Над 4100 камери ни пазят от джебчии и други опасности

Най-много устройствата са около училищата и забавачките
8 юли 2017 07:30, Петя Славова
30
Над 4100 камери ни пазят от джебчии и други опасности
Снимка: архив, Булфото

Над 4100 камери следят за сигурността ни по площади, улици, както и в училища и забавачки в страната, съобщава "Монитор". Най-много устройства за видеонаблюдение са разположение в големите градове - София, Бургас, Варна и Пловдив.

Общо на територията на столицата има над 3000 видеоочи, като 2000 камери пазят малчуганите в детските заведения и училищата и около самите сгради, така че родителите да са спокойни за хлапетата си.

Над 180 камери са монтирани по кръстовищата в града. Под наблюдение е и подземната железница, както и подлезите на Централна гара и на автогарата, "Ботевградско" и "Цариградско шосе", бул. "България" и др.

Общинските камери наблюдават и джебчийките пред Централна гара, Лъвов мост и около Женския пазар. Освен това те се грижат и за спокойствието на гражданите около джамията, където се струпват бежанци и има оплаквания от хора, и около Националния стадион "Васил Левски", където пък се дебне за нарушители и вандалски прояви по време на мачове.

Видеонаблюдението обхваща и зоологическата градина и паркове и детски площадки. Кадрите от всички видеокамери отиват в общинския дежурен център за 24-часово наблюдение.

За осигуряване на допълнително видеонаблюдение, необходимо за обезпечаване на сигурността по време на провеждане на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се предвижда изграждане на такова по основните трасета на придвижване на делегациите.

С решение на Министерския съвет бяха отпуснати 2 млн. лв., отделно от това общината ще осигури 1,1 млн. лв. за изграждане на система за сигурност. Камерпо маршрутите до тях. Те ще бъдат свързани със специален софтуер към бази данни с издирвани терористи.

Над 400 видеокамери опасват от край до край Бургас и следят денонощно за спокойствието и трафика в морския град. Половината от тях са монтирани на възлови светофари и спирки, като повече от 30 кръстовища в морския град са под видеонаблюдение. Камери има в Морската градина, на крайбрежната алея, край всички детски площадки и автогари. Повече от година в морския град функционира Център за видеонаблюдение и управление на трафика. Общинските власти предоставят записи на полицията и прокуратурата, когато в обсега им е извършено престъпление.

Пловдивската община също наблюдава с камери всички възлови кръстовища в града. Над 200 камери са разположени по улици и булеварди, в Цар-Симеоновата градина, Старинен Пловдив, Гребната база и Алеята на любовта покрай Централна гара. Според общината монтирането на камери на алеята е намалило броя на проститутките в района. 44 нови камери пък бяха монтирани на всички 11 входно-изходни артерии на Пловдив.

По един месец се запазват записите на 43 денонощно работещи видеокамери на 7 невралгични места в Стара Загора, чийто сигнал се следи онлайн от операторите в Центъра за градска мобилност. В него се получават и сигналите от градските автобуси и тролейбуси, които също са оборудвани с видеоочи.

Хасковската община обяви обществена поръчка за монтирането на 160 камери, които ще бъдат разположени в общо 48 точки в града. Софтуерът ще може да разпознава къде има струпване на хора или изоставени предмети и да изнася на мониторите изображенията от съответните камери.

Готов проект за видеонаблюдение има и община Добрич, но все още в града има само 7 камери. Със собствени приходи в община Септември пък бяха купени и монтирани 50 видеокамери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Как ли сме живеели преди когато нямаше камери ?
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен kradesh, chupat ti rychichkite. niama nujda ot kameri...че арменският поп трябва тогава да е и без крака...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не 4000 камери,а 4000 затвора постройте,така ще се отвори и работа за надзиратели,и населението ще си отдъхне от тая напаст от джебчии.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как камерите точно пазят хората. Сигурно имат монтиран в тях високоенергиен лазер който изпържва джепчиите на място.
19
0
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Смях драги зрители. Да сте чули за осъден джебчия? И от какво точно ни пазят тези камери нещо неразбрах.Смешна държава.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
kradesh, chupat ti rychichkite. niama nujda ot kameri.
17
0
 
