Християнски храм от 14 век откриха в Червен

Градът бил митрополитски център през Второто българско царство
3 авг 2017 18:28, Анисия Иванова
1

Археолози от Историческия музей в Русе направиха неочаквано откритие. Те попаднаха случайно на непозната, 16-та поред църква, в средновековния град Червен. Разкопките, които първоначално са били насочени към разкриването на крепостна стена с кула, са разкрили изненадващо християнски храм от 14 век.

Средновековният град Червен е бил митрополитски център през Второто българско царство. До момента в него са разкрити две митрополитски и 13 по-малки църкви. Новият храм не е фигурирал до момента в плановете на крепостта.

Археолозите са изненадани от находката. Още повече, че по стените на храма намират запазени стенописи – голяма рядкост за църквите в Червен, разказа пред Bulgaria ON AIR археологът Светлана Великова.

В разкопките участват доброволци от България и студенти от Великобритания. Разкопките на Червен ще продължат до средата на месеца, след което ще бъде направено обобщение на всички находки в крепостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер за фреските!Балканската част на Дунав е бил осеян от български крепости,палати през Средновековието,а и не само там.