708 жертви на пътя през 2016 г., близо 10 000 души са ранени

Най-много катастрофи с жертви са станали в Пловдив
Обновена: 11 юли 2017 17:54 | 11 юли 2017 17:40, Елка Василева
11
708 жертви на пътя през 2016 г., близо 10 000 души са ранени
Снимка: архив, Булфото

Всяка десета катастрофа в България през миналата година е довела до смъртен случай. Общо в страната са регистрирани 7404 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души, а ранените са близо 10 000 души.

Сред основните причини за катастрофите са шофирането с несъобразена скорост, неподаването на сигнализация, извършването на непозволени маневри и отнемането на предимство.

Друг проблем, който все по-често се оказва причина за трагични случаи, е шофирането в нетрезво състояние или под въздействието на наркотични вещества.

Това показва анализ за 2016 г. на Съюза на българските автомобилисти /СБА/ за рисковете и факторите, които водят до трагични случаи на българските пътища.

Най-много катастрофи с жертви на глава от населението са станали в Пловдив, най-малко - в Смолян.

През изминалата година в Пловдив са регистрирани 1049 тежки пътнотранспортни произшествия със 73-ма загинали.

В София се отчита спад на произшествията и загиналите в катастрофи. За 2015 г. броят им е бил 63-ма души, а през 2016 г. - 42-ма.

София и Силистра са и единствените два града, в които няма загинал пешеходец.

Във връзка с черната статистика Съюзът на българските автомобилисти се включи в кампанията на Международната автомобилна федерация FIA "3500 ЖИВОТА" заедно с още 245 автомобилни клуба от целия свят. Основната цел на кампанията е да се обърне повече внимание на пътната безопасност.

Като част от кампанията СБА организира Дни на безплатните услуги в своите клонове в страната. На тях шофьорите ще могат да се възползват от съвети за безопасно шофиране, правилна експлоатация на автомобила през летния сезон и безплатно да проверят неговото техническо състояние - ходова част, реглаж на фарове, компютърна диагностика и други. Събитията ще се състоят на 15 юли (събота) в Благоевград, на 29 юли в Хасково, а през септември се подготвят сходни събития и в останалите градове страната, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: жертвикатастрофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Ник преди 6 години
В София транспортната инфраструктура няма нищо общо с останалите градове. Двойният стандарт е във всичко. И жертвите са по градове, не по области.
6
2
 
4
 
! Отговори
Никой преди 6 години
Ако не се замислим и продължаваме да виним другите а не себе си,ще продължават пътните произшествия.всеки .Който кара автомобил може да види,че голямата част от шофьорите карат неразумно и не спазват ограниченията т.е. карат агресивно и са нахални.Моля ви спрете с надменното поведение и избиване на комплекси на пътищата и по този начин спасете човешки живот.Аз всеки ден го правя и съм щастлив
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама то и без ФАРОВЕ пак си бяха толкова, а ни убеждаваха, че имат спасително действие, а ние светим ли светим!
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С какво помогнаха запалените фарове?! Сега, след като се доказа, че това е чисто просто олигархично искане и шантаж, дали парламентът ще отмени тази глупост.
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София се напълни с легнали полицаи по пешеходните пътеки. След като няма убити пешеходци защо не ги разкарат?
2
1
 
2
 
! Отговори
вергил преди 6 години
Жертвите са за цялата Пловдивска област,а не само за Пловдив.Град София е отделна област.А според статията в Пловдив има по-малко жертви от София, което е пълна глупост.
1
0
 
10
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 6 години
Ей смачканяци,кога беше 2006 година бре?!