Кой е виновен за ада на "Тракия"? Не и ихтиманският боклук, смята кметът

От АПИ могли да вземат мерки, смята бивш шеф на Магистрална полиция
Обновена: 6 юли 2017 09:20 | 6 юли 2017 09:09,
74

  Снимка: Булфото

Запаленото сметище не е причина за верижните катастрофи от сряда. Това заяви кметът на Ихтиман Калоян Илиев. Според него основен виновник за случилото се е мъглата в района.

"Ние срещу метеорологичните условия няма как да се борим. В петък беше най-големият дим от пожара - тогава трябваше да има проблеми, а не в сряда. Като кмет на Ихтиман, нямам правомощия да организирам движението по магистрала "Тракия", допълни той пред Нова тв.

Още по темата
Илиев призна, че проблем с депото има и предстои то да бъде премахнато, като за целта са нужни 2,6 милиона лева, за които се търси европейско финансиране.

"Не знам с каква техника може да се изгаси това, което тлее", каза той.

"Агенция Пътна инфраструктура са могли да вземат някакви превантивни мерки от предишния ден, защото сметището до Ихтиман тлее от няколко дни", пък смята бившият директор на Магистрална полиция Красимир Занев.

По думите му водеща версия и в момента е, че гъст дим от горящото сметище е причина за тежката верижна катастрофа на АМ "Тракия" вчера.

"Метеоролозите се произнесоха и казаха, че в тези дни и часове мъгла на това място не е имало", пояснява Занев пред BTV. Той допълни, че освен лошата видимост, причини за катастрофите са станали и несъобразената скорост на водачите и неспазването на дистанция.

МВР са контролен орган – те само следят за изпълнение на закона за движение по пътищата, имат и превантивна функция. Като видят, че се създава предпоставка за ПТП, трябва да информират институциите”, категоричен е Занев.

Според него от АПИ не са имали време да поставят предупредителни знаци за лошата видимост, тъй като сметището е пламнало отново вчера рано сутринта.

"Има екипи, които минават по магистралата, но това е станало за много кратко време и не са могли да реагират. МВР са си свършили работата, от Пътното също казаха, че ако са имали информация са щели да сложат знаци”, допълва Занев.

Според него магистралите трябва да се оглеждат предварително, за да е ясно в какво състояние са те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Кое Не е ясно преди 6 години
Ако караш със до към 130 км и след 5 и 30 сутрин вече е светлои гледаш напред поне на 200 м и имаш малко мозък няма как да удариш тоя пред тебеако Не караш на 5 м дистанция зад него!Как така карайки на магистрала по вече светло няма да видиш на 200-на метра пред тебе че има плътна мъгла ли дим ли комбинация ли та няма да имаш време за реакция
63
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Единствено виновен е човешкият ***!
62
1
 
6
 
! Отговори
асен преди 6 години
Виновни са единствено шофъорите , ще им се да литнат , а това не е писта , затова не са и спрели на време , пък сега им се ще някой друг да им плати ремонтите !
61
1
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Виновно е безхаберието на държавните институции, които ако не им се обади Тиквата не си мърдат пръста за нищо. До там я докарахме. Иначе от МВР могат да стачкуват, да тормозят граждани с безцелни проверки, да връчват фишове на пътници по колите, но да регулират движението, когато има тежък трафик или както в случая потенциална опасност, чакай от умрял писмо.
60
1
 
1
 
! Отговори
Петко преди 6 години
До МартинБил съм свидетел на мъгла в този район, август месец около 4-5 часа сутринта.
59
1
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
След като имаме 40 катастрофирали автомобила и нито една жертва, аз мисля, че никой не е карал бързо. Нали си представяте да карате дори с 100км/ч и се блъскате изведнъж....нямаше как да няма жертви. Да питат и БАН за мъглата. Според мен ще е прецедент да има мъгла през юли месец на тази надморска височина при това изключително гъста.....тя работата е ясно, ама всяко чудо за три дни. Другата седмица нещо друго ще стане, това ще се забрави, виновни няма.........
58
1
 
