Стотици в Националната библиотека заради тефтерчето на Левски

Поводът е 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата
Обновена: 16 юли 2017 13:36 | 16 юли 2017 12:21, Красимир Ангелов
32

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Стотици граждани дойдоха тази сутрин за официалното откриване на Деня на отворените врати в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Поводът е 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Заради повода в Централното фоайе на библиотеката гражданите имат възможност да видят оригиналното Тефтерче на Васил Левски. Освен оригиналът на Тефтерчето, на място желаещите могат да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст, а на интернет сайта на библиотеката и с негова дигитална версия.

В библиотеката е и изложбата: "Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили".

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната се завръща и пътуващата експозиция "Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски".

По повод Деня на отворените врати президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес, в който се чете: "Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето".

"Най-съкровеното място и най-искрената обич и признателност към български национален герой са отредени за Апостола на свободата в сърцето и ума на всеки наш сънародник", заявява президентът и продължава:

"Образът на Дякона е израснал до най-харизматичния народен лидер, притежава силата на обединител на българската нация в години, разпрострени в три разнолики столетия".

Президентът определя "Всеки ред и всяка дума от достигналите до нас писма и документи на Апостола са равносилни на светини, защото са съкровен знак на светлия ум, характер и мечти, които спасиха свободата на духа и постигнаха силата на държавността ни".

"Всеки досег до Васил Левски е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред", се посочва в поздравителен адрес, изпратен от премиера Бойко Борисов по повод Деня на отворените врати в Националната библиотека за 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски . "Васил Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята Република", заявява премиерът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
31
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Стига сте ни занимавали с тоя терорист.Не е направил нищо.Даже един Ботев е постигнал повече от него.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛЕВСКИ ДОБРЕ Е ЗНАЕ, ЧЕ НАРОДА НИ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО *** НО СЕ Е НАДЯВАЛ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДА ПОУМНЕЕ КОЕТО УВИ НЕ СТАНА :D
2
9
 
24
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 6 години
НАЙ-ВЕЛИКИЯТ!!! Бащата, закрилник на бялата християнска нация!!! Лъва на България!!! Вечен поклон Апостоле!!!
1
3
 
20
 
! Отговори
народе? преди 6 години
дяконе дяконе !не беше това мечтата ни.