Овощари готови да дадат пари за станции за градушки

В Силистренско нямат нито една, като цех на открито са
6
Овощари готови да дадат пари за станции за градушки
Снимка: Булфото, архив

Овощари от Силистренско са готови да съфинансират изграждането на градобитни площадки или закупуването на радарни станции, за да могат да опазят продукцията си. Искат да си плащат, стига да им бъде гарантирана защита.

Всяка година земеделските стопани в Силистренско са изправени пред опасността от градушка, която да унищожи реколтата им. Районът е изцяло земеделски и има нужда от защита. В същото време няма нито едно съоръжение, което с ракети да предпазва насажденията и посевите, пише "24 часа".

Хората са зависими от атмосферните влияния и изпадат в паника, когато чуят прогнози за градушки. Коментират, че са като завод под открито небе.

Надяват се да се реализира идеята борбата с градушките да стане като в Гърция и други държави – със самолети и радарни системи.

Производителите са готови да си закупят сами станции за градушка, покриващи площ от 800 дка, но ще разчитат на държавата да осигури устройствата и системата, която контролира станциите, тъй като е много скъпа за тях.

Това ще е предпоставка за спасяването на продукцията и биха си плащали, ако някой може да им гарантира защита.

В района има и производители, които са вложили в поставянето на мрежи против градушка, но те са единици. По-голяма част от стопаните не могат да си позволят такава инвестиция, на фона на изкупните цени, на които продават стоката си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Държава отдавна няма.Управляващите смятат, че са в парламента да се хилят, щипят, обиждат и крадат .Народа е в чудо: едни ремонтират улици и тротоари, други заместват полицията, трети пожарникарите, четвърти бърза помощ, а пети си стягат куфарите и отиват в нормалните държави защото им е писнало .Бойко и четата от 240 клоуна, ще се управляват самички.Жалко за държавата, имаме планини, море, населението е добро, но не случихме на материал в управлението.
5
1
 
1
 
! Отговори
до Анонимен 2 преди 6 години
Дано градушката ти натроши ламбото и съм сигурна, че друга песен ще запееш.
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нужно да спонсорират държавата, тя има достатъчно пари за такива дейности.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива станции трябва да има задължително и да са преоритет на държавата и местните власти,градушките могат да нанесесат страшни разрушения,последствия и дори да убият хора или животни.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Производителите са готови да си закупят сами станции за градушка, покриващи площ от 800 дка, но ще разчитат на държавата да осигури устройствата и системата, която контролира станциите, тъй като е много скъпа за тях"Като им е много скъпа, значи да си събират няколко години и да си я платят изцяло. Защо с моите данъци, държавата да подпомага тяхната печалба?!?И на ме Ламбото ми е много скъпо, ама не си купувам волана и да цивря държавата да ми купи останалата част, видиш ли...
1
0
 
6
 
! Отговори
zeus81703 преди 6 години
В цялата държава има точно 3 радара, като един от тях не работи повече от месец. Ясно е, че без радарни данни дори да има ракети няма как да се разбиват облаците, понеже се стреля на сляпо. Най-куриозното е, че Добруджа, житницата на България, не се покрива от нито един от трите налични радара.