За свободата: Над 30 000 участваха в "Молитва за Стара Загора"

Градът отбеляза 140 години от подвига на бранителите на града
28

Снимка: Община Стара Загора

Над 30 000 души изгледаха първия по рода си аудио-визуален спектакъл "Молитва за Стара Загора", който бе кулминацията в честванията на 140-тата годишнина от битката при града по време на Руско-турската освободителна война. Точно в нея своето бойно кръщене получава и Българското опълчение, а в последвалите събития градът е опожарен и разрушен до основи, като над 14 000 души загиват за броени дни, в които войските на Сюлейман паша плячкосват града.

През целия юли в града имаше възпоменателни събития за годишнината, а кулминацията бе снощи на Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора", по-известен като Самарското знаме. Присъстващите се помолиха заедно с негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан за града и за България, а след това изпяха химна.

"Благодаря ви, че сте тук, защото вие сте най-ценното на държавата, хората, народа на България. Радвам се, че ви има и с присъствието си тук показахте, че България я има, че е жива и ще пребъде във вековете. Поклон пред нашите предци, които оставиха костите си тук, за да можем днес да живеем свободно. Поклон пред вас, старозагорци!". С тези думи към присъстващите се обърна кметът Живко Тодоров, а приветствие отправи и Галина Андриянова – председател на общинския съвет на руския град Самара.

По време на самото шоу, с възможностите на визуалните изкуства, звук и светлина, бе представен нов тип градски ритуал в памет на загиналите по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира основните компоненти на посланието, което се съдържа в него – саможертва, традиция и вяра. Организатори на спектакъла са Община Стара Загора, Urban Art Foundation и Kvant.

Специална роля в него бе отредена на Старозагорския митрополит Киприан, който произнесе специална молитва. В спектакъла участваха още представителна рота на Втора механизирана бригада, знаменна група и военният духов оркестър. Той бе наблюдаван от представители на общинското ръководство и областната управа, народни представители, общински съветници, представители на обществени, патриотични и политически организации, много граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 25 юли в Стара Загора бе представена книгата на опълченеца полк. Стефан Кисов "БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ В ОСВОБОДИТЕЛНАТА РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА 1877-1878г". Защо старозагорските медии слабо отразиха това събитие? Защото на така наречените "русофили" не им са угодни истините отразени в тази книга ли?
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НАЦИОНАЛНА КАУЗАМосква! Москва.........ти майката ни е.а!
11
0
 
2
 
! Отговори
историята преди 6 години
До новинатаПървоначално е мобилизиран само самарския гарнизон.......
10
2
 
5
 
! Отговори
жалък факт преди 6 години
Ако не беше Русия, гърците щяха да ни окупират до Стара планина а Добруджа влашка.
9
1
 
3
 
! Отговори
селиолу- Иван Вазов преди 6 години
До Красива гледкаНие не сме свободни а освободени и презаробени от други робовладелци!Народа не е знаел думичката СВОБОДА! Ял е, пил е и правел деца
8
1
 
5
 
! Отговори
новината преди 6 години
До шаспоЗначи, украинците ни освободиха а руснаците ни презаробиха!Калитин не е изпълнил височайша заповед и затова е искал да го реабилитират...Турците са ни клали по заповед на евреи. Кой е поробителят?
7
1
 
7
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Реконструкцията на Стара Загора е била изключително успешна и като резултат градът е с модерна планировка. Подобна реконструкция е планирана и за София, но за съжаление не е осъществена.
6
3
 
19
 
! Отговори
Красива гледка преди 6 години
Добре че американците още не са ни обсебили до толкова , че да ни накарат да махнем този паметник на "окупаторите".ПОКЛОН пред всички паднали за свободата на БЪЛГАРИЯ!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видеото с дрон също е доста ефектно.
4
0
 
26
 
! Отговори
ДА преди 6 години
БРАВО,старозагорци!!Така се пази паметта на България!Жалко,че не можах да присъствам!
3
2
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Аз като заралия съм длъжен да ви разкажа истината за опожаряването на Стара Загора и последвалото жестоко клане на населението в града. Първо английски кораби прехвърлят воиските на Сюлейман Паша,чиито рожденно име е Соломон Леви Идиш -ч*фут на служба при султана.Точно същия издава заповед да бъде запален града и изклано населението на която заповед дори турските офицери се опитват да се противопоставят,а евреи от града са водели и показвали на аскера къде са криели българите.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шаспоМММ малко е спорно ... украинци .. Богатир викат сега руско говорящите , БАГАТУР е стара военна българска титла . И тъй като на руско - украинските територии преди това са живели българи, нали не мислиш ,че всички са се изнесли ?!? Дали са украинци. .. не знам но са били в състава на руската империя .Малко са объркани нещата , защо гледате едностранно . Еднозначните отговори в историята са малко !
1
0
 
32
 
! Отговори
mery преди 6 години
Преживяването беше уникално! Много силен спектакъл, комбинацията от песните на Мистерията на българските гласове, силните, разтърсващи стихове и светлинните ефекти ни пренесоха в друго измерение! В такива моменти се гордееш че си българин, и че все още си в България колкото и да е трудно!