Дунавските ни острови – диви, непознати, но вече замърсени

Другите държави ги развили като зони за отдих
27 юли 2017 09:45, Мария Захариева
11
Дунавските ни острови – диви, непознати, но вече замърсени
Снимка: БТА

Дунавските острови са малко посещавани и познати. Те са уникално късче от дунавската екосистема, опазени от цивилизацията, от нашествието на хората. Проблемът е обаче, че участъци от тях са замърсени с отпадъци. Това заяви в интервю за БТА председателят на туристическото дружество "Приста" в Русе Сашо Попов.

Някои от островите се ползват за стопански цели. Там, например, се засаждат гори от топола за дървесина. Останалата част от островите обаче са диви - парченце джунгла, която е на една ръка разстояние от нас, достижима лесно с лодка.

"Може да се види девствена природа - с птиците, с животните, със следите от видра по пясъка, с растителността. Другата красота са фините пясъчни плажове. Когато падне нивото на река Дунав, покрай някои от островите се откриват големи фини пясъчни плажове - по-фин пясък дори от морския. Водата е бистра, няма тиня и кал, подходяща за къпане. Цялата тази красота природата я е защитила, слагайки водна бариера. Достъпът е ограничен и е само за хора, които имат по-специално отношение към реката", казва Попов.

Рибарите се възползват също от островите - за тях е рай. Преживявайки красивата природа, те си практикуват и хобито.

"Нашата традиционна дейност по Дунава като туристическо дружество е да правим водни походи с каяци. Виждайки тези красиви места, но и отпадъците, които реката е изхвърлила по бреговете им, решихме, че трябва да започнем тяхното почистване", казва Попов. Той дава пример, че за почистването на града отговаря общината, но за островите никой няма ангажимент - поне няма практика, не се чистят от никого.

Председателят на туристическото дружество "Приста" коментира, че на запад от България - в Сърбия, Унгария, са развили инфраструктурата и са включили островите като зона за отдих.

"Ако се прекали обаче в тази посока, ще бъде унищожена девствената природа и ще получим съответния парк с плочки и алеи. Нашите острови са в другата крайност - те са изцяло диви. Трябва да се запази природата в най-чист вид", казва Попов.


11
Още по темата: Дунавострови
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекламирайте ги повече,та да заприличат на кошчета за ***- "бизнесмените" за тях не се бяха сетили,вие ще ги подсетите..
6
2
 
15
 
! Отговори
Муньо преди 3 години
Белене е хубав и гостоприемен остров за туристи с особени наклонности!
5
0
 
9
 
! Отговори
фрида преди 3 години
Просто е чудно как на една такава безобидна статия все ще се намери някой да оплюе нещо, някой да е мнителен защо е написана статията и някой пълен и диот да напише малко простотии типична бг картинка :)))
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лаайната от половин Европа плуват по р.Дунав, а тоя ще ми приказва как била бистра водата. Ми нека пие от нея.
Пак се гласи интерес, някой нещо да прави, нещо да вземе.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много са добри за кратко къмпингуване.
Не забравяйте само репалентите за комари, че жените в групата ще Ви издерат очите.
2
5
 
4
 
! Отговори
перикъл преди 3 години
искаме диви острови и диви жени-дественици, така каза Петър.....
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи единственото, което се иска от нас, е да ги пазим и да ги почистваме, доколкото можем.