Ангелкова пресмята: Грък, българин, грък, българин...

Оказва се, че туристите ни в Гърция са колкото гръцките у нас
19 юли 2017 10:52, Петя Славова
66

До няколко дни Министерството на туризма ще получи конкретни данни за броя на българите, които са решили да откажат своите резервации за Гърция, заради потопа, който заля южната част на страната.

"Изключително неприятна ситуация. Министерство на външните работи, особено нашето генерално консулство в Солун следят в детайли всичко, което се случва и са на разположение на всеки един български гражданин, който се обръща към тях за съдействие. Чух, че ситуацията започва да се нормализира и се надявам това да се случи бързо, за да се върнат хората към обичайния си ритъм.

Все още нямаме конкретни данни - дали има откази от резервации и как това ще се отрази като цяло на българите, които са решили да прекарат своята ваканция в Гърция и къде може би ще се пренасочат. До няколко дни ще имаме анализи и информация по отношение на това", съобщи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR министърът на туризма Николина Ангелкова.

На въпрос по-евтини ли са чадърите на гръцките плажове, тя отговори: "Няма място за сравнение, защото плажната ивица в Гърция е в пъти по-голяма, а оттам и регламентът за плажните цени е различен".

"В Гърция крайбрежието е 15 хиляди километра. Там може да има безплатна сянка навсякъде, защото има за всички хотели. Нашето крайбрежие е 400 км., от което плажовете са не повече от 200 км., така че е изключително трудно да се организира и да се даде, образно казано, плаж на всеки един хотел, като материалната база в пъти надвишава плажовете", посочи Ангелкова.

"За миналата година само за периода юни-септември около 500 000 гърци са посетили България и 570 000 българи са посетили Гърция. Виждате, че разликата е изключително малка", добави тя.

По данни на Министерството на туризма за първите пет месеца на 2017 г. - от януари до май - около 470 хиляди гърци са посетили България, а 490 хил. българи са посетили Гърция.

Във връзка със спора между нудисти и туристи на плаж "Делфин", Ангелкова заяви, че ведомството й не може да вземе отношение по въпроса, тъй като в закона няма ясна регламентация.

"Единствената законова регламентация, която може да се търси в случая, е когато има наредба, която съответната община, на чиято територия се намира дадения плаж, има наредба, която е свързана с опазването на обществения ред и със забрана за неморално поведение, съответно нарушаване на благоприличието и така нататък...

Не можем да вземем отношение, виждате, че има две гледни точки - има хора, на които това им е абсолютно неприятно, има хора, които искат това да правят. Нямаме регламент, не можем на тази основа да санкционираме когото и да било", коментира Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е как Министерството на туризма събира цитираните данни?!Как броят колко българи са посетили Гърция?Как могат да разберат, че съм почивал на Бяло море, след като съм се договорил директно с хотела там и не съм минал през туристическа агенция? Едва ли само аз правя така, та пак на въпроса - как преброяват туристите?
40
1
 
18
 
! Отговори
... преди 6 години
на нашето черноморие всичко трябва генерално да се промени.. от хотелите до ресторантите и всичко. нищо не е на мястото си.. да не говорим, че миналата седмица дадох 60 лв за 2 чадъра с 4 шезлонга.. за ден без да са лукс чадър и шезлонг, а най- обикновени. за пречиствателните станции и чистотата на водата друг път ще си говорим
39
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърци съм виждал единствено по Банско и Пампорово и преди са въведат тол таксите на пазар в Сандански. За мен тези данни които е дала министърката са под съмнение. Не виждам защо биха дошли толкова гърци в България?
38
4
 
