Лято 2017: Нарушенията на пътя със скок – 30%

За последните 3 г. през летните месеци са загинали по 200 души
19 юли 2017 15:00, Петя Славова
11
Лято 2017: Нарушенията на пътя със скок – 30%
Снимка: архив, Булфото

Само за седмица Пътна полиция е установила 18 000 нарушения на пътя, като броят им е значително завишен спрямо седмичния брой нарушения допреди два месеца, когато те са били 10 000-13 000,  каза комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция".

По думите му, от началото на годината са издадени 180 хиляди фиша за превишена скорост.

Почти 4 300 автомобила са с прекратена регистрация, заради неправоспособни водачи, каза още Рановски. Заради летния сезон е засилено полицейското присъствие по магистралите и първокласните пътища. Месеците юни, юли и август са най-рисковите за катастрофи. За последните три години през летните месеци са загинали по 200 души.

"Всички налични полицейски сили, които са на смяна са на основните пътни направления и контролът е изключително засилен", каза Рановски пред БНТ.

Основни причини за възникване на произшествията са нарушенията на водачите, допълни Рановски. Същевременно за сряда вечерта е насрочен национален протест "Да спрем убийствата на пътя".

Очаква се на шествие да излязат хората в шест града на страната. В 17.30 часа близки и приятели на стотиците жертви на катастрофи ще излязат заедно на знакови места в Мездра, София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

В столицата шествието започва от храм-паметника "Александър Невски" и ще продължи до магистрала "Хемус".

Протестиращите настояват за изготвяне на План за действие и създаване на държавен орган, отговорен за управлението на риска от пътнотранспортни произшествия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко от нарушенията за превишена скорост са санкционирани от КАТ? Едно на 1 милион или едно на 10 милиона нарушения...А при колко от санкционираните санкцията е пряк резултат от ПТП, т.е. след дъжд качулка?
10
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Умните хора по света отдавна са го казали: Ефективността от наказанията се измерва с тяхната неизбежност, като размера на наказанията е несъществен.За съжаление в България умни хора няма сред тези, които решават какво да се прави за спазването на правилата по пътищата. Казано по друг начин, поведението на шофьора е следствие на работата на КАТ и това, че шофьора извършва нарушение е следствие от факта, че КАТ в България не работи. Първопричината за нарушенията е КАТ, а не шофьорите.
9
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че според мен тези от Асоциацията на пострадали от катастрофи, досега едно смислено предложение не са направила как да се намалят нарушенията, катастрофите, ранените и загиналите. Досега те винаги искат само по-високи наказания записани в закона, което реално означава, че искат да има повече нарушения, катастрофи, ранени и загинали, за да са доволни, че наказват сурово някого, а то даже може и да не е истинския виновник.
8
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Промиването на мозъците от страна на КАТ продължава с пълна сила. Написаното в статията е пълно с лъжи, изглеждащи като истини.18000 нарушения за седмица твърди КАТ, а реално нарушенията са над 1,5 милиарда за тази седмица. Да, ЕДИН И ПОЛОВИНА МИЛИАРДА нарушения за една седмица. Сами си направете сметката дали КАТ работи, а няма държава по света, където шофьорите да спазват правилата без КАТ да наложи спазването на правилата. После някакви си повтарят измислицата на КАТ, че шофьорите са виновни
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама те и водачите на пътя са с ръст :))) Нормално е и другото да расте.
6
0
 
6
 
! Отговори
алф преди 6 години
и 10000000 нарушения да изкарате ако не са сериозни няма да има смисъл тъй като те не праят ПТП-та. Искам статистика колко акт-а има за непр изпреварване и прев скорост
5
0
 
11
 
! Отговори
alf преди 6 години
Пишат се актове за фарове и за колани най често или дядката излязал с ладата без преглед и му написали акт а той човека с 30 се тътри докато трафиканта с X6 гази хора наред и прави верижни.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто излязоха всички да снимат нарушенията, активизираха ги за резултати и спират на ред.Толкова катаджии които видях за седмица не съм виждал за цялата предходна година :)Въпросът ми е - а как е статистиката с жертвите по пътя? помага ли цялата тази регистрация за превишена скорост за по малко инциденти?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората щяли да искат създаване на нов държавен орган да ги пази от катастрофите...Глупав народ е това!Държавата не кара колитежви, не превишава скороста в градове и села, на изпреварва рисково!Проблем са хората!А те пак чакат някой друг да оправи нещата, но това не може да стане!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкциите и сумите по глобите се повишават, нарушенията не намаляват! Тия са Tъпи и упорити. Не разбраха, че незбежното наказание а не високата глоба възпитават културата на пътя.
1
1
 
12
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Нарушенията са си константа, явно КАТ са решили да съберат някой лев за почивка и са се разработили. Ако се крият по-малко в храстите, вземат по-малко "почерпки", а съдиите използват цялата строгост на закона към нарушителите има шанс да се подобрят нещата, но уви, това няма да стане...