Поне веднъж на почивка в слънчева България? Защо пък не!

"Ди Велт": Страната все по-интенизвно навлиза като алтернативна дестинация
22 юли 2017 13:50, Красимир Ангелов
24
Поне веднъж на почивка в слънчева България? Защо пък не!
Снимка: Булфото

"Поне веднъж в България - защо не? Плажовете на Испания, Италия и Гърция това лято ще са претъпкани. В същото време много туристи избягват Турция заради страха си от атентати. Тъкмо поради това България все по-интенизвно навлиза в полезрението като алтернативна дестинация, пише в свой материал германския "Ди Велт".

И отбелязва, че дори да оставим настрана настроенията на туристите в момента, България определено може да предложи много повече от "спални небостъргачи" и евтин алкохол".

"По-чисто и по-синьо"

В началото на статията, публикувана и в DW, авторът Арнд Петри разказва за престоя си в Камен бряг: "В селото живеят 70-ина души. Между Камен бряг и варовиковите скали над морето се е прострял зелен килим от трева, нацъфтял в червено, жълто и виолетово. Отгоре се е ширнало просторно небе, което изглежда по-чисто и по-синьо, отколкото където и да било другаде", отбелязва авторът.

И продължава, че ако туристите поемат на кратка разходка край морето, южно от Камен бряг ще стигнат до разкопките край Яйлата.

"Там интересни са не само руините на византийска крепост от пети век, но и пещерите, които са повече от сто. В една от тях навремето монасите са си направили дори малка черквица. Ала най-силно впечатление прави пейзажът: ширнал се и безлюден. Туристите можеш да ги преброиш на пръстите на едната си ръка".

Нататък по маршрута следва нос Калиакра, "който се вбива като двукилометров клин в Черно море и е обграден от природен резерват".

"По средата на пътя в стръмните брегове има пробив, в който като пясъчен полумесец пред погледа ти се открива малкият плаж на Болата", пише авторът.

И продължава разказът си за красивия природен резерват, обитаван от близо 150 вида птици, който отдавна е влязъл в каталозите на любители-орнитолози по цял свят.

"Трябва ви авантюризъм"

"В началото на лятото, когато прелетните птици отдавна са пристигнали, на плажа ще срещнеш главно местни хора. За да стигне дотук, туристът трябва да е добре информиран или пък да има леко авантюристична нагласа. И да умее да навигира лъскавия автомобил под наем между дупките по прашния път, който накрая ще го отведе до самия плаж", се чете в материалът.

Но и не спестява проблемите - европейските пари за регионално развитие очевидно не са стигнали за повече от няколкото информационни табла на паркинга за автобуси пред добре посетения Аладжа манастир или на площада пред черквата в селото-музей Бръшлян.

"И няма значение дали ще поемете по синия, по червения или по жълтия маршрут - след няколкостотин метра указателните знаци потъват някъде в гората", пише Арнд Петри.

В края на пътеписа му става дума и за природния парк "Сините камъни" край Сливен, който авторът също препоръчва на всички бъдещи "откриватели" на България.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
кап Карагьозов преди 1 година
До Анонимен
Отивай да се нагледаш на камъни и кози и да те поят с разредено узаки, дълго се помни.
18
0
 
0
 
! Отговори
толерантен преди 1 година
Абе, човек трябва да опита и знае и добро и лошо.
17
3
 
6
 
! Отговори
vvvv преди 1 година
До Анонимен 15

На Тасос е супер смотано.. няколко ферми, 2 малки села, силно слънце с камани и липса на растителност на плажа.. след като се прецаках да ида там, казвах на всичките ми познати които бяха тръгнали натам, че е смотано ама те, не... и като си върнаха викат - ами става ама на друг остров ще идем следващия път.. :)))))
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами този е дето щял да ме убеди да ида на море в България ... та така.аз предпочитам да го чакам на Тасос..., а вие ....
---------
На гръкомани и безродници като тебе има ли смисъл да се отговаря?
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Гърция с любов ви пиша, от една таверна до брега ,близо до старокаменния Лименас, зад гърба ми на 300 метра е имало храм на Зевс , а сега седя аз, чакам Годо и пия узо ,не щото много го обичам, а защото го дават безплатно към огромната порция салата и скариди дето се мъча да изям... Ще питате кой е този дето го чакам? Ами този е дето щял да ме убеди да ида на море в България ... та така.аз предпочитам да го чакам на Тасос..., а вие ....

.
14
5
 
2
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
България като цял за пътуване? В бедна Россия рейтин е: Турция, Кипр, ГЪрция, Испания, черноморско побережие от Кавказ, Абхазия. Затова може би България. Ние говориме. България е за завсклад (заведащ на склада), завгар (заведащ на гаража) и учител.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас е по морето всичко се пръска по шевовете от туристи. Не знам къде ще поемем тези още
12
4
 
4
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 1 година
V Balgaria na more e po dobre ot Ispania.
KAZAH.
11
4
 
9
 
! Отговори
Чашата е наполовина преди 1 година
Българският туризъм определено си има своите проблеми и се радвам, че има хора, които се опитват да подобрят ситуацията.
Трябват ни такива ревюта и разни подобрения, и мисля, че ако спрем да пробутваме Слънчев Бряг (който е като Вегас или Ибиза за млади и недорасли алкохолици, само че на отстъпка), може да върнем туристите в България.
Лощото е, че повечето ми приятели в чужбина, виждат българия, като скапана дестинация и това ще отнеме доста време, да се коригира ...
И пак, браво :)
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво искате да кажете с тази статия? Прекрасен зелен килим, цветя...хубаво, но освен това какво има още? Съмнително качество и хигиена на хотели, храна...риск да те оберат, колата също е грижа къде и срещу колко да паркирах, дали няма са свирят нещо. Както казваше един чужденец, плУваш и то тебе лай... айде стига с тези розови очила и велики перспективи за разтеж. Отивам в Гърция на "претъпканите" плажове. След последната чревна инфекция на БГ черноморското на дали ще стъпят дори пак там.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кучетата и дивите зверове избягаха
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В чужбина е известно че страната запустява и малко българи са останали.
7
5
 
8
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 2
Явно инфото ти за Бг туризма го черпиш в селската кръчма
Не са малко туристите които идват за N-ти пореден път.Даже са толкова много че спокойно се оправят с транспорт магазини ресторанти.Това е сфера много далече от селската идилия в която живееш.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2
Толкова си изчерпателен че ще пратя поста ти в "Ди Велт" та да си ОТВОРЯТ
слепите зъркели.
5
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ, БЛАГОДАРЯ!
4
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи като ви писне навсякъде защо пък не на Лайнеморие......
Само че ако "Ди Велт" знаеха какво ги чака в тази клоака едва ли щяха да преяпоръчват Бг като АЛТЕРНАТИВНА дестинация.
По-скоро ще стана отшелник в планината отколкото да отида в тази ТИНЯ.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този сега ще докара европеде рунгелите в Камен бряг да о`се`рат и него..
2
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който веднаж е дошел на туризъм у нас, не завтарва. Като го отровят с ментетата от самото начало, като го окрадат патладжанените красавици, като му набутат манджа пт 3 дни на олинклузива, като му пробутат гадна дрога, като му 'фърлят един бой анаболни и татуирани интелектуалци, как да се враща. И като ги удари Рядкото щастие от Ешерихията, спомена не загасва с години.
1
12
 
32
 
! Отговори
Xa xa преди 1 година
Поне веднъж на почивка в слънчева България може......но втори път не .