Земеделски апел: Държавата да помогне след градушката!

Въпреки бедствията няма ръст при застраховките на имот или продукция
6 юли 2017 12:34, Анисия Иванова
25

3932 гледания   |  Още видео

Пораженията от силните дъждове и градушки от изминалите дни не подминаха частните производители у нас. Само в град Левски нанесените щети са над 1 млн. лева. Сега производителите настояват за помощ от страна на държавата, за да могат да покрият загубите в продукцията.

Още по темата

"По принцип държавата трябва да помогне. Не за първи път имаме подобни поражения и то не само от градушка. ЕС трябва да отдели ресурс и то предварително заложен ресурс в своя бюджет като буфери за подобни тежки случаи", коментира в "България сутрин" бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите му това би бил справедлив вариант, дори и ако изплатените компенсации не са на 100%.

Адвокат Стефка Атанасова обаче поясни: "Според Закона за защита при бедствия държавата няма ангажимент за обезщетяване на всички пострадали и отпуска помощ на малка група от хора."

Помощите са социална и такава за увредени имоти, право на тях имат физически лица и са в размер на 300-325 лева.

Темата коментира и Галя Михайлова от Асоциацията на българските застрахователи пред Bulgaria ON AIR, която посочи, че въпреки честите през последните години случаи на загуби заради природни бедствия, ръст при застраховките на имот или продукция няма.

 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми е ясно защо земеделците не са си създали организация за борба против градушки с участието на всички производители.

Ами крайно време е да го направят, както се вижда ще има полза за всички тях
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тази работа си има застраховки, друг е въпроса че ако се обединят производителите спокойно могат да си изтрелват ракети против градушки и да си запазят реколтата, но те са на принципа за останалите не ми пука, ако аз съм зле обаче те трябва да се погрижат за мен.И заради това не им пука за ракетите против градушки ,
21
0
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
А не може ли земеделците да съдят ДА"Борба с градушките" за пропуснати ползи?
20
0
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
До 20. Това са си взаимоотношения между частни субекти. Има съд и т.н. Не съм длъжен да плащам загубите и щетите на който и да е , както той не е длъжен да си дели с мен приходите и печалбите.
19
1
 
3
 
! Отговори
do 19 преди 1 година
Слушай ве древен гал ти знаеш ли какво е да се занимаваш със застрахователи. Трябва да докажеш, че тази щета е от град, колкото и смешно да звучи. Може да си решил да си увредиш реколтата или оранжерия просто да източиш застрахователя. Първо проучи и това говори глупости!
18
0
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Интересно, след като си продадете продукцията, тичате да си купите БМВ нов внос на 10-15 години и да се правите на гъ*зари. Пари за застраховки никога нямате и ако се случи нещо - рев и вой Държавата да помага. На мен Държавата с какво ми помага, когато си купувам прескъпата ви продукция. Хайде чупката, наглеци.
За тази цел има десетки застрахователни компании. Изберете си една и вложете част от приходите за да избегнете евентуални щети.
17
0
 
12
 
! Отговори
яяя преди 1 година
Защо ние трябва да помагаме на частници, а те, когато са добре, ни продават скъпо и прескъпо стоката си.Излиза,че ние трябва да плащаме във всички случаи - и когато ни продават тяхната стока и когато нямат какво да ни продават.Щом живеят в България, би трябвали да са наясно с климата тук и да са се застраховали..
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от соц. мислене веее....Да сте се застраховали, точка. Не съм длъжен аз да ви плащам за това, че вие сте прости. Аман след всяка ваша загуба да ревете и да искате от държавата.
15
4
 
0
 
! Отговори
А.а преди 1 година
Чак се чудя тези дето пишат коментари в Бг ли живеят и правили ли са си застраховка или са просто провокатори
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО Е ТАКА ИЗМИСЛЕНО ЧЕ ДЪРЖАВАТА ДА ОГРАБА ЧАСТНИКА.ТОВА Е МОДЕЛА НА СОЦА. ТОЙ Е НЕПРОМЕНЕН ЗАКОНОДАТЕЛНО.
ТОЗИ МОДЕЛ Е ЕДИНСТВЕН В ЕВРОПА.
ОТ ГРАДУШКАТА ЩЕ ГИ ОБЕЩЕТА САМО АРЕНДАТОРИТЕ.
13
2
 
4
 
! Отговори
А.а преди 1 година
То па едни застрахователи!!!Мръсни крадци,познавам няколко земеделци,които са на 1 мнение-и да застраховаме,когато стане проблем (градушки и т.н. )застрахователните не изплащат нищо,много хубави доводи имат винаги за да не плащат.Всички го знаем това със застраховката и то не само във селското стопанство!!!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата сме аз, ти, той,ние, вие, те. Защо ние трябва да плащаме,че не са успели да ни пробутат скъпо стоката си.За такива големи ниви и производства има и застраховки за покриване на загуби..
11
0
 
10
 
! Отговори
Angelhell преди 1 година
И защо трябва да им помагаме?
Ако градушката ми беше потрошила покрива, някой щеше ли да ми помогне?
За тази цел има застраховки! Това, че повечето си ги спестяват, никой не им е длъжен.
Ама нали Андрешко ни беше положителен герой, трудно ще се промени съзнанието!
10
0
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
За тази цел има застрахователни дружества. И те хляб ядат.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Граждански апел:

Земеделците да помогнат от следващата реколта изнемогващите граждани едвам свързващи двата края.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи какво се получава ?
Минава градушка и няма продукция и даваме пари за помощи !
А застраховките какво покриват ?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетите против градушки не са панацея. Бедствия се случват от всякакъв характер. Не е нормално да инвестираш каквато и да е сума пари в някакви активи (в случая оранжерии) и да не ги застраховаш...Защо държавата трябва да плаща за твоя непукизъм !? Ама всички са на принципа "то на мене няма да ми се случи"...
6
1
 
8
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 1 година
Kaкто дават по 5000 кинта за каско на таралясниците си, така да заделят 1000 за застраховка... Бахги в земеделците-новобогаташи!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земеделци,разбирам мъката ви,но...........дайте да се разберем!!Държавата не ни дава помощи като купуваме вашите продукти и стоки!!С част от печалбата чрез продажби,ако сте добри и загрижени стопани ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да си подсигурите вложените средства чрез ЗАСТРАХОВКА срещу буря,градушка,проливен дъжд,суша,замръзване...!!Да,ама сте ги спестили тези средства и сега....ДАЙТЕ!!За да ви дадат,трябва да ги вземат от всички нас по един или друг начин!
4
0
 
7
 
! Отговори
щщд преди 1 година
Няма друг начин да се научим как да си пазим нивата освен със задължително застраховане. Да се чака на държавата и на природната милост е наивно. Който очаква да се храни от земеделие знае,че първо се дава,дава и дава ,а чак накрая се взима (понякога!).