15
 
! Отговори
луди преди 6 години
Почнах да се чувствам в безопасност направо :) сега дайте статистика колко струват на данъкоплатеца тия 4100 камери и колко престъпления са разкрити или предотвратени с тяхна помощ, да не се окаже, че за пет джебчийки сме платили от джоба си 20 млн. лева... Щото тогава по-евтино ще ни излезе да ми открадне някаква крадла 20 лева на пазара, отколкото да ни открадне държавата 20 млн лева...
16
0
 
12
 
! Отговори
Без думи преди 6 години
Петя, как точно си работила по тази статия ? ти да не си паднала от небето?Тук в БГ никой не пази хората а нещо повече не се интересува. Напротив .. пази всячъски престъпниците .. !!! Та твоята статия е просто смешна !!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като погледнеш цяла Варна е в камери. Но ... работещи = 0
14
0
 
5
 
! Отговори
Banshee преди 6 години
"Над 4100 камери ни пазят.."А колко от тези 4100 камери работят?
13
0
 
12
 
! Отговори
на фризьор преди 6 години
Откакто джебчиите разбраха, че има толкова много камери по улиците, почнаха да ходят по-често на фризьор. За да изглеждат по-хубави на снимките.
12
2
 
2
 
! Отговори
АМАН от Цветанов преди 6 години
стотици хиляди момчета са облъчвани от педофили в училища и детски градини с цел да станат пасивни хомосексуалисти.ЦВетан Цветанов не се накради на милиарди ограбвани от народа кървави левове и евра аман от тоз престъпник подава София ..
11
2
 
1
 
! Отговори
арести з а убииците преди 6 години
Тежкит е увреждания на милиони граждани групово и поимено с е правят с нарочно проивеждана видео терор техника контролирана от терористи и педофили.Уврежданията от камерите с а видими и се диагностицират и усещат веднага след незаконните престъпни снимки.Нови камери незаконно монтирани буквално режат главен мозък и очи на водачи на МПС.Инфрачервени диагностични камери доказват моментално тежките повреди на телата на сниманите
10
2
 
1
 
! Отговори
аман от терористи преди 6 години
нагли престъпници менкащи на власт нарочно създадени престъпни групировки маскирани като партии провеждат показна ликвидация на БЪлгарите в БЪлгария с все по жестоко вредни техники вкл монтирани в лични документи.НАгло корупционните системи з а видео терор увредиха милиони деца тежко и трайно вкл с педофилски обемно проникващи програми пускани през камерите за облъчване на децата.Всички момичета в училищат аи детските градини имат специфични увреждания на майчините органи от педофислки камери
9
1
 
6
 
! Отговори
арести за терористи преди 6 години
Towa sa Тежко терористични проникващо сканиращи СПИД активни терористични съоръжения забранени от ЗАКОНА:Съгласно конституцията:л. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие
8
1
 
13
 
! Отговори
секънд хенд преди 6 години
В Саудитска Арабия нямат камери!Нямат и джебчии!Щото просто им чупят ръцете!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
камерите все обърнати "навън". А кога ще видим камери обърнати "навътре"????
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медииния герои се обади ионко добро утро тисе обади миличък бре как не захапа книжките и корупцията
5
1
 
15
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Хахаха-дали ***,който краде или кой и да е друг ще се трогне,че някаква си камера го снима? Докогато съдии и прокурори си пълнят джобовете,и освобождават крадци,бандити и убийци,тези камери са като част от даден декор.
4
1
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Гадни манипулатори сте! Камерите не пазят! Пази този, който трябва да удари джебчията през ръцете. Но "камерите пазят" звучи някак приспивно, за да не питаме защо се хвърлят огромни средства в нагласени търгове.