Дават 2 млн. за заетост в общини с висока безработица

По новата програма ще се осигури работа на над 800 души
12
Дават 2 млн. за заетост в общини с висока безработица
Снимка: архив, БулФото

Осигуряват се 2 млн. лева за заетост в общини с висока безработица, реши правителството на редовното си заседание днес.

Със сумата ще се финансира нова национална програма за заетост и обучение, която ще бъде включена в Националния план за действие по заетостта за 2017 г.

До края на тази година програмата ще се реализира в 14 общини от областите Враца, Видин и Монтана. По нея ще се осигури субсидирана заетост на около 830 безработни в периода септември - декември.

Приоритетно в обучение и заетост ще се включват продължително безработни, безработни младежи (до 29 години), както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация.

Всички включени в програмата безработни ще преминат мотивиране за активно търсене на работа. Хората, които се нуждаят, ще бъдат включени в курсове за ограмотяване или за придобиване на квалификация по професия. По новата програма ще се осигурява субсидирана заетост на пълно или непълно работно време.

Наетите ще изпълняват различни дейности в частния сектор или общественополезни дейности към общините, като ремонт на обществени сгради, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно наследство или оказване на услуги на населението.

Работодатели по програмата могат да са частни фирми, общински администрации и предприятия, социални предприятия, неправителствени организации и др. Те ще получават средства за трудовите възнаграждения на наетите и дължимите осигуровки за сметка на работодателя, съгласно Националния план за действие по заетостта за 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 11 да ама постоянно повтарят колко са се върнали. Даваха по ТВ върнали се българи, които са учили в чужбина. 3 лигнета на богати родители, които където и да са с толкова пари ще са добре. А и защо да се мъчат някъде, като при мама и тате е най-добре.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
реална икономика няма , от началото на годината близо сто хил. души под 35 години напуснаха България за да търсят препитание по на запад ...
10
0
 
1
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Ще падне яка лапачка на пари !
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С фалшиви програми нищо няма да стане. Къде е реалната икономика? Само така ще има заетост и просперитет.
8
0
 
4
 
! Отговори
банково дело преди 6 години
Значи, там където не се предлага работа, ще плащат за обучение на безработните как се търси работа. Много ще трябва да ги обучат за целта, защото само нещо дистанционно ще могат да се хванат. Примерно някакъв аутсорсинг, телефонни измами нещо. Те банките са пълни с разни келешчета, които ще им доставят телефонните номера и на тях.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаРаботодателя ги наема но заплатите и осигуровките ги плаща държавата т.е ние.Защо аз трябва да плащам а работодателя да печели от това.............защото РАБОТОДАТЕЛЯТ е "мой човек " на някого !
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ние искаме и по кило, две суджук!! Кой да питаме?
5
0
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Работодателя ги наема но заплатите и осигуровките ги плаща държавата т.е ние.Защо аз трябва да плащам а работодателя да печели от това
4
0
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Ей това е един от големите проблеми на България. "Дават едни пари" - без план, без концепция, без анализ на постигнатите резултати и бъдеща корекция на грешките.... Безсмислена работа
3
2
 
5
 
! Отговори
/ преди 6 години
Виждал сьм от такива програми селските кметове в Кърджалийско се възползват. Преди парите да се дават елиминирайте тяхната роля на подбор и плащане. Би било огромна крачка против купуване на гласове и да се намали личния бизнес произвоство на кметовете в глухи кметства с сливови градини.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама какво ще ги мотивират да си търсят работа, ако заплатата е като на роб, т.е. работиш за сметките... не виждам смисъла, аз искам да мотивирам некадърниците в НС да пробват да живеят на минимална заплата!
1
0
 
6
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
По 2 400 лева на човек , даже няма да търкат билети .