В България, в хотели и мотели: Местата се увеличават, туристите намаляват

Приходите от нощувки бележат ръст, но от чужденци, а не от българи
Обновена: 11 юли 2017 13:13 | 11 юли 2017 13:00,
59
В България, в хотели и мотели: Местата се увеличават, туристите намаляват
Снимка: архив Булфото

Броят на леглата в хотелите, мотели, къмпингите и хижите у нас се увеличават, но хората, които отсядат в тях намаляват. Това сочат данните на Националната статистика за туризма ни за пролетта на тази година.

През май 2017 година у нас е имало 2 240 места за настаняване с над 10 легла. Броят на стаите в тях е бил 103 хиляди, а на леглата - 228 хиляди. В сравнение с май 2016 г. общият брой на местата за настаняване се увеличава с 0.5%, а на леглата в тях - с 2.8%.

В същото време статистиката отчита спад на нощувките във всички места за настаняване. През май
2017 г., те са е 1, 3 млн. или с 3.0% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Най-много наламяват нощувките в местата за настяване 3 звезди.

Данните показват, че чужденците са отсядали предимно в 4 и 5-звездните хотели, а повече българи е имало в тризвездните.

През май 2017 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са отседнали 79.7% от всички чужди туристи у нас. 34 на сто са били българите. В тризвездните хотели са отседнали 14.5% от всички нощували у нас чужди туристи и 31,7 % от българите.

Общият брой на хората, нощували в хотели, къмпинги и хижи се понижава с 6% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достига 503.5 хил. 6.6% по-малко са при българите и 5.3% чужденците.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през май 2017 г., са 273.6 хил. и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Чуждите граждани са 229.9 хил., като 75.9% са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно 3.5 нощувки, показват данните на Националната статистика.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през май 2017 г. е 21.1%, като намалява с 1.2% в сравнение с май 2016 година.

В същото време приходите на хотелиерите се увеличават с 2.8% спрямо миналата година и достигат 61.5 млн. лв. Регистрираното увеличение се дължи на чуждите туристи, приходите от които са се увеличи с 4.8%. Приходите от български са намалели с 1%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Да , но... преди 6 години
..пиянския туризъм е в разцветКакво по-хубаво от това?!ПРИЛАГАМЕ НАВСЯКЪДЕ "братския руски опит" !БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ....НАЦИЯ ----"НА ПИЯЧИТЕ"
52
2
 
0
 
! Отговори
саки преди 6 години
Правя си резервация в малък хотел , високо в Балкана. Казвам ,че искам стаята ,да е с тераса,след като разгледах сайта. Ок. Отиваме със семейството и момата на рецепцията ,ни води в една малка тъмна стая без тераса. А хотела е зает 1/3 само, другите стаи са свободни. Следва скандал . Включена е закуска за двама. Сядаме да закусваме и ни слагат само една чиния с 4 принцеси с кайма ,за двамата. Само една чиния, без прибори. Добър апетит.
51
2
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
но си бил честен комунист
50
2
 
0
 
! Отговори
варненец преди 6 години
До СТОЯН ГРОЗДАНОВСл.Бряг заедно със Влас и Несебър имат около 400 000 легла ! Само на Зл.Пясъци капацитета е към 100 000 хил. легла ! Истинската статистика никога няма да ви я покажат в днес бг!
49
5
 
6
 
! Отговори
Пенсионер БГ преди 6 години
Взимам пенсия 300 лв.1.Ток 100 лв.2. Лекарства 50 лв.3.Храна 100 лв.С 50 лв. какъв туризъм ме интересува ?Оплакват се хотелиерите, че не можели да си преброят парите.....
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си оправят кухнята по Черноморието,да си намерят свестни готвачи,защото храната на много места не е добре приготвена,а на някои места дори ужасна!Чужденците харесват традиционната ни и националната кухня,но всичко зависи от готвача.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз всяка година по едно и също време почивам на едно и също място в БГ морето. Винаги е еднакво пълно и винаги хотелиера се оплаква, че е по-зле от минали години. Абе като традиция някяква, да бягаме пред вятъра или да не ни завидят ... Де да знам.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туризма се нуждае от добро обслужване,приятна обстановка,нормални цени и ред(ако се наложи),тя природата ни е дала останалото,кеф ти планина,море,исторически,битови,минерални извори,реки,езера,всичко си има.И разстоянията не са големи,България е перфектната държава за туризъм.
45
2
 
