Под 10 ст. за кило диня, а после – 5 пъти по-скъпо

Производителите се оплакват от ниски изкупни цени в Любимец
18 юли 2017 19:33,
32
Под 10 ст. за кило диня, а после – 5 пъти по-скъпо
Снимка: Булфото

Производители на дини се оплакват от ниски изкупни цени в Любимец. Търсенето на прословутите дини от импровизираната борса в града e спаднало рязко напоследък.

От една седмица прекупвачи дават за плодовия зеленчук под 10 стотинки за килограм, пише "Булфото".

Всяка сутрин десетки автомобили, каруци, ремаркета, бусове и камиончета на производители се нареждат от двете страни на улицата до гарата. Там чакат да дойдат търговци, но според техните думи идват само прекупвачи, които дават стоката им после пет пъти по-скъпо.

Под 10 ст. за кило диня, а после – 5 пъти по-скъпо


Производителите обвиняват за срива вноса от Румъния, Гърция и Македония.

Според тях цената не трябва да пада под 20 стотинки, за да са на печалба. Настояват държавата да се намеси.

Освен цената на дините, паднала е и тази на доматите и пъпешите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ще транспортира 20 тона за 300 лева. Ти като товарач ще се навиеш ли да натовариш и разтовариш 20 тона за 100 лева, защото и шофьора иска, и бензин, масло, гуми, филтри... Та за камиона да речем 200. Аз за 100 кинта мога да гледам как някой товари и разтоварва 20 тона дини. А колко са удобни за носене, не ми се мисли. Някой път не знаете какво говорите.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на прекупвачите не им е лесно. Ако знаете колко фира дава динята... За 2 - 3 дена могат да загубят страшно много тегло от изпарение. Отделно някоя пъкната, натъртена... Който си мисли, че е лесно да си прекупвач, да пробва.
25
2
 
1
 
! Отговори
шщд преди 6 години
Гадно е това с прекупвачеството и държавата не може или не иска да се справи с това,но крайно време е производителите да се научат да се кооперират, както е в нормалните държави.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
просто нашите прекупвачи смятат следното 1. взимам динята на 5ст, 20 тона= 1000лв2. докарвам ги до софия = 300лв3. 20 000 килограма са ми с цена 1300лв или 13 ст4. пускам ги на 80 и трябва да продам 15% преди да се развалят и съм на печалба и ако успея да ги продам на под 50% брак ще си купя нова каруца.После защо нямаме производство, рекетират производителите със смешни цени и всичко остава в алъш вериша.Ама ако имаш 100т дини как се продават сами...
23
2
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Ми не че нещо, ама ти си се объркал(уикипедиа): "Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук."
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"....дават за ПЛОДОВИЯ ЗЕЛЕНЧУК"(?????)Ееее....не мога повече:):):)
21
4
 
0
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Четохме го във факти бг има и клип все едно е сниман в Чернобил само дини без хора
20
3
 
6
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Стар комунист Кооперативи има навсякъде, но не по комунистически тертип. Истински кооперации е имало и в България преди комунистите да ги направят от колхозен тип и да опорочат името им. На теб не ръка, а шут в г*за. Съсипахте живота на три поколения българи и ще ви берем гайлето още векове.
19
5
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Действителен случай.Имам роднина, омъжена за грък, преди много години. Момчето, тогава на 22 години, остава сирак, със наследствена земя около 100-тина декара. Отива в банката, и иска заем, да посади лозе. След анализ, банкатаму отпусказаем, който давръща20 години, с 5 години гратисен период, осигуряващ му: Пари за лозов посадъчен материал, за малък трактор, за живот и оцеляването му докато се роди първата реколта,а после му дават квоти, къде и как да продава, на какви цени. Както у нас, нали?
18
6
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Най добрите дини са от Азейберджан
17
5
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Сп??нспазар за производители си има, за разлика от тия държави дето даваш за пример, в българия може да продаваш и насред пътя и насред панелките в квартала. и бъди сигурен че повечето производители си докарват повече от добре, просто по вестниците никога не пишат за хората дето сметките им излизат, пише се само за тия дето все са на червено, разни дето не им плащат заплати, разни мрънкачи и недоволници вдигащи шум
16
2
 
5
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
В кооператива е бъдещето, какво очаквате да промени дребен пройзводител с 10-20 дка, Също така общините да дадат възможност на пазарите да има място за пройзводители, а не само прекупвачи. Да изринат тия ориенталщини, да вземат модела на Испания, пазар от 8 до 14 и после паркинг. То като видиш 40годишните сергии изпадаш в deja vu.
15
6
 
9
 
! Отговори
Стар комунист преди 6 години
Ще целувате ли ръка вече и ще искате ли прошка за всички обиди, или още ви се седераства?
14
6
 
19
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Май че забравихте тия същите когато ви лъжеха,че,, социалистическата държава е лош стопанин и вие тичахте като бесни да е съборите! Търпете сега,,държавата добър демократичеун стопанин.
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце Б. от Банкя не обича дребните производители и въобще малкия и среден бизнес, който храни семействата. Защото такива дребосъци не се отчитат в партийната каса. Така че от държавата не очаквайте нищо.
12
3
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Тези хора,на снимките, ако бяха от Етноса, всичките им проблеми да бяха решени до сега.Но теса обикновени българи,или български турци.ТяхБХК не ги пази,и тенеразчитат насоциални помощи и детски надбавки, или на инвалидни пенсии,докато въртят далавери някъде из страната и чужбина.Майнаистина е вярна приказката,за дъртия ром,дето пратил децата си да крадат, а вечерта,набил най-малкото,задето откраднало мотика,и го пратил да я върне,че с нея се работи...Все пак,има и 1% работещи и честни роми.
11
7
 
9
 
! Отговори
НИКОГА преди 6 години
Съвет - не купувайте БГ дини и пъпеши . Тези тарикати се изхитриха да садят Тикви и да слагат семки от дини и пъпеши по стеблото - за 10 дена стават по 20 кила и смърдят на тикви .
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата има оправия, но държавата нехае. Като за начало да отидат по пазарите и да почнат да проверяват за документи за произход на стоката, както и дали се плаща ДДС-то. То иначе какво става - един производител плаща данъци, осигуровки, застраховки, а друг скатава и подбива цените на изрядните земеделци пред прекупвачите
9
3
 
16
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
''Настояват държавата да се намеси.''-ЗАЩО,сега е ДЕМОКРАЦИЯ,а и много от тези производители са скачали по площадите преди 25 години с вдигнати високо два пръста?!
8
3
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Крайно време е според мен, тези,дето подписваха "предприсъединителните глави" от договорите с Ес, далежат за национално предателство по затворите,вместо даса в парламента, или да са посланници някъде, или да са всезнаещи и всеможещи според тях, компетентни по всички въпроси. Как Македония и Турция, страни , които не са в ЕС ни заливат с евтина продукция, не дотирана от ес, а за нас датацията е "непозволена държавна помощ"? И къде е Нап в случая? Как прекупвачи и търговци се отчитат там?