В горещините хапвайте минимум 400 гр. плодове и зелечуци

Млечните продукти също да са част от храненето, съветва д-р Николова
Обновена: 14 юли 2017 10:54 | 14 юли 2017 10:31, Анисия Иванова
3
 В горещините хапвайте минимум 400 гр. плодове и зелечуци
Снимка: Bulgaria On Air

Още Хипократ е съветвал своите пациенти да приемат по-лека храна и да избягват тлъстите меса. Той е един от първите лечители, които са обърнали внимание, че трябва да има разлика в храненето през зимата и лятото, обясни пред Bulgaria ON AIR диетологът д-р Мария Николова.

Тя подчерта, че в горещините през лятото диетата минава към растително базиран режим - повече пресни плодове и зеленчуци. Д-р Николова посочи, че е необходим баланс между плодовете и зеленчуците и ако човек има метаболитен проблем, хубаво е плодовете да бъдат 1-2 порции в първата половина на деня.

Минимумът консумация на пресни плодове и зеленчуци трябва да бъде 300-400 гр. Млякото, меките сирена и не много солените кашкавали също намират място в нашата лятна диета.

"Хранете се разнообразно и балансирано. Нашият организъм подсказва от какво имаме нужда", отбеляза за "България сутрин" диетологът.

Д-р Николова посочи още, че всички изпитваме прегряване на организма през лятото и хората огладняват вечер, когато температурите паднат. Освен храненето обаче и питейният режим е много важен, подчерта тя.

"Трябва да бъдем добре хидратирани, но не за сметка на напитки, които са богати на добавени захари. Не препоръчвам алкохол и подсладени напитки. Алкохолът допълнително загрява нашия организъм", обясни специалистът и добави, че трябва да приемаме много вода.

Д-р Николова препоръча още да залагаме по-често на айряна и таратора, нужно е да приемаме по 30-40 мл течности на килограм телесно тегло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде пари за плодове? Да си продадем органите ли?
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И след добро ферментиране, "бълбукайте" здраво. Само си стискайте носа и пожалете другите около вас.
1
4
 
3
 
! Отговори
шщд преди 6 години
Българските диетолози ще уморят някой човек