4
 
! Отговори
СТОЯН ГРОЗДАНОВ преди 6 години
Само аз ли си мисля че 228 000 легла има в Слънчев бряг.
44
7
 
12
 
! Отговори
Край преди 6 години
Малък но мнооого простоват народ коментира тук и хвърля кофи с помия по най-работещия български отрасъл в момента. София е пълна с групи чужденци ходят из града и се снимат. Хората виждат с други очи не с вашите хейтърски.
43
5
 
8
 
! Отговори
Имитация преди 6 години
Нашия Български туризъм е жалка имитация на такъв. Вървете зимата в Австрия, лятото в Рим или Маями да видите какво е туризъм. От нищото са направили нещо а в БГ е точно обратното (както винаги де). Има и забележителности и природа, плаж заринат с фасове и драгливи шведи продаващи дини. *** навсякъде, въобще под всякаква критика но Ангелкова каза че туризъмъ е супер в БГ. Стадото вярва и ме навява мисълта че нищо не се е променило последните 65г. Кервана си върви и стадото блее.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали миналата годниа беше "най-силната", поне според мноцество публикации ?Но кое да ми хареса, като турист в тези курорти ? Грозните хотели ? Скапаното обслужване ? Хранта ? "Автентичната родна кухня" ? Или може би са проститутките, фалшивите наркотици (поне ако правите нещо, правете го като хората), мутренията (или забравихме, за престрелката с един бургазлия, който още се влачи по новините). Туризма е разсипът и се нуждае от реконструкция.
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в бг никога не е имало туризъм, онази имитация при соца въобще не я споменавайте. сега е подобна схемата, неподготвени типове на ръководни позиции, както навсякъде.
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако слушате Тиквата Ангелкова ще разберете че туризЪмЪ в Бг цъфти......Ама то само с лозунги НЕ СТАВА!!Тка беше при Тато така и при Тиквоний.
39
4
 
15
 
! Отговори
Телеграфо нюс преди 6 години
След почивка в големите ни корорти човек се нуждае от почивка....Само бетон царевица и китайски *** на всякъде...Как да идват туристи идват пияни младежи но атакистите искат да ги спират и тях,а руснаците вече имат 500 000 апартамента свои...Няма кадри които да развиват алтернативен туризъм нечовешкото заплащане ги изгони дълеч при основните ни конкуренти...
38
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ден няма да мине без поръчкова статия или да чета как се оплакват мутрите с хотелите си. много места станали, малко били туристите. аз ли изсипвах тонове бетон и блъсках балконите срещу съседните балкони? някой от вас случайно да си е пускал фекалните води в морето? с червени куфарчета и празна кратуна туризъм не се прави. гърците също крият доходи, но поне гледат клиента като писано яйце, тук даже и ги пребиват. грам сълза няма да пролея за бандитите 'хотелиери'.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересна статистика, лошото е че това са едни много работни места обслужващ персонал които работят 6 месеца в годината и през другото време се чудят какво да правят.всеки един наш голям хотел за нищо не става, шанса е в по-малките правени по някаква програма където собственика държи на качеството, за да може ТО да го рекламира.
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случайни неща няма !Семейство ,дом ,възпитание,образование ,трудови навици ,познания ,етика ,взаимоотношения ...Туризъм и хотелиерство имаше преди 30 год в България !Сега е пълно с Недоразумения !
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алчните мутрохотелиери вечно недоволни.Ми да разрушават хотелите си щом хората намаляват.Природата и без това си връща един ден всичко заграбено от нея.Да строят фабрики и заводи.
34
3
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ходещите да почиват извън България и предлагащите туристически услуги у нас са един вид колеги т.е.лъжат, мажат и крадат като за световно.Обикновения човек с заплатата си не може да си плати сметките ,а камо ли да мисли за почивки.