4
 
! Отговори
Батман преди 6 години
До Анонимен 60Никой не казва че всички шофьори са виновни, просто заради примерно 2-3 който са карали с 180 страдат другите.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хайде бе, изкараха 40 шофьори психопати, наркомани и алкохолици?!? верижна катастрофа от 40 коли и нито един от тях не е спазвал дистанция, всеки е карал с превишена скорост, под въздействие на опиати и нарочно са се блъскали един в друг?!? или може би трафикът покрай ихтиман посред лято е като в лас вегас и париж? че 1000 коли са се разминали, ама само 40 пострадали? сигурно е имало и спрели и вече катастрофирали хора, върху които са се нанизвали други, толкова е било зле заради пожара.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българия - виновни няма. Няма и да има. Никога за нищо не е намерен виновник. Не че някой ще го търси де. Каквото станало - станало.Продължаваме напред.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карали са нормално, никой не е превишавал скоростта там, стига сте писали дивотии "по принцип". Всички са намалили скоростта, но въпреки това е станала верижна катастрофа. ОчевАдните виновници са кмета на Ихтиман, че не се взел мерки за пожара, АПИ, че не са сложили предупредителни знаци и знаци за ограничение на скоростта в задименият от сметището участък и КАТ разбира се,който е трябвало да сигнализира когото трябва и да следи да си свърши работата, както и да сложат там през 10 метра катаджия
54
12
 
4
 
! Отговори
Батман преди 6 години
Не е виновен дима от сметището на никой. Значи те ми карали с 180 км/ч защото разбираш ли имат много спешна работа и бързат за някъде и са турбо боровци и накрая се блъснали и сега държавата им виновна..... Хайде хайде
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това ли плащаме на дебелото Лили - партизанската онука 100 лева винетка за лека кола и 1000 лева винетка за товарен автомобил?!
52
3
 
9
 
! Отговори
... преди 6 години
с прости хора се прави катун, но не държава. Тепърва ще гледаме сеир. Колите стават по-бързи, пътищата по-разбити, народа по-зле. За съжаление света върви напред, България се опитва да догонва, ама с акъла си власт и народ са в 19 век. Това не може да свърши добре. Европредседателсвото го свеоха до едни плочки. Просто е стряскащо колко зле взе да става тук.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей тия изкуфели дъртаци дето палят боkлуци трябва да почнат да им слагат солени глоби, а тоя който го е направил в конкретния случай и е предизвикал такава масова катастрофа трябва да го осъдят да покрие всички щети на шофьорите, ако няма пари не е оправдание - ще работи докато ги събере !
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Няма логика на магистрала да се движиш с 50 км/ч, ако не си предупреден за опасност пред теб."Страхотна логика, ами карай с 200, нищо, че не се вижда нищо...Той тоя дим да не пада от небето, че да дойде изведнъж?!
49
2
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
хора не си късайте нервите, а всички заедно питайте ЗАЩО ПЪТНА АГЕНЦИЯ НЕ Е ОСИГУРИЛА СИГНАЛИЗАЦИЯ И ПАТРУЛНИ КОЛИ И КОЙ ОТГОВАРЯ ЗА ТОВА?
48
2
 
3
 
! Отговори
dd преди 6 години
До АнонименГлупости пишеш, аварийното платно за какво е. Щом не виждаш отбиваш и спираш или се движиш като костенурка
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никога не става ясно, кой е виновен, когато има казус. Обичайно никой не е виновен и няма наказани. Но, какво да се очаква, като нямаме нито една работеща институция.
46
2
 
6
 
! Отговори
трътлю преди 6 години
Да бяха поне изпратили поне един екип с толупи от агенцията при образуването на такава мъгла и смог за да респектират откачалките по пътищата. Имало е шанс да не се стигне до тази трагедия. Ама е по-лесно след трагедията да се орпавдаваме и да си правим PR по талавизора.
45
1
 
8
 
! Отговори
трътлю преди 6 години
ОТ пътна агенция да не се правят на интересни. В бг има много места където редовно се образуват мъгли и натрупване на индустриални смогове, в комбинация с мъгла стават точно такива тежки произшествия през 3-4 години. Защо на западните магистрали има през 3-4 км табла с пътната обстановка и дали магистралите са затворени, задръствания, снеговалжи, ограничения на скоростта и прочеее, а нашите златни магистрали, даже нямат и пътни маркировки? Потърпевшите да съдят подред всичката *** на хранилка