Месото поскъпва, а цените на колбасите падат

Ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло
Обновена: 10 юли 2017 07:05 | 10 юли 2017 07:00, Елка Василева
69
Месото поскъпва, а цените на колбасите падат
Снимка: архив, Булфото

Цените на свинското месо у нас растат, а в същото време тези на колбасите, за които то трябва да е основна суровина, падат. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, пише „Труд“.

Според данните от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е отчетено поскъпване от 15,5%. На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) повишението е с 5,3%.

В същото време цената на малотрайните колбаси намалява с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите – с 3,6%, и при трайния салам – с 5,4% на годишна база.

Разминаването в цените не може да се оправдае с внос на месо, защото данните на комисията показват, че в същия период се наблюдава и покачване с 44% на цените на месото и на международния пазар.

Обратна е и ситуацията с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни спрямо същия месец на миналата година, но цената на пилешките кренвирши се покачва. Най-голямо е намалението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче расте с 2,8% за същия период.

Данните на комисията показват още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 г. насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е струвало на едро 1,10 лв. при 1,62 лв. сега. Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%.

Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лв. при 4,75 лв. през същия месец на 2012 г. Спрямо година по-рано поскъпването е с почти 6%. Толкова за месец се е увеличила и цената на кашкавала, като сега на борсите той се продава по 10 лв. за кг при 9,62 лв. за кг през 2015 г.

Анализът показва още, че плащаме повече и за кисело мляко. Цената на едро е с 6% над нивото от същия месец на миналата година. В същото време прясното мляко се задържа около цената от предходната година.

От началото на есента на 2016 г. се наблюдава известна възходяща тенденция при движението на цената на млечните произведения. При кравето сирене и при маслото тази тенденция се запазва и през първите месеци на настоящата година, коментират експертите на комисията. Те отчитат, че индексът на тази група стоки е най-висок в началото на 2014 г. Рязък скок на стойностите беше наблюдаван през лятото на 2007 г. и през 2010 г.

Според експертите един от факторите, който силно влияе върху цените на стоките в нашата страна, е конюнктурата на международните пазари.

Освен млечните продукти и цената на захарта е най-висока за последните четири години, показват данните на ДКСБТ. През юни 2014 г. килограм на едро се е продавал по 1,35 лв. при 1,59 лв. миналия месец.

С над 20% е поскъпнал и фасулът, като през юни цената му на едро е била 3,49 лв. за кг, при 2,89 лв. за кг година по-рано.

В началото на летния сезон при цените на повечето риби има намаление на месечна база, като само при скумрията и сафрида има поскъпване съответно с 1,6% и 5%. Спрямо юни миналата година обаче копърката и сафридът се продават с 5-6 на сто по-скъпо, а рибата хоки – с 4 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: цени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
15
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
цената на колбасите пада, защото стават по-големи *** - човки, копита, рога, соя и каквото се сетите още
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ям кренвирши и те са 100 процента месо.А дано,ама надали...
32
0
 
26
 
! Отговори
Месаря преди 6 години
Черва,рога,копита се варят и се смилат.Добавя се сол,пуешки прат,соя, химикали,овкусители и оцветители.Следва агресивна реклама по медиите и народа хуква да купува *** и да го яде с наслада.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз от 4 години почти Не употребявам такива колбаси. Сега ако хапна усещам 10 химикала поне хахахахха. Вече разчитам на главно на риба .
30
0
 
21
 
! Отговори
Тато преди 6 години
Че то има ли месо в колбасите?
29
0
 
21
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Поевтинява защото в колбасите месото е кът...обяснението е просто.Толкова заместители има че не знаем какво ядем...
28
2
 
5
 
! Отговори
V преди 6 години
Купувам 2-3 пъти месечно трайни колбаси, от по-известните марки. Пробвал съм вкъщи да си приготвям суджуци и подобни, много подправки слагам, обаче и цвета им се губи и вкуса. Като изключим консервантите и оцветителите, не мисля че са лоши колбасите от магазина. Е освен ако не си купиш някакъв салам за 8-9 лв килото - в тях със сигурност има кожички, карантии и тн. Мой познат е паботил във фирма където произвеждат колбаси и ми вика, трайните колбаси са ок, но ми препоръча да избягвам малотрайнит
27
1
 
5
 
! Отговори
знайко преди 6 години
До спекуланти и крадцине е спекула :))) , това е страничен ефект от така наречените парични облекчения на централните банки, или по простичко казано - печатане на пари :))) . ама понеже вече им излиза скъпо да печатат пари, та искат да ги направят в карти и безкешово плащане навсякъде, та да им е по-евтино. у нас съчетано с 2.000.000 туристи които трябва да ядат и пият та допълнително се усеща още по-осезаемо ...
26
0
 
16
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Обяснението е просто . Колбасите от години насам не се правят от месо! В София единствено в Ариана ,традиционните български кебапчета се правят от месо. Готвачите вече даже не знаят как и от какво се правят кебапчета. Разни гурме тарикати ,всичко готвели, но кебапче и кюфте не могат да направят!
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво общо има месото с колбасите?
24
0
 
13
 
! Отговори
Сюнетчията преди 6 години
Ми то има ли месо в тях?
23
1
 
19
 
! Отговори
манеф преди 6 години
Нормално, повечето колбаси се правят от царевица!
22
0
 
23
 
! Отговори
спекуланти и крадци преди 6 години
Всичко е спекула,погледнете цените на плодове и зеленчуци високи а сме Юли месец.
21
2
 
21
 
! Отговори
Месар преди 6 години
Ами, колбасите вече се правят с малко използвана тоалетна хартия. Понякога слагат и есенция на месо.
20
3
 
12
 
! Отговори
не син преди 6 години
Токущо си купих кренвирши "аз ям" за 4,75 лв. килото ! От какво ли са направени ?!
19
1
 
16
 
! Отговори
Защото преди 6 години
В колбасите няма месо.
18
1
 
7
 
! Отговори
До Майтап бе, Уили! преди 6 години
Сутрин рано нямаш ли си работа та пишеш тъпотии ? Сън ли не те лови ?
17
1
 
17
 
! Отговори
леле преди 6 години
"Месото поскъпва, а цените на колбасите падат" Еми да , какво ощо имат ? Да не би колбасите да се правят от месо ?
16
3
 
8
 
! Отговори
Майтап бе, Уили! преди 6 години
Таен салам е този траен колбас, в който липсва изцяло буквата ''Р''. На гръцки език е, може би: "Еса меса та саламеса". Но на древноелински - не! Тогава са яли само дивеч или пък са постили като поета Орфей Древнотракийски, който само в град Августа на траянците имал най-малко три съградени от обитателите му храмове, без частните им светилища. След смъртта на нимфата Евридика не куснал месо и бил убит от дъщерите на производителите на свински котлети в Същинска Западна Тракия, които фалирали.
15
0
 
20
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Нима е публична тайна още,че голям процент от даден колбас се състои от друг колбас с изтекла годност!!!