На Острова се прехласнаха по Варна: Бижу на Черноморието!

Морската ни столица през погледа на The Daily Express
23 юли 2017 09:44, Александър Попов
44
На Острова се прехласнаха по Варна: Бижу на Черноморието!
Снимка: Булфото, архив

Когато на Острова се спомене за българското Черноморие най-честите асоциации са свързани със Слънчев бряг. The Daily Express обаче хвърля поглед на север към Варна. Градът е наречен бижу, за което малцина са слушали и чели.

Български осемдесетарски поп звучи от колоните на широко и високо пространство, приютяващо десетки блестящи, дошли от съветски времена Лади, Трабанти и Дачии, всичките като дошли направо от заводския цех, завършени със стратегически поставени огледала гордо представящи техните работещи двигатели, разказва авторът на The Daily Express, цитиран от "Фокус".

Това обаче не е декор на филм, намирам се на горния етаж на блестящ нов търговски център във Варна на Българското Черноморие, докато преминавам през червената кадифена завеса към Ретро музея.

До всеки експонат има разоръжаваща восъчна статуя на различен комунистически лидер, изглеждащ като хитър продавач на коли.
Има витрини с цигарени пакети, играчки и други артефакти от епохата. Въпреки че България прегръща съветския комунизъм, тя е и първата страна, която продава "Кока-Кола", внесена след държавна визита в САЩ през 1956 г.

Най-добрият плаж от трите във Варна, Рапонги, е на пешеходно разстояние от центъра. Може би това е най-добрият европейски крайбрежен град, за който никой не е чувал. Три десетилетия след падането на комунизма, присъства лека носталгия за по-простите, макар и по-груби времена. Навсякъде във Варна се усеща, че това е "Българската морска столица", която иска на навакса изгубеното време и да капитализира даденостите си.

Като начало градът има сериозна култура в себе си. Четвъртата най-голяма римска баня в Империята може да се намери в сърцето на старата част на града, докато Археологическият музей приютява най-старото съкровище на света, открито през 1972 г. от некропол на 7000 години. В историческия център прекрасни сгради от началото на 20 век са в различни степени на бледнеещ блясък и често се търкат рамо до рамо с бруталистични сгради.

Изпълнени с живот саксии като че ли никнат от всеки ъгъл на булевардите, двойки носят бутилки със силна ракия на площадите и мършави бездомни котки се шляят оптимистично по терасите на ресторантите, докато масите са натоварени с избор със сочно месо и купчини салати, богати с домати и щедри резени сирене.

Английският е широко разпространен в града. Шезлонг, чадър и коктейл струват 16 лева тук, по-малко от десет лири. Дори и варненският нощен живот успява да е хем шик, хем повлиян от културата. Плажната улица е 16 километрова отсечка с плажни клубове, нощни заведения и басейни, които не биха изглеждали странно на Ибиза или на Миконос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: мореВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Варненец от 89та преди 6 години
Село, бижу, морска столица, руснаци, англичани, наркомани -това се разбира от коментаторите. За да има човек малко по обективна представа за един град/село, трябва да е живял целогодишно поне една година т.е всички сезони там. Аз бих казал че градът ни не е бижу/село/мело и пр., а е многолик с много инициативни хора, много клошари, богаташи и много бедни за съжаление. На които не им харесваме, да не идват да правят калъбалък разбираш ли!!!
34
5
 
14
 
! Отговори
аз преди 6 години
Брей като чета коментарите тука, то излиза, че преди Портних тук било пустиня видиш ли... Големи хвалби, голямо нещо.... Със и без Портних Варна си е страхотно място. Само че сега има огромен контраст меджу центъра и кварталите. Извън лъскавия и напудрен център Варна заприлича повече на гето отколкото на европейски град!
33
8
 
6
 
! Отговори
пи4 преди 6 години
какви руски мафии, какви 5 лева. папагали... аман от пубертетски ***..
32
9
 
14
 
! Отговори
варненец преди 6 години
Варна е супер. тук хората са отворени към света от години и знаят как се живее. Варна е родното място на Хепи, Пикадили и какво ли още не. да не напомням какви бяха заведенията и супермаркетите преди тях. Туризма няма нищо общо със селските мутри в Слънчев бряг и св. влас. Градът е с история, пълен е с университети, има разработено летище с целогодишни линии до цяла Европа, а не само 3 месеца в годината като Бургас. Портних е готин. Морската градина е бижу. и т.н.
31
13
 
17
 
! Отговори
варна преди 6 години
варна стана град на руската мафия и западна.руснаците имат такава приказка-хубаво е там където нас ни няма.от руснак я знам
30
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
заменям тристаен варна за маломерен лондон
29
2
 
7
 
! Отговори
лайна и бижу преди 6 години
Пепел и диамант - от Анджей Вайда
28
3
 
2
 
! Отговори
филибелията преди 6 години
Така е когато Източна Румелия я присъединяват и запада в по- доброто си развитие
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да. бижу. Кофите с *** се събират в най~големият пек и трафик.така че да ферментирали и да миришат добре.дупките и ремонтите се извършват в най~натовареното време.защото никой няма да разбере.че се върши работа.защото резултата е нулев.
26
2
 
12
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
До Анонимен Истанбул се намира на Мраморно море. Кога си идвал в Бургас ,за да изказваш мнение ?
25
2
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Варна...лъчезарна;голям ***ак.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Острова е времето на училищните ваканции и цяла Великобритания е по курортите.Ако не сте пълни сега, направо затваряйте.
23
4
 
3
 
! Отговори
кебапчета преди 6 години
За евроазиатците може и да е супер Варна , за източно европейците все още живеещи в България не е ..... щом не я искаме такава едва ли ..............
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
скоро ще я гледат през крив макарон , ще си седят на студения си климат , ама сами са ис виновни
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВАРНА ФОРЕВАА!
20
25
 
27
 
! Отговори
От Варна преди 6 години
Повечето коментари са типично по български-Злобни и меко казано просташки! Варна си е супер и като не ви харесва не идвайте ходете си в прехвалената Гърция :) А както казаха по-долу те братушките я изкупиха половин Варна така както е "*** с изпочупени плочки и т.н" Долно племе сме и това е! А и да е жив и здрав Портних и още дълно да е тук:)
19
27
 
22
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 9Прав си.Заслужава ме си участа да ни наричат перлата на Черноморието.Откакто Портних е кмет града видимо се преобрази поне широкия център.В кварталите има още много какво да се желае.Пречиствателната станцшя си е супер.Проблемите идват от откритите канали(дерета).Това лято града е като Вавилон.Можеш да чуеш всякаква реч.Варна стана по атрактивна от курортите наоколо.Дай боже още 3 мандата ГЕРБ във Варна че помним Йорданов какъв шут беше.
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никога не е имало социализъм. Просто комунистите не можеха да се докопат до властта от партийците. Да им покажат и Меден Рудник тогава. Не знам за какъв по-висок клас туристи говори? Може би има предвид малко по-културни от техните ге.то къ40ве.
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питаите жителите на Салоу в ИСПАНИЯ където ходят алкохолизираните, НАГЛИ Англичани дали са доволни. Единствените доволни са кръчмаря и наркотрафиканта.
16
2
 
35
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
България трябва да се рекламира активно/съжалявам за 'търговския' израз,но реално нещата с реклама са свързани/. 7000 г.обработено злато, 8000 г.поселища, многохиляна култура и стара цивилизация. Това трябва да е в основата на представянето на България пред света; 'лъскавото' и парите( инвестиции) сами ще доидат. А и така експонирана страната ни друг тип туристи ще докара.