Спасителите по морето застаряват, средна възраст 45 г.

Експерт: 85% от удавянията стават във вътрешността на страната
6 юли 2017 20:25, Анисия Иванова
8
Спасителите по морето застаряват, средна възраст 45 г.
Архив: Булфото

Средната възраст на водните спасители у нас е 40 – 45 години. Всяка година сертификат за практикуване на професията получават 600 – 700 души. За Варна и региона броят е 150 – 170. Това съобщи Велислав Цеков, председател на специалистите по водно спасяване към БЧК – Варна, съобщава ИА "Черно море".

По думите му недостигът на кадри се обяснява с многото новооткрити места за обезопасяване. Докато преди години басейните за къпане във Варна и курортите бяха десетина, сега те са 270. Като се прибавят и плажовете, става ясно защо има постоянен недостиг на водни спасители, допълни той.

Все повече арендатори и концесионери на пясъчни ивици разбират колко е важно да имат добре подготвени кадри за тази позиция, затова предлагат и стимули, каза още Цеков.

Той посочи, че от водните спасители не се изискват само добра плувна подготовка и физическа пригодност. "Те трябва да мислят с два-три хода напред и да умеят да предотвратяват инцидентите. Професията е свързана с опазването на човешки живот, което е специфична дейност с много компоненти", бе категоричен специалистът.

Той уточни, че 80 – 85% от удавянията стават във вътрешността на страната в неохраняеми водоеми като язовири, реки и езера. Фаталните случаи в морето са доста по-малко.

"Приветствам идеята на правителството да отпусне средства за обезопасяване на неохраняемите плажове. Друг начин няма, след като повечето пясъчни ивици са труднодостъпни и неатрактивни за концесионерите. Не бива да се забравя, че не малко летовници търсят точно такива плажове, където няма спасители и туристически обекти", каза още Цеков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Няма такива преди 6 години
Бяхме на море в края на юни. Спасители почти няма! При налични 5-7 вишки, работят само 2-3. И това на няколко доста посещавани плажа по южното Черноморие...
7
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Врабчев преди 6 години
''Спасителите по морето застаряват, средна възраст 45 г''-Ееееее лошо,някой ще започнат и да се излагат пред чужденките...................
6
0
 
1
 
! Отговори
От Варна преди 6 години
До шматкаАко искаш да се давиш може ;)
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ш'паткe, и сега е забранено къпането на неохраняеми плажове...
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали знаете, че има и полуслепи спасители на плажа? Имам един познат почти невижда, но е спасител и казва балсамги тук съм за заплатата от 900 лв.
3
3
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ей мушмурок да разбирам ли че прадлагаш да се забрани къпането на неохраняеми плажове
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То лекари и учители няма вие сте се закахърили за спасителите. Нали всички почиваме по гръцко. Да му мислят руснаците и англичаните.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 годишен гларус!Скоро така ядох в едно село петел с ориз, сигурно беше 10 годишен, дърпаш със зъбите, дърпаш, дърпаш, нъци! Все едно гума дърпаш.Но пък иначе, успееш ли да отхапеш, много е вкусно месото!