Пътят до морето - по-евтин със споделено пътуване

Заради нерегламентираните превозвачи, фирмите са понижили цените
18 юли 2017 08:28, Петя Славова
13
Пътят до морето - по-евтин със споделено пътуване
Снимка: архив, Булфото

За 15 лв. стигаш от София в Бургас, ако пътуваш с кола от групите за споделено пътуване в социалните мрежи. Всеки може да обяви дали предлага или търми места и в кои посоки.

През летните месеци повечето обяви са за Бургас и Варна, и курортите около тях като до Слънчев Бряг и Несебър цената е 20 лв.

Тези, които предлагат свободни места за пътуване, обявяват модела на автомобила, дали колата има екстри като климатик, място за багаж и може ли да се пуши по време на път, съобщава "Труд".

"Заради загубата на пътници от споделеното пътуване и нелегалните превозвачи автобусните билети са поевтинели с 10 процента тази година", коментира Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Част от нелегалните такива също се маскират като споделено пътуване. "Има и нелегални микробуси, които обявяват дата и час на тръгване, както и свободните места до морето, също в групи за споделено пътуване, уточни Топалова. По думите й разликата в билета между микробуса и автобуса на нелегален превозвач е минимална. "Те дори могат да ви вземат от вкъщи, но често тръгват в късните часове", коментира тя.

Това лято с автобус от София за Варна билетът струва 32 лв в едната посока и 54 лв в двете. 27 лв пък излиза еднопосочно пътуване от София до Бургас и 48 лв. двупосочно, а до най-популярните курорти като Созопол и Слънчев бряг билетът е съответно 32 лв и 54.59лв.

Сходни са и цените до Албена и Приморско - 32 лв и 35 в едната посока и 54 и 58 лв в двете. С влак до Варна излиза по-скъпо, отколкото с автобус. Еднопосочен билет в средата на сезона е 39 лв, а двупосочният билет е 62 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споделено пътуване - колкото повече хора са в колата, толкова ползата е по-малка.Ако на сам човек (шофьора) пътуването му излиза примерно 60 лева, ако са двама ще е по 30 лева, ако са трима ще е по 20 лева, четирима - 15 лева и петима - 12 лева.При цена 20 лева за споделено пътуване, ще трябва да качи поне още двама, за да не плаща повече от тях за пътуването, а ако качи повече хора или няма да плаща или ще е на печалба от 20 лева.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не пътувам споделено с непознати, но споделям пътуването, с който отивам заедно на почивка и за двамата с кола ми е малко по-евтино, отколкото с влак или автобус, несравнимо по-удобно и доста по-бързо. Ако споделях пътуването и с двама непознати в колата, то отиването до Поморие например, ще струва по около 14 лева на човек в едната посока. Сега ми е около 28 лева на човек в едната посока и още толкова за връщане. Това споделено пътуване има смисъл само ако човек пътува сам с колата си.
9
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
На сайта на БДЖ няма цени ... Може и да има цени в online резервациите, но очевидно няма да се регистрирам, за да им видя цените, ако ги има там.Пътуването с кола от София примерно до Приморско е по-евтино, отколкото с автобус и доста по-удобни и бързо - това е за двама души. В сравнение с влак е доста по-евтино и по-удобно по-удобно - няма го това прекачване от един транспорт на друг: такси до гарата в София, после влак до Бургас, после с неясно какво до Приморско.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е що да не си пътуват споделено? удобството на една кола е къде къде по-добро от всеки автобус.недостатък е че не знаеш на кого ще попаднеш, ама ако си пътувате все едни и същи компании накрая си се знаете.п.п: и зимно време парното за разлика от повечето влакове има, а лятно климатик.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз моето пътуване до морето го споделих ... с жена си.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
както си искам - така ще пътувам. не може някакви превозвачи да ми казват какво да използвам. когато ми предложат климатик, спирки за почивка, кафе и тоалетна където и когато си поискам и бързо пристигане - тогава ще пътувам с автобус, влак. сега само споделено
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко, което е в полза на хората, се забранява и преследва от държавата. Кой нормален човек би предпочел да пътува с часове повече, да плати по-скъпо и да му се счупи автобуса или да протече тавана? Ако искате да ви използваме, осигурете поне нормални условия, не говоря за лукс. Нямате нито едно предимство
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам да са смъкнали цените, от години Биомет от София до Варна е 32 лв. билета - еднопосочен.
3
24
 
3
 
! Отговори
ДАНЪЧЕН преди 6 години
А ТИЯ ДАЛИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ, ДАНЪЦИ И ПАТЕНТИ ИЛИСАМО ПЕЧЕЛЯТ
2
3
 
18
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Автора първо да си оправи правописната грешка в първия абзац. И второ - да погледне отново цените на билетите с влак от София до Варна, цените започват от 23.60 а не от 39.00 лв. - елементарна справка в сайта на БДЖ.
1
1
 
50
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Щом превозвачите са смъкнали цените значи досега и там е имало картел ;)