Овладяха пожара край Стара Кресна

250 души остават на терен до ликвидирането му
14 юли 2017 14:00, Красимир Ангелов
0
Овладяха пожара край Стара Кресна
Снимка: БТА

Овладян е пожарът в гората край село Стара Кресна, съобщава БТА, като се позовава на информация на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Още по темата
В действията за овладяване на пожара участваха екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград, на териториални поделения на Югозападното държавно предприятие, военнослужещи от поделение 26 400 в Благоевград, служители на националните паркове "Пирин" и "Рила", на Регионалната дирекция по горите - Благоевград, доброволци от общините Сандански, Струмяни и Благоевград.

Около 250 души са на терен и ще продължат да работят до края на деня, уточни Бисер Михайлов. Ако ситуацията не се промени, през нощта ще останат дежурни екипи.

Заедно с хората на разположение са над 30 машини и автомобили на противопожарните служби и ЮЗДП, включително и тежка техника и булдозери. На място има и медицински екип, осигурени са храна и вода за участниците в потушаването на огнената стихия.

Областният управител отбеляза със съжаление, че е огромна площта на пожара, който е засегнал по предварителни изчисления около 750 декара, най-вече с иглолистни насаждения. Точният размер на загубите обаче тепърва ще се установяват.

Добрата новина според Бисер Михайлов е, че няма пострадали хора, не са засегнати и няма опасност за жилищни и селскостопански постройки.

Общо 77 пожара са регистрирани на територията на ЮЗДП от началото на годината до момента, информираха още от горското ведомство. Засегнати са около 4000 декара горски площи.

Югозападното държавно предприятие се обръща с пореден призив за повишено внимание при боравене с огън и екологична култура. Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари