Катерушките убийци из страната – над 3000

В София безопасните са едва 324
12 юли 2017 07:23,
9
Катерушките убийци из страната – над 3000
Снимка: Reuters, архив

Над 3000 опасни катерушки дебнат децата из страната.

Само 13 от общо 86 детски и спортни площадки на територията на Шумен например са ремонтирани от пролетта насам. Поне още толкова има в цялата област. Подобно е положението в останалите големи градове.

Голяма част от катерушките, люлките и различните съоръжения са морално остарели, а друга са потрошени след вандалски набези, пише "Монитор".

Само преди няколко дни 5-годишно дете по чудо остана живо, след като падна с велосипеда си от 4-метрова стена. Инцидентът стана във великотърновския кв. "Колю Фичето". Малкият Ясен карал колелото си на необезопасена детска площадка, когато внезапно полетял от стената. Момчето беше настанено в отделението по неврохирургия с черепно-мозъчна травма. След проведеното лечение детето вече е изписано. Родителите на Ясен са подали сигнал в полицията, общината и в Агенцията за закрила на детето. Те все още обмислят дали да заведат съдебно дело срещу общината, която е собственик на необезопасената детска площадка.

В София има над 1669 площадки, като напълно безопасни са 324. Това стана ясно през март, когато главният архитект на София Здравко Здравков възложи на предприятието "Софпроект – ОГП” да извърши анализ на състоянието на детските площадки в междублоковите пространства.

Всяка година общината отделя 800 хил. лв. за поддръжка на площадките. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сещам се на един "паяк" се катерих, беше висок само 15-тина метра, а долу в добрият случай - пръст :)Съгласен съм че е крайно време да се обърне внимание, ама се пресилват нещата, 20 години само се руши, сега сме нямали... ми то едното с другото не върви...
8
3
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Голямо мрънкане пада от съвременните майки и татковци. И ние сме били деца, и деца сме отгледали, но такова "пазене" на децата от какво ли не, чак сега се появи и на това отгоре сегашните родители мрънкат и искат още, все са недоволни. Това детето да расте "под похлупак", както искат сегашните родители е нож с две остриета и според мен ползите са доста по-малко от вредите. Аз в детството си редовно се катерех по дървета всякакви, което сега е немислимо - мрънкалниците родители не го позволяват.
7
4
 
7
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
До 4:И от къде знаеш, че е нямало трупове... щото аз пък мога да ти кажа, че трупове е имало, ама тогва още я нямаше тая информираност, като сега. Щото като падне дете от катерушката на бетона долу пиши го бегало!!! Сега затова слагат специална настилка под катерушките, че да няма тежки последици при падане.... дейбббеш и мрънкалата, едно време та едно време... едно време си е за преди, сега си е за сега!!!
6
3
 
8
 
! Отговори
Пф преди 6 години
Едно време играехме къде ли не.Пързаляхме се на ръждясали пързалки,люлеехме се на люлки направени от бащите ни,катерехме се по клоните на дърветата.Какви са тея глупости?Дали не е трябвало да изсекат всички дървета,че са опасни за катерене....:))))
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро европейските умове може да предложат децата да се разхождат със скафандри - за безопасност!!!!
4
0
 
14
 
! Отговори
? преди 6 години
Чак пък "убийци" малко е пресилено. Да има стари катерушки, които моето поколение е използвало и гарантирам, че нямаше трупове. Има по-наболели проблени като изоставени строежи и бясно движещи се коли в кварталите, които са непосредствен риск за децата.
3
3
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Падни ти от 4 метра, да те видим.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата са кекавии... Играехме на ореха зад къщата..
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...ИЗУМИТЕЛНО И НЕВЕРОЯТНО- НЯМА ЗАМЕСЕНА УЧИТЕЛКА- ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ДОБРЕ ДАЛИ ОТ НЯКЪДЕ НЕ Е МИНАВАЛА В ТОЯ МОМЕНТ НЯКОЯ ДЕТСКА УЧИТЕЛКА, ЗА ДА И ВМЕНИТЕ ВИНАТА ЗА ВСИЧКИ БЕДИ, ЗНАЧИ ТЯ ГЛЕДА 30 ДЕЦА И ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО, НО РОДИТЕЛИТЕ ГЛЕДАТ1/2 И ГЛЕЙ СЕГА КАКВО НЕЩАСТИЕ..АМА КАК ТАКА СЕГА ОБЩИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ СА ВИНОВНИ И НИКОГА РОДИТЕЛИТЕ. И ДО СЕГА НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ТОВА ОГРОМНО ОБЩЕСТВЕНО ЛИЦЕМЕРИЕ - АЗ 40 Г СЪМ ОТГЛЕЖДАЛА И БИЛА ВИНОВНА ЗА ЗЕЛЕНИТЕ СОПОЛИ И ОБЛЕЧЕНИТЕ ДРЕХИ НАОПАКИ.