няма и ***, интересно къде отиват отпадните води....
16
1
 
33
 
! Отговори
Ghost преди 6 години
Важно е да се направи разликата между диво къмпингуване и къмпингуващи диваци.
15
0
 
23
 
! Отговори
да бе да преди 6 години
Проблема не е в "дивото къмпингуване" а в къмпингуващите диваци! Години наред сме били на палатки на Рила и след нас не си личи по нищо, че сме изкарали 4-5-6 дена на това място. Обаче разни простаци си зарязват *** на всевъзможни места, на Витоша ставаме свидетели най-редовно - качил се човека с колата, правил барбекю, чл, пил и после *** до някое дърво.... Ще натежи сигурно да го свали до града долу...И да, като не се плащат такси мутрите не могат да си пълнят гушите...
14
0
 
13
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
и въпреки очебийното присъствие на място за изхвърляне на отпадъци , напафканяците-деграданти се правят на луди и си хвърлят *** повсеместно и се изхождат зад беседката! Ето заради подобни индивиди не ни харесват в чужбина
13
0
 
6
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
за въпросното място за което говоря , има построена беседка с барбекю , пейки и маси , лед осветление , ТОАЛЕТНА ,чешма . Беседката беше като нова. Строена е от ловно-рибаския съюа в селоето. Намира се до паметника на майор томсън. Много красива местност. Има река и полянки за отдих . Съветвам ви да заведете децата си събота или неделя на 40км е. По странното е че по пътя към селото има големи контейнери за *** ,които са действащи и се извозват редовно.
12
0
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
Поредния консултант, в собствената си държава, поставен да решава проблеми се занимава с сеене на раздори в обществото. И естествено къде другаде, ако не в медиите. Абе що некадърниците са толкоз гласовити. А мъдрия народ Български го е казал: Който не може и не желае, да свърши една работа, си намира причина.
11
4
 
9
 
! Отговори
Отговор не искам преди 6 години
А като ходят по нужда с торбички ли си прибират изпражненията?
10
0
 
0
 
! Отговори
Унуфрий преди 6 години
До 4. На Седемте езера са дупнишките, не самоковските компири. Преди да пишеш коментари прочети малко.
9
1
 
8
 
! Отговори
ники преди 6 години
Също интетесен е въпросът с тези дето къмпингуват по 3-4-5 месеца и ни лишават от правото ни на достъп до бреговата ивица за 3-4-5 дниза язовири говоря!
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям трън в очите на едрите риби се оказаха тези самоволни авантюристи.