Стара Загора си спомни за жертвите на опожаряването на града

Това стана с вечерна служба и шествие по улиците на града
20 юли 2017 11:30, Красимир Ангелов
11

Снимка: Община Стара Загора

С вечерна служба и шествие Стара Загора отбеляза 140 години от опожаряването на града и Деня на възпоменание на хилядите жертви – православни християни, загинали при  старозагорското клане, което продължава от 19 до 21 юли 1877 г. и извършено от войските на Сюлейман паша.

След вечерната служба в енорийския храм "Света Троица", тръгна литийно шествие до Мавзолея-костница "19 юлий 1877". Там в присъствието на много граждани и представители на областна и общинска администрация, народни представители, общински съветници, политически и родолюбиви организации беше отслужена заупокойна молитва в памет на изкланите деца, жени, старци и хора от всички възрасти, по време на защитата на града през 1877 г.

В словото на Старозагорския митрополит Киприан, прочетено от секретаря на епархията отец Михаил, събитията от тези дни са наречени "пътя на старозагорци към Голгота". "В църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. В града и района са избити над 14 хиляди българи, 1200 умират от глад и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади жени , момчета и момичета. Стара Загора е изпепелена и пет месеца след клането е в ръцете на поробителя. Със саможертвата си нашите съграждани, нашите братя и сестри, отстояват не само родната ни вяра, но и българщината, мястото, където са родени, българската земя и българския род. Вярата и мъченичеството са тяхната сила. Тя е, която държи буден народа ни през вековното робство, през тъмните нощи на болки и ужаси, на теготи и безнадеждност“, се казва в словото на владиката.

Проявата е част от програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 140-та годишнина от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война. Кулминацията на тържествата е на 30 и 31 юли. На 30 юли от 18,30 ч. на площада пред сградата на общината започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На същото място в 20.00 ч. е началото на тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния форум „Августа Траяна“ започва тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора.

На следващия ден, 31 юли, от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" ще се състои светлинно-звуковият спектакъл "Молитва за Стара Загора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соломоновата войска е била от албанци ?
5
0
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
И за да си дойдат нещата по местата, трябва да се каже, че в отоманската империя, турчин не е етническа принадлежност и народ, а каста на управленската номенклатура, воинска и религиозна. Служители на султана, и превилегировани от към данаци, или дирекно на държавна издръжка. Ако попрочетете, ще се изненадате колко много от висшите служители, нямат общо с народите от региона. За това са яли пердах. Армия от кариеристи не става.
4
0
 
12
 
! Отговори
БезИме преди 6 години
А Соломон Паси и някой евроатлантик уважиха ли празника?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соломон Леви Явиш е цариградско дьонме ислямизиран евреин, европейски възпитаник, бивш професор по литература от Парижката сорбона, масон, който остава печално известен на българското общество с артистичния си псевдоним СЮЛЕЙМАН ПАША.Зловеща роля са изпълнявали старозагорските евреи в тези кланета на българи ритуални убийства.От данните става ясно, че в лагера на Сюлейман паша на Аязмото и на други места са извършвани странни еврейски ритуали и убийства на пленени българи. Част от ритуалните убийства било разпъване на кръст и заковаване като Христос с гвоздеи на ръцете и краката. В лозята
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАМАЗВА СЕ ВСИЧКО, ЗАЩОТО ГЛАВНА РОЛЯ В КЛАНЕТАТА ИМАТ ЕВРЕИТЕ В ГРАДА. САМИЯТ СЮЛЕЙМАН Е БИЛ ЕВРЕИН - СОЛОМОН
1
0
 
25
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
това е най-голямото клане в БГ историята.ЗАЩО НЯМА НАЦИОНАЛНИ "ЦЕРЕМОНИИ",А САМО НА МЕСТНО НИВО.ОТ КОГО ГО КРИЕМ ТОЗИ ГЕНОЦИТ????????