Смолян на протест: Стотици казаха "не" на тормоза

Поводът за протеста е жестокият побой, който двама роми нанесоха над местен
Обновена: 8 юли 2017 20:48 | 8 юли 2017 20:38,
94

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Стотици жители на Смолян излязоха на протестно шествие в подкрепа на 27-годишният Георги Кадиев, който беше зверски пребит.

Въпреки че нападателите на мъжа са арестувани в градът напрежението остава.

Георги Кадиев се намира в отделението по Неврохирургия на пловдивската болница с опасност за живота. Той е със счупен череп, а лекарите се борят за живота му.

Още по темата
Познати на Георги от сдружение "Родопски хайдути" споделят, че той бил спортен, силен. Три пъти е хващал кръста на Богоявление. Именно сдружението е организатор на протеста.

Сборният пункт на протестното шествие беше пред Хаджичоневата къща в квартала, стопанисвана от сдружението.

Братът на пострадалия благодари на всички, дошли да подкрепят протеста и да се противопоставят на насилието, и заяви, че законите трябва да важат за всички.

"Mоля се единствено брат ми да се оправи и тогава по законов ред да търсим справедливост“, каза той, цитиран от "Фокус".

Председателят на Сдружението Манол Ружинов заяви, че вижда как в Смолян се заражда едно гражданско общество, което в последните 10 - 15 години е отсъствало.

"Нашето послание към смолянчани е да бъдат толерантни, както винаги са били, но същевременно и да не си затварят очите за такива зверства, било то от страна на цигани или българи. За съжаление в повечето случаи са замесени цигани и това няма как да се прикрие. Нашето послание е "Не на терора и насилието“, каза Ружинов.

Председателят заяви, че ако пострадалият има нужда от парична помощ за лечението си, ще направят всичко възможно да се организира благотворителен концерт за събиране на средства.

До конфликта се стигнало след спор за момиче между Георги и двама мъже от ромски произход. Конфликтът прераснал в бой. Свидетели са станали няколко младежи от квартала, но никой от тях не се намесил в мелето.

В същото време Районният съд в Смолян остави двамата нападатели за постоянно в ареста. Те са с обвинение за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда.

Близките на бития Георги нямат достатъчно средства, за да платят здравните му осигуровки, нито пари за последващото лечение, съобщи "Нова".

Ако бъдат признати за виновни, нападателите ги грози затвор до 5 години.

Асеновград също продължава с протестите. Утре градът отново излиза на шествие заради нападението над състезатели и треньори от отбора по гребане. Снощи двама от петимата арестувани за побоя са били освободени под гаранция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: протестбойСмолян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
11
 
! Отговори
Блабла преди 6 години
Един наш писател е казал: "В една зверилница толерантност значи ...смърт!"
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повръща ми се от думата толерантностКъде е тя когато става въпрос за българите??Къде са техните права?? Стига с тия отвратителни пропаганди на изтормозеното ц.и.г.анско малцинство! Те са един вирус, едни диваци които с векове не са искали да се развият нито умственно нито културално. Никога няма да се интегрират. Никога няма да са част от тази страна. Само се възползват като кърлежи от нея. Дано на ония о.лиг.офрени от БХК им стане ясно, и на мафията която ги развъжда за гласове.
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Били освободени под гаранция, другите били обвинени за хулиганство и средна телестна повреда. България е рай за престъпниците. Прогизналата от корупция съдебна система позволява на безкруполни мафиоти да управляват страната, а пък на разни въшлясали, бавно развиващи се диваци, които трябва да се обвинят за опит за убииство, им слагат хулиганска проява. Наистина си заслужава престъпен живот в България. Каквото и да направиш, нищо няма да ти направят. По живо по здраво след 24 часа си на улицата.
55
2
 
21
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
От кога опитът за убийство е хулиганска проява? От кога счупеният череп и още по опасната фрактура на базата /основата/ на черепа е средна телесна повреда? И ДОКОГА? Моля някой запознат да ми обясни кое е тежка телесна повреда. Човека е в кома, не се знае дали ще оживее изобщо, какви трайни увреждания ще има от опита за убийство, а ние говорим за средна телесна повреда. Явно политици, съдии, прокурори, депутати ит. н. са с тежки и необратими увствени увреждания.
54
1
 
28
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
Същият проблем 2009г е бил разрешен в Словакия.И там има ,като у нас 1млн от това малцинство.Спряли са помощите за до 2 деца,защото,който иска да има повече деца,трябва да може да си го позволи.Малцинството излизат на протест.Правителство изкарва жандармерията.Малцинцтвото почва да се бие с полицията.За 3м жандармерията вкарва ред.Тука,да се ревизират всички телкове,помощи за майките,само ако имат осигуровки.Не ходят ли децата на училище,спират се помощите.И малко по-малко нещата,ше се наредят.
53
1
 
28
 
! Отговори
Омерзен преди 6 години
Това не е хулиганска проява, а опит за умишлено убийство за което не се предвиждат до 5 години лишаване от свобода а доживотен затвор без право на замяна. Това е единственото справедливо наказание за тези двама античовеци и ако държавата не е способна да осигури възмездие за тази варварщина, то хората рано или късно ще вземат нещата в ръцете си. Не може един етнос да си позволява безнаказано да нарушава всички закони и да се гаври с нормалните хора.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ппздрав за гордите Българи от Смолян!
51
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно - Когато мутрите тероризираха, биеха и изнасилваха, нямаше протести.
50
1
 
8
 
! Отговори
До 60 преди 6 години
Глупости.Този народ не е способен на никакви действия.
49
2
 
0
 
! Отговори
A++++prokurorsadia преди 6 години
Kakav tormoz, re?Nali bulgarski monarhicheski generalisimusi i tehnite armii ot jenski haremi gi podrejdat, sanirvat, reformirvat i upravliavat?!
48
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е опит за убийство -не хулиганска проява. Дано другият път роднин на прокурора да е на мястото на момчето.
47
0
 
6
 
! Отговори
бай Сюлейман преди 6 години
В Смолян уж няма много ***, как така ? Този е останал неинтегриран за метене на главната улица. Иначе агуптите в Смолян са добри работници и занаятчии.
46
10
 
8
 
! Отговори
antikomunist преди 6 години
До 56. Червените *** също нищо няма да направят.Политиката на всички партии е такава.Стига с този ГЕРБ.
45
0
 
10
 
! Отговори
кофтия матриял преди 6 години
До ОНЗИТия уж протестират,а се хилят като малoyмни!
44
3
 
6
 
! Отговори
баш европеец преди 6 години
Европейци сме,ама не съвсем!На тоя протест му липсват меченца,китки цветенца,хората не се държат за ръчичка...Ех,Европо,кога ша та стигнем!?
43
0
 
14
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 6 години
И какво ? Викат ,,Българи-юнаци,, ли ?!!!
42
5
 
1
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
И сега *** като се трогнат !!!
41
1
 
28
 
! Отговори
Н. Х. преди 6 години
"Толерантността в една зверилница е равна на смърт"Николай Хайтов
40
1
 
19
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
Има ли БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНОСТ !?!?!? Ако има нека се задейства! Иначе става моного кофти - народът помни и не прощава!!!
39
1
 
40
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
Тези протести са обречени на провал.Протест е когато тихо и кротко бъде запалена малата от четири страни и протестиращите стоят покрай огъня,връщат със вили недопечени *** обратно и наливат масълце за по-сериозен пламък.