Затвор до 6 г. за незаконен добив на подземни богатства

Преките загуби за държавата се изчисляват на милиони годишно
7
Затвор до 6 г. за незаконен добив на подземни богатства
Снимка: архив, Ройтерс

Незаконният добив на подземни богатства да се инкриминира, одобри Министерският съвет на днешното си заседание като промяна в Наказателния кодекс. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание.

Преките загуби на държавата от тази дейност се изчисляват на милиони левове годишно.

По инициатива на Министерството на енергетиката проектът за изменение на Наказателния кодекс се допълва с текст, според който добивът на подземни богатства без концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева.

На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства, съобщиха от министерството.

Затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други.

Размерът на предвиденото наказание се увеличава допълнително и в следните случаи – когато деянието е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група, когато деянието е опасен рецидив, когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък. Тогава наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба.

Днес министър Теменужка Петкова и областният управител на Перник Ирена Соколова проведоха работна среща, на която обсъдиха значението на тази промяна за разрешаване на проблемите на жителите на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата отдавна не съществува .България я превърнаха в колония на запада не без участие на любимите ни управници . Та тези управници Българоубийци живеят единствено от глоби налози и кражби.
4
0
 
0
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Не пипайте електората - Нека спокойно си копаят кюмюра, че БХК ще ви изплющи зад врата!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има се предвид въглища,че в перник има хора къртици
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма да ми дават да къртя диаманти?добре няма.цял живот ринах и платина и диаманти,омръзна мизаринал съм се ,ще се хвана да бачкам за минимална без клас за прослужено даже.
1
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Туй да не значи, че ще почнат да глобяват ако возиш пясък без документи? Би било прекалено, струва ми се....