Бракониери плъзнаха по Дунав, ловят риба с... ток

Въдичари искат затвор, но в съда престъплението трудно се доказва
17 юли 2017 17:45, Анисия Иванова
13
Бракониери плъзнаха по Дунав, ловят риба с... ток
Архив: Булфото

Бракониерски банди плъзнаха по Дунав и ловят риба с електричество, като нанасят тежки щети на рибните ресурси в реката. Живарниците ни са празни, като тази година да няма риба, никога не е било, оплакват се дългогодишни въдичари от Русе. Т.н. токаджии извършват геноцид над рибата и докато наглеците не бъдат тикнати в затвора, нещата няма да се оправят, оплакаха се добросъвестните риболовци пред "Монитор".

Нарушителите са и българи, и румънци. С настъпването на маловодието на Дунав за тях настава истинска жътва. Снабдяването с уреди за риболов с ток не е проблем, защото те се предлагат свободно в интернет на цена около 200-400 лева, макар че са забранени от закона.

"Тези хора влизат с бързи лодки в реката, слагат две въдици за заблуда уж, че ловят с тях, а всъщност пускат накрайниците на уреда във водата и включват тока при определен волтаж.

Рибата се парализира за няколко минути и изплува на повърхността, а бракониерите прибират по-едрата. Сомът е най-уязвим, защото е без люспи, но и много люспести нямат шанс, а най-малките екземпляри умират. Ако се случи риба да се съвземе от шока и да успее да избяга, тя е уплашена и със седмици не се храни, затова няма как да бъде уловена с въдица”, обяснява русенският риболовец Георги Георгиев, който бе дългогодишен директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Според него е много трудно тези бракониери да бъдат заловени, тъй като при приближаването на катер на Гранична полиция или лодка на инспектори от ИАРА пускали във водата накрайниците и после ни лук яли, ни лук мирисали.

Георгиев казва, че този унищожителен риболов се прилага масово от няколко години по целия българо-румънски участък на Дунав - от Силистра до устието на река Тимок, а ситуацията в момента е повече от тревожна.

Наглеците спрели да избиват рибата с бомби, защото така вдигали много шум, и започнали да се снабдяват с електрически устройства. Токаджии са забелязани край Батин, Белене, Вардим, Сандрово, Бръшлен и на още много места нагоре по течението.

Началникът на отдел "Рибарство и контрол – Централен Дунав” към ИАРА Михаил Михайлов коментира, че в съда бракониерството с ток не може да се докаже, ако инспекторите не са намерили в лодката цялото устройство – агрегата и накрайниците. Това на практика е почти невъзможно, тъй като нарушителите се освобождават от кабелите веднага щом забележат на хоризонта проверяващи.

Въпреки набезите, за този сезон няма нито един изправен на съд бракониер, ловил в Дунав риба с електричество. Законът в България наказва това деяние с глоба до 6000 лева.

Според добросъвестните риболовци трябва да се забрани и траленето с големи мрежи от 200-300 метра, тъй като този улов унищожава маломерни екземпляри и забранени риби като есетровите. Те се задушават в мрежата и дори и да се пуснат във водата обратно, не оцеляват. Риболовът с големи мрежи в момента се практикува единствено в българо-румънския и в сръбския участък на Дунав, а нагоре по течението е абсолютно забранен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Забравихте да споменете, че след манипулация с ток рибата става безплодна, ако случайно оцелее. От 5 години ходя редовно по река Дунав, е като тази година никога не е било. Нищо, разбрите ли, нищо.За един месец - 5-6 каракуди. Моя любим спининг остана на сухо, нито распер, нито щука, за бяла риба изобщо не мога и да помечтая. Риба за хапване лових по река Искър - уклей, това ми беше риболова.Като не могат да докажат риболов с уреди на ток, тогава да криминализират притежанието на такъв уред !
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв *** трябва да си,за да не осъзнаваш,че с електрически ток,убиваш всичко живо и рибата ще намалее и изчезне?А и не само рибата.Да не говорим за траленето,с което остъргват дъното и нищо не оцелява по дъното.Някога правеха така и по Черномирието за рапани.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да при комунизма се крадеше а сега не. Просто това което на времето беше кражба сега не е. На времето имаше крадци а сега предприемчиви хора.
5
9
 
8
 
! Отговори
ТАКА СИ Е...№5 преди 6 години
А , ПРИ КОМУНИЗъМА .......ИМАШЕ РЕД ----КОЙ ДА КРАДЕ ...И КОЙ ДА СЕ КЕФИ ЗА "НАРОДНА СМЕТКА"!ТИ БЕШЕ ОТ БОГОИЗБРАНИТЕ НА ТАТО , НАЛИ...??!!!А , СЕГА ТИ Е МЪКАААААААААА...НАЛИ...??!
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИКВОЛАНДСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!ХАОС..БЕЗРЕДИЕ И БЕЗЗАКОНИЕ!
3
2
 
15
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Също така трудно се доказва че някой е застрелял някой друг на къра особенно с гладкоцевно оръжие - демокрация какво да правиш
2
1
 
14
 
! Отговори
Глупости! преди 6 години
И, защо да не може да се докаже....ЩОТО НЕМА КОЙ ДА УЛОВИ ТОКА ЛИ...??!!!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходил съм на риболов в много държави, единствено у нас можеш да дремеш без да напълниш тигана.