Край Варна ще правят исторически парк на 130 декара

Ще има различни селища, ще се хапват древни специалитети
Обновена: 11 юли 2017 21:05 | 11 юли 2017 19:42, Анисия Иванова
8

Снимка: ИА "Черно море"

Исторически парк на 130 декара ще бъде изграден край Варна, в землището на село Неофит Рилски. Първа копка на строежа направиха организаторите и областният управител Стоян Пасев, съобщи ИА "Черно море".

Обектът трябва да е готов около 2022 година. Работата по него е започнала още преди шест години. Около 50 млн. евро е стойността на инвестицията, като 1/3 от средствата вече са осигурени. Стотици са инвеститорите до момента, а най-големият е вложил 500 000 евро, разкри директорът на Историческия парк Ивелин Михайлов.

В комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват характерните особености на различни периоди. Първото от тях ще е свързано с първата цивилизация и варненското злато, което е най-старото в света. Второто ще разкрие особеностите на тракийската култура, ще припомни времето на Орфей и Спартак. Ще бъде изграден величествен тракийски дворец, храм, и две гробници. Възстановката на ритуалната обредност ще бъде максимално реалистична, а консултант по проекта е изтъкнатият траколог професор Иван Маразов.

Третото селище ще е от Римската епоха и ще представя римска вила, античен театър и др., а консултант е Маргарита Ваклинова. Посетителите ще имат възможност да опитат и традиционни специалитети от онова време, сред които медено вино.

Четвъртото селище ще разкрива културата на славяни и прабългари. "Те са живели по времето на великото преселение на народите, което е било не по-малко страшно от днешното. Прабългарите са били известни като шерифите на своето време. Всички са знаели, че където са те, там има мир и благоденствие", разказа Ивелин Михайлов.

Петото селище ще е посветено на Първото българско царство и ще е инспирирано от културата на Преслав. Ще бъдат представени дворецът с тронната зала. Специално място ще бъде отделено на създаването на българската азбука. Посетителите ще имат възможност да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица и да отнесат това като сувенир в дома си. Шестото селище ще бъде изградено по подобие на Царевец и ще показва културата на Второто българско царство.

Според Ивелин Михайлов с Историческия парк ще бъдат привлечени традиционни туристи, които се интересуват от културно-познавателните турове. Той подчерта, че в чужбина много малко знаят за нашата култура, а ние има с какво да се гордеем и какво да покажем. По неговите думи с изграждането на Историческия парк ще се повиши интересът и към останалите културно-исторически обекти в страната, тъй като, когато видят възстановките, хората ще поискат да посетят и истинските обекти. 

Пълна административна подкрепа за инициативата обеща областният управител на Варна Стоян Пасев. Той адмирира идеята за изграждането на Историческия парк. "Освен че ще повиши националното ни самосъзнание и гордост, той ще разкрие и много работни места в региона, а ще бъде полезен и в сферата на туризма, която е една от приоритетните за област Варна", заяви Пасев.

В историческия парк ще има зона за конна езда, детски кътове с традиционни занимания и заведение за хранене, които ще предлагат древни специалитети, характерни за нашите земи.

В проекта участие са заявили и два китайски инвеститора. "Имахме запитвания от много фирми от чужбина, но предпочитаме Историческият парк да се ръководи от българи", подчертаха организаторите.

Своеобразна демоверсия на мащабния проект вече привлича туристите в село Неофит Рилски. В него могат да се видят възстановки на бита от халколита и неолита с характерните му особености. Изложени са и восъчни фигури на хора от онова време, които впечатляват със своята реалистичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
4
 
! Отговори
дарина и. преди 6 години
пълни глупости. лъжат хората и бълъците си купуват имоти наблизо. вместо да дадат пари за обучение на децата си, разни лелки ги лъжат да купуват имоти там, поредната измама.
6
10
 
7
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Това са пълни глупости За този парк пишете и говорите от 6 години ,а всъщност представлява един парцел от един декар между две къщи има две съборени колиби и две каруци и за това нещо вземат на входа 5лв. И надълго и широко обясняват как видите ли оставало им още малко и да почнат да строят нещо по-голямо след това многократно те приканват да опиташ стари български ястия в ресторанта който са направили на селската поляна , предполагам без да плащат никакъв наем.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИли не са прочели,че е 130 декара или не мислят логично,че 130 декара не се строят за ден-два.Ако пуснат и една река с лодки,като влакче+красиви паркове с пейки,беседки;няма да е зле.
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, колко бърьо се развива България и става все по-красива!А някои хора само знаят да мрънкат, горките!
3
11
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Строежа е започнал още преди 6г и ще е готов около 2022г, хахахахаха.Без коментар.
2
8
 
7
 
! Отговори
2022? преди 6 години
Много бързо го строят нещо и започвам да се притеснявам. 2022г е само след 5 и половина години.САЩ ще са направили база на Марс до тогава и ние не можем да построим някакъв си парк.Държавата цирк.
1
7
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Има нещо гнилоКой дарява толкова пари.Божо трудно събра 2лв за Голямата базилика въпрекибезбройните призиви тука само един дарил 500 000?.