Скъпи лекарски прегледи по морето? Няма проблем – няма таван!

Търсете кабинети, работещи с НЗОК, съветва медик
25 юли 2017 19:10,
31
Скъпи лекарски прегледи по морето? Няма проблем – няма таван!
Снимка: архив, Bulphoto

Няма таван на заплащането за лекарска помощ по черноморските ни курорти. Всяко лечебно заведение само определя как ще тарифира отделните прегледи и манипулации, като тези данни трябва да бъдат официално изнесени и да са едни и същи както за българи, така и за чужденци.

Ако летовниците попаднат на нарушения, могат да сигнализират Регионалните здравни инспекции.

Ако обаче човек избере да посети лечебно заведение, което работи с НЗОК, то тогава той няма да заплати за прегледа и разноските ще се поемат от Здравната каса, но често се случва да се налага да изчака останалите пациенти. За спешни случаи, при които се налага да бъде извикана линейка, също не се заплаща.

"Имаме много добра комуникация с РЗИ и министерството. Ако броят на повикванията на спешния телефон се увеличи и нямаме възможност да реагираме, веднага ще бъдат командировани допълнителни спешни екипи от вътрешността на страната", поясни д-р Асен Кърджиев, медик от спешната помощ, пред bTV.

По думите му във филиалите на спешна помощ в Созопол, Приморско и Царево винаги може да бъде намерен дежурен екип, който да окаже необходимото съдействие. Ако състоянието на дадения пациент е зле, той ще бъде транспортиран с линейка в Бургас.

"Извършили сме проверки на всички плажове и само на 4 има проблеми с медицинското присъствие, но мерките вече са взети", заяви д-р Вергиния Цанова. Тя отказа да назове кои точно са тези плажове.

"Проблемът с медицинските кадри всяка година става все по-сложен, тъй като лекарите ни са все по-малко", допълни тя.

"През 2014 г. имахме около 16 случая на нападение над лекари, но тази година имаме само 2. Резултатът е благодарение на МВР, които придружават санитарния автомобил, когато е необходимо", поясни д-р Кърджиев.

По думите му още по телефона може да се познае дали един пациент е агресивен или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
# преди 6 години
Дали наистина хората осъзнават, че здравеопазването НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТЪРГОВИЯ!За съжаление такова си го направихме.Много малко са наистина проспериращите страни в света и при тях се препокриват основните неща, като данъци над 50%, напълно субсидирано от държавата образование и субсидирано над 90% здравеопазване.Всичко друго е алчност и безочливост от страна на управниците и техните непознати лобари!Живи и здрави!
24
0
 
3
 
! Отговори
Доктор-Печалбар-ЮК преди 6 години
Работя в Обединеното кралство и бритите тук постоянно реват , че са дали ?60-80 на доктор в Испания, Гърция. И още нещо. Ако си мислите че ще дойдат араби и индийци да ви лекуват за кутия "Карамел лукс" няма да стане, понеже те правят повече кинти в собствените си държави, в които има война, диария и една тоалетна на 10 000 души .
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ще платиш,зависи от лекаря. Моят мъж плати 25лева и не получи квитанция.Пари винаги в джоба.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По морето здравна осигуровка няма искат само в кеш
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли, ако си осигурен в Германия и имаш европейска здравна карта и си на почивка в България, наложи се мед. преглед трябва ли да се плаща или не?................Не,не трябва да се плаща.Аз съм с немска карта и ми се наложи при една почивка в Испания да използвам медицински услуги,не се плаща.Плаща се само ако е частна болницата,обаче след това ти връщат парите,ако си запазиш бележката.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли, ако си осигурен в Германия и имаш европейска здравна карта и си на почивка в България, наложи се мед. преглед трябва ли да се плаща или не?
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123-----------Ами не ходи при тях,бе никой не те кара насила!
18
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
На морето се подвизават некадърни, безхаберни и нагли лекари-мошеници, които злоупотребяват с безизходицата на хората . Като на гара-еднократно дране и не носят никава отговорност за последствията. А аптеките с космически цени. Мошеници! Не е хубаво така, не е почтено.
17
2
 
5
 
! Отговори
хм преди 6 години
Щели да ме командироват,ама без да плащат командировъчни,с купон за храна от по 2 лева на дежурство!И с тая мижава заплата де я вземам знаете ли как ще ме командировате когато ми цъфнат медицинските чехли?Освен на просия да го ударя друг начин няма как да оцелея.Или да взема да продам горивото и маслото на линейката!
16
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ако ви е скъпо е ви Гърция е ви Турция. Венета Райкова за преглед на ПАТРИК и вземали в Турция 244 евра. Да и е жив и здрав Патрик.
15
3
 
4
 
! Отговори
az преди 6 години
Aбе то няма таван и на цената на уискито,обаче всеки пие и плаща колкото му кажат и не протестира! Така че борете се уискито да е лев,хляба и доматите 20 ст.че да ви остават пари да си платите на лекаря!!!
14
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 5-----------------------Ама ти плащаш 30 лв,а искаш да се лекуваш като германеца,който плаща 300 евро.Няма да стане. Като искаш безплатно отивай си при твоето джипи.Или върви там дето си платил-в касата да те лекуват! Като имаш хилядарки да си правиш кефа на морето,така и ще се бръкнеш със стотачка за лекар.Никой не ти е длъжен!
13
4
 
9
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
там където няма държава става ей тва което става у БАНТУСТАНА .....
12
1
 
5
 
! Отговори
управляващите преди 6 години
До гнусни комунягиКакво е това двойно здравно осигуряване?
11
1
 
9
 
! Отговори
пито-платено преди 6 години
До гнусни комунягиВсичко е авансово платено и не всичко се консумира от здравите!
10
2
 
6
 
! Отговори
гнусни комуняги преди 6 години
До АнонименНикой не иска без пари, след като е здравно осигурен предварително.Осигурени здрави плащат за болните!
9
9
 
35
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Щом си плащам здравните осигуровки си длъжен да ме лекуваш, без да мрънкаш! Ясно? И не да търсиш повод да ме пращащ в частния си кабинет, където имаш само едно бюро, а всички процедури ги поема болницата, а парите остават за теб. И още: На сервиза плащаш ли осигуровки за колата, че да ти я ремонтират без пари? А ние плащаме за здраве авансово, което така и не дочакваме
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва задължителна здравна застраховка за летовниците!!!!!
7
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно на морето, българинът се третира като чужд, непотребен *** Нищо че всеки месец му удържат стотина лева здравни осигуровки. Лошото е че си плаща като поп и като се прибере в дома. *** ти здравеопазването, при което си плащаш да те уморят некадърните доктори
6
4
 
23
 
! Отговори
пациент преди 6 години
До келепира2000 лв плюс ДДС ме обръснаха в болницата за лазерна операция хем здравно осигурен!защото МНЗ не можело да поеме този разход. Тогава какво здравеопазване имаме?