Месото поскъпва, а цените на колбасите падат

Ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло
Обновена: 10 юли 2017 07:05 | 10 юли 2017 07:00, Елка Василева
69
Месото поскъпва, а цените на колбасите падат
Снимка: архив, Булфото

Цените на свинското месо у нас растат, а в същото време тези на колбасите, за които то трябва да е основна суровина, падат. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, пише „Труд“.

Според данните от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е отчетено поскъпване от 15,5%. На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) повишението е с 5,3%.

В същото време цената на малотрайните колбаси намалява с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите – с 3,6%, и при трайния салам – с 5,4% на годишна база.

Разминаването в цените не може да се оправдае с внос на месо, защото данните на комисията показват, че в същия период се наблюдава и покачване с 44% на цените на месото и на международния пазар.

Обратна е и ситуацията с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни спрямо същия месец на миналата година, но цената на пилешките кренвирши се покачва. Най-голямо е намалението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче расте с 2,8% за същия период.

Данните на комисията показват още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 г. насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е струвало на едро 1,10 лв. при 1,62 лв. сега. Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%.

Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лв. при 4,75 лв. през същия месец на 2012 г. Спрямо година по-рано поскъпването е с почти 6%. Толкова за месец се е увеличила и цената на кашкавала, като сега на борсите той се продава по 10 лв. за кг при 9,62 лв. за кг през 2015 г.

Анализът показва още, че плащаме повече и за кисело мляко. Цената на едро е с 6% над нивото от същия месец на миналата година. В същото време прясното мляко се задържа около цената от предходната година.

От началото на есента на 2016 г. се наблюдава известна възходяща тенденция при движението на цената на млечните произведения. При кравето сирене и при маслото тази тенденция се запазва и през първите месеци на настоящата година, коментират експертите на комисията. Те отчитат, че индексът на тази група стоки е най-висок в началото на 2014 г. Рязък скок на стойностите беше наблюдаван през лятото на 2007 г. и през 2010 г.

Според експертите един от факторите, който силно влияе върху цените на стоките в нашата страна, е конюнктурата на международните пазари.

Освен млечните продукти и цената на захарта е най-висока за последните четири години, показват данните на ДКСБТ. През юни 2014 г. килограм на едро се е продавал по 1,35 лв. при 1,59 лв. миналия месец.

С над 20% е поскъпнал и фасулът, като през юни цената му на едро е била 3,49 лв. за кг, при 2,89 лв. за кг година по-рано.

В началото на летния сезон при цените на повечето риби има намаление на месечна база, като само при скумрията и сафрида има поскъпване съответно с 1,6% и 5%. Спрямо юни миналата година обаче копърката и сафридът се продават с 5-6 на сто по-скъпо, а рибата хоки – с 4 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: цени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лято е, месото не е много за препоръчване в горещините, аз преминах само на зеленчуци - тиквички, картофи, домати, гъби... и за протеини си хапвам яйца. Или понякога риба. За колбаси не искам и да мисля!!!! Единственото ми голямо изкушение са спагетите и пастата, сигурно в предишен живот съм била италианка. :)
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В повечето колбаси няма месо! Кожи, нокти, пера, вода и химикали!
12
0
 
14
 
! Отговори
Месото поскъпва, преди 6 години
а някои сайтове се излагат.Май наистина ще престана да влизам тук, като гледам какво е писал един и същи *** в коментарите към публикувания късно снощи материал "Асеновград: Хиляди протестираха". Всеки комплексар може да пише глупости, но в повечето сайтове му ги изтриват.Тук някой в безсилната си злоба е написал десетки такива със злъчни обиди по адрес на българите, но тези коментари си стоят.Така и ще си останете, с този вид коментатори. Другите и без това се пренасочихме другаде.
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКО ПОСКЪПВА, А ИНФЛАЦИЯТА ПАДА.СТАТИСТИКАТА НЕЩО НЕ Я БИВА.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената на салама не се влияе от цената на месото. Двата продукта не са съвместими и не се срещат на едно място.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен8Е то наистина всички знаем какво няма в салама. Интересното е кой знае какво има в салама.
8
3
 
19
 
! Отговори
Хех преди 6 години
"... се наблюдава и покачване с 44% на цените на месото и на международния пазар."- Пълни глупости на продажната БГ журналистика вероятно целяща да се подмаже на власта. Няма такованещо, и няма и как да има. Ако това се случи безредиците в Хамбург ще са просто като разходка. Аз продължавам да ям прекрасни свински пържоли на цена Е2 като ходя в Германия (а това ми се случва много често).
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че от кога в колбасите има нещо естествено ? Спокойно и най-големите вегани могат да ги ядат.
6
2
 
32
 
! Отговори
свинаря преди 6 години
За направата на колбасите в магазините не е пострадало нито едно животно
5
0
 
7
 
! Отговори
Защо ли? преди 6 години
А защо ли!? Странни колбаси ще да ядем хах https://youtu.be/9maex6f9Yv4
4
3
 
18
 
! Отговори
Чичко доктор преди 6 години
Хейтъри ,просто,, ТРАЕН". Изпусната буква за да има с какво да се ,,забавлявате" карикатури невръстни. А иначе колбасите са меко казано отрова.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тайният салам е парадокс. Единственият салам, който няма два края, като другите. И месо няма... Мистерия!
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много просто, колбасите не са от месо, затова цените им падат
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е този "таен салам"?