Кой е виновен за ада на "Тракия"? Не и ихтиманският боклук, смята кметът

От АПИ могли да вземат мерки, смята бивш шеф на Магистрална полиция
Обновена: 6 юли 2017 09:20 | 6 юли 2017 09:09,
74

 Снимка: Булфото

Запаленото сметище не е причина за верижните катастрофи от сряда. Това заяви кметът на Ихтиман Калоян Илиев. Според него основен виновник за случилото се е мъглата в района.

"Ние срещу метеорологичните условия няма как да се борим. В петък беше най-големият дим от пожара - тогава трябваше да има проблеми, а не в сряда. Като кмет на Ихтиман, нямам правомощия да организирам движението по магистрала "Тракия", допълни той пред Нова тв.

Още по темата
Илиев призна, че проблем с депото има и предстои то да бъде премахнато, като за целта са нужни 2,6 милиона лева, за които се търси европейско финансиране.

"Не знам с каква техника може да се изгаси това, което тлее", каза той.

"Агенция Пътна инфраструктура са могли да вземат някакви превантивни мерки от предишния ден, защото сметището до Ихтиман тлее от няколко дни", пък смята бившият директор на Магистрална полиция Красимир Занев.

По думите му водеща версия и в момента е, че гъст дим от горящото сметище е причина за тежката верижна катастрофа на АМ "Тракия" вчера.

"Метеоролозите се произнесоха и казаха, че в тези дни и часове мъгла на това място не е имало", пояснява Занев пред BTV. Той допълни, че освен лошата видимост, причини за катастрофите са станали и несъобразената скорост на водачите и неспазването на дистанция.

МВР са контролен орган – те само следят за изпълнение на закона за движение по пътищата, имат и превантивна функция. Като видят, че се създава предпоставка за ПТП, трябва да информират институциите”, категоричен е Занев.

Според него от АПИ не са имали време да поставят предупредителни знаци за лошата видимост, тъй като сметището е пламнало отново вчера рано сутринта.

"Има екипи, които минават по магистралата, но това е станало за много кратко време и не са могли да реагират. МВР са си свършили работата, от Пътното също казаха, че ако са имали информация са щели да сложат знаци”, допълва Занев.

Според него магистралите трябва да се оглеждат предварително, за да е ясно в какво състояние са те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено всички отговорни за сметището се отриват с мъглата - кмета,шефа на пожарната и т.н.нищо,че БАН показа спътникова снимка и го опровергаха.
43
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не прехвърляйте всичко на шофьорите. Няма логика на магистрала да се движиш с 50 км/ч, ако не си предупреден за опасност пред теб. Попадаш в димна завеса и за части от секундата "ослепяваш". Каквото и да предприемеш, вече е късно, защото никой не е предупреден за мъгла или дим. АПИ знае само да нагласява търгове. Не съм видял една кола на АПИ да проверява състоянието на път, никога. Не съм видял и обезопасено място за ремонт на български път, дори не умеят да пазят себе си.
42
2
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Не знаел с каква техника да гаси. Ми извикай пожарникарите, бе! Какво предприе, за да решиш проблема?
41
3
 
18
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Всичко е било наред. Дай да пишем една несъобразена скорост с неспазване на дистанция, иначе дуржавата ще трябва да плаща ..... отвратително безхаберие. Немощни мижитурки, които търсят само облагите от постовете и никакви ги няма, когато трябва да свършат нещо.
40
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало дим, ама карали с 200 км/час!Какво има да говорим...
39
10
 
13
 
! Отговори
. преди 6 години
Като има гъст дим - намаляш скоростта и караш толкова бързо, колкото ти позволява колата да спреш в зоната на видимост.АПИ ли е виновна всеки път, като има мъгла някъде, или някой джигит се метне в канавката заради мокър път и несъобразена скорост?На *** все накой друг им е виновен. Винаги се кара със съобразена с пътната обстановка скорост. Не може в мъгла или дим и 5 метра видимост да караш с 80 или 100 км/ч.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и за всичко останало в тази държава, вината е на метеорологичната обстановка.
37
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
500 години чакахте турците сами да си тръгнат, сега сте се разбързали с тия коли...И закъде бързате? Значи в Норвегия могат да карат новите си автомобили с нормална скорост, вие тук карате с 200 км с някакви трошки, купувани от Дупница и Горубляне!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NIKOI NE E VINOVEN,VINOVNI SA POTARPEVSHITE.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. По каквато и причина да се е запалило сметището, трябва за 4-5 дена да е било изгасено. Кметът е бездействал, престъпно.2. Не, КАТ не може да има патрул на всеки метър. АПИ трябва да обхожда, както във всяка бяла държава, всеки път, за който отговаря, и да следи за обстановката и състоянието на пътни платна, мантинели, сигнализация, и да преду. Всички виждаме как се прави от Калотина на запад. Освен това има камери, които се ползват да следят обстановката, за предупреждение при опасност
34
3
 
17
 
! Отговори
Кой беше първия?! преди 6 години
Никой не каза кой направи първата катастрофа...Кои бяха първите ударили се коли и как започнаха да се нанизват другите във тях...Кои и какви са шофьорите стартирали верижната катастрофа...Какви са по народност, какви са по професия...От кой тип хора са-от нормалните интелигентни и възпитани хора или от мутренско-кифленската цивилизация...Никой не казва това а то е най-важното във случая, защото май пак някой джигит забърка цялата каша...
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с разследването на катастрофата в тунела на Витиня преди 2 години където имаше жертви? Някой нещо да знае?
32
2
 
2
 
! Отговори
Sol преди 6 години
Bg prokurori i sadii na besilkite.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги истинските виновници ще изкарат, че шофьорите са виновни. Така е при демокрацията и пазарната икономика в България.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как кой. Русия и особено Путин.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По чудо няма виновни.
28
2
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Ама вие какво очаквате? Ест че сега ще изкарат виновни шофьорите, дистанция и т.н. За да може застрахователите да не закачат държавата, а и също да не платят де. Отделен е въпросът, че щом има няколко коли със спрял километраж на над 100, смятайте как са карали при пооожение, че видимоста е била 2-3 метра... Причините са комплексни, но според мен и сметището е задимило яко! Както винаги държавата не е виновна!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Михлюзите на държавна хранилка си прехвърлят топката и се опитват да изкарат водачите виновни. А този кмет е такава уредена ***,че не е истина. Експерт голям.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са ясни несъобразяване на скоростта, в зависимост от видимостта, независимо дали е мъгла или пушак, тук не става въпрос за вина а за превантивни мерки.
25
5
 
10
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Причината е неправилна преценка на пътната обстановка, забавени и неадекватни реакции от страна на шофьорите.Сбърканата методика на обучение и вечното оневиняване на водачите им докараха неограничено самочувствие с ограничени знания, дисциплина и опит.Зимно време винаги са виновни пътищата, дупките, мъглите и поледиците, но никога самите водачи.През лятото-димът от пожарите...Щом е шофьор, всеки трябва да вижда добре, но не...трябва всички да светят и през деня заради негово величество-Кьоравия