18
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
Само да те светна че обслужващият персонал почти на целия полуостров Халкидики е преобладаващо български. Така че тия приказки как гърка чорбаджия ти носил узото на теб, българския ***, който е скътал 50 евро и се чуди как да не ги похарчи, ги разправяй в селската кръчма.
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Григориос е някакъв ***, оставете го. Сигурно е някой скучаещ приморски хотелиер, чиито стаи са празни.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВАШТА МОРСКА ИВИЦА. ОТ РЕЗОВО ДО РУМЪНСКИЯ ПУНКТ ''ВАМА ВЕКЕ'' -- Е 378 КМ, ДОРИ НЯМА 400 КМ....А ВОЕННИЯ ПОЛИГОН ШАБЛА Е 50 КМ--ТАМ Е ЗАБРАНЕНО ЗА ТУРИЗАМ И КУРОРТИ - ВИЕ ИМАТЕ ПО-МАЛКО ОТ 330 КМ МОРЕ !А ХЕЛЛАДА = ГРАЕКИА, ИМА 14 700 КМ МОРЕ...ТУКА ВЛИЗА РАДИУСА НА ВСИЧКИ ОСРОВИ И СКАЛИ НАД 1 МЕТЪР ГОЛЕМИНА .
35
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Гърция и Турция ходят само бедни селяни.
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ангелинке, наистина няма място за сравнение. Никой от познатите ми не стъпва не *морието за повече от 3 дни и с основание. Всички ходят в Гърция/Турция. И то за поне 7-10 дни. Ти ми каже дали цената на чадър няма значение....
33
4
 
25
 
! Отговори
... преди 6 години
15000 км брегова ивица срещу 400км с 200 км плаж. Числата говорят това, което друг не смее да каже: В България не може *** и Пульо да се занимава с туризъм и цялата държавна машина да чака на същия този туризъм да вкарва пари в бюджета (след като остнаналото е било откраднато и изнесено). Заради това на морето е мор, защото и на последната дюна трябва да бъде бучнат чадър и построен хотел. От един момент вече говорим само за унищожение, никакъв туризъм не е това. Същото е и с планините.
32
23
 
12
 
! Отговори
ГРИГОРИОС ПАЛАМАС преди 6 години
ВИЕ БИЛГАРИТЕ ИМАТЕ ЛИ ЕВРО, ЗА ДА ИДВАТЕ В ГЪРЦИЯ ?ВИЕ СТЕ БЕДНЯЦИ И НАВЛЕЦИ, КАК ЕВРО ДА ИМА ВЪВ ВАС .
31
0
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
Доста си конкретен, може и така да е, не споря. Но моите впечатления са други.
30
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво точно печели България от тоновете помия които ежедневно излива върху Гърция.Не мога да разбера.Хората имат право на избор - щом са решили Гърция, значи там им харесва повече.Къде точно е проблема, г-жо Ангелкова и кого обслужват тези измислени цифри.Да видиш грък на българското море е все едно да видиш гъркиня да слугува на български пенсионер.А обратните варианти ги има доста, нали.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 22 до 25Преди 5 дена се върнах от Гърция. Обиколял съм по около 10-на плажа по Ситония. Пих всеки ден фрапета защото бях с кола винаги. Цената варираше от 3,50 до 5 евро. Не знам как е в другите райони, но по Ситония, в първата част на Юли 2017 беше така. Бира съм пил само вечер в хотела. За да бъда точен беше 4,50 евро - наливна Митос 500 мл.
28
3
 
16
 
! Отговори
9988 преди 6 години
Абе Ангелкова, що си грозна?
27
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много правилно наблюдение, колега - сайтовете ни се спукват да пишат срещу Гърция при всяка възможност. Падне малко дъжд и айде Апокалипсис, шок, ужас, бомба и т.н. Колко високи били цените, какви търгаши били. И въпреки това, дойдат ли почивни дни, Кулата се задръства. Все едно съм в 1980 година - каквото пише по медиите, хората си знаят, че е точно обратното.
26
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам един приятел от Обзор, който също редовно ходи на море в Гърция.Интересно ще ми бъде да чуя коментара на грозноватата герберастка калинка по въпроса.
25
8
 
20
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Лъжльо, къде го видя това фрапе от 4 евро. От години ходя в Гърция и цените на фрапето са от 1.50 до 2.50 евро.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мокрите сънища на една калинка.
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
единственото вярно е че Гърците имат по-дълга плажна ивица от нас :)Инъче техният туризъм е сигурно да купят нещо по евтино от първите градове до тях , докато нашите отиват да почиват. На бройка са го докарали но повода е различен, надали Грък е дошъл да почива по черноморието.
22
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен истината е, че не е по-евтино в Гърция...напротив - по-скъпо е. Като се вземе предвид че фрапето ти е 4 евро, бирата 4 и т.н - реално фрии плажове няма. Изключвам свободните зони, такива си има много за разлика от тук. Но аз под плаж разбирам чадър и шезлонги. ОБАЧЕ - обслужването е 100 пъти по-хубаво от нашето и предпочитам да си давам парите там, макар и двойно.