Кметът Иван Тотев отива на съд заради зоопарка в Пловдив

Съдят още заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен"
13
Кметът Иван Тотев отива на съд заради зоопарка в Пловдив
Снимка: архив, БулФото

Кметът на Пловдив Иван Тотев и заместникът му Димитър Кацарски, както и кметът на район "Западен", отиват на съд за престъпление по служба, свързано с изграждането на зоологическа градина в града. Това съобщиха от прокуратурата.

Още по темата
Обвинителният акт е внесен в съда в Пловдив.

Досъдебното производство по случая е образувано на 3 ноември миналата година от местната прокуратура. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров разследването беше поето от специализираното звено "Антикорупция".

Според обвинението от 30 април 2014 година до 29 юли 2015-та Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на зоопарка. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03" ООД в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Процедурата е проведена и без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство.

Според обвинението Тотев искал да набави облага за търговското дружество в размер на 689 869.70 лв. В този размер е и щетата за общината. Настъпили са значителни вредни последици и от неимуществен характер.

Формирано е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства, посочват от обвинението.

На съд са предадени също Димитър Кацарски и Димитър Колев, които са действали като помагачи и чрез действия умишлено са улеснили кмета на община Пловдив да извърши престъплението.
Заместник-кметът Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за председател на комисия за провеждането на открита процедура.

В нарушение на ЗОП, като председател на комисията, Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура - договаряне без обявление.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слаб кмет ... не намирам разлика между него и някой от предишните !
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не заради зоопарка, а заради кражбите. Има разлика.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадлива герберастка пасмина...
6
0
 
13
 
! Отговори
Шефа на майните преди 1 година
Тоя Тотев , за толкова много неща можеше да лежи в пандиза , но ще го съдят за зоопарка?Явно ще се измъкне като Цецо многоапартаментния!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искаме жирафи
4
1
 
8
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 1 година
Това от снимката по-горе, няма ли да вземе сам да се разкара и повече никъде да не се показва... Аз лично ако приличам на него, няма да се показвам на вън.
3
0
 
7
 
! Отговори
Маймуна на орех преди 1 година
Маймунджалъци ще правиш а? А сега при татуираните, да вдигаш сапуна.
2
1
 
12
 
! Отговори
бааа го преди 1 година
Абе голем конь у муцуната е тоз Тотев бе!
1
1
 
19
 
! Отговори
TИПИЧЕН ГЕРБЕРАСТ преди 1 година
Щом е на власт смята, че му се полага да краде. В Пловдив са пропищели от наглата му хотелиерска рода