Хванаха банда с химикал за производство на хероин и морфин

Задържани са до Пловдив, преливали 660 литра оцетен анхидрид
4 авг 2017 18:14,
7
Хванаха банда с химикал за производство на хероин и морфин
Снимка: Reuters, архив

Петима мъже – двама българи, двама турци и един с двойно гражданство, са задържани в четвъртък в покрайнините на Пловдив в момент, в който преливали в резервоара на влекач "Ивеко" 660 литра оцетен анхидрид, който се използва като суровина за производство на хероин и морфин.

Новината бе съобщена на извънредна пресконференция в Пловдив с участието на шефа на Териториалната дирекция на ДАНС Николай Петров, шефа на Областна дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков и заместник-окръжните прокурори Галин Гавраилов и Галина Андреева-Минчева.

Веществото е било в 22 туби по 30 литра и след преливането в резервоара на камиона е трябвало да бъде изнесено за Турция.

Оцетният анхидрид се използва в производството на хероин и от задържаното количество са можели да бъдат произведени от 200 кг от този наркотик, тъй като съотношението било обикновено от 1:3 до 1:5 при хероин или морфин от най-високо качество наркотик, съобщиха разследващите, но отказаха да уточнят къде точно е станало преливането на т.нар. прекурсор.

Първоначално в четвъртък са били задържани 7 души, но двама от тях, които са действали като общи работници, ще бъдат освободени, тъй като се оказало, че нямат отношение към престъпната схема.

В ДАНС-Пловдив имали сигнал за нея още от март 2017 г., а от 2 месеца се наблюдавали конкретни лица. На петимата задържани първоначално за 24 часа ще бъдат повдигнати обвинения за противозаконно държане на суровини за производство на наркотични вещества, наказанието за което е от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лв., съобщи заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева-Минчева, предаде "Труд".

На един от турските граждани ще бъде повдигнато още едно отделно обвинение – за притежание на фалшива френска лична карта, като за това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 8 години. Той не е издирван от българските власти, затова е отправено питане до Турция дали няма криминални регистрации там, които да са го принудили да използва фалшивия документ за самоличност, допълни зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
оцетен анхидрид(прекурсор)+ морфин(съдържа се в сънотворния мак (Papaver somniferum))=хероин (полусинтетичен наркотик)Тия журналисти се излагат, да вземат да прочетат малко поне елементарна органична химия, защото са пълни игноранти.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оцетният анхидрид се нарича прекурсор, от него и морфина се получава хероин, това го пише във всеки учебник по органична химия.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм съвсем сигурен че хероина и морфина се "правят" с химикали! По-скоро това което се прави с химикали е метамфетамина!
4
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Не са моите хора!
3
0
 
2
 
! Отговори
4epa преди 6 години
U6EVI SA NAI GOLEMIA PROBLEM ZA DARJAVATA!!!!!!!!!!!!!!!!! TE SA DUPE I GA6TI SAS PRESTAPNICITE !!!!!!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност, статията демонстрира и лошо боравене с българския език.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Морфин + оцетен хидрид = хероинМорфинът е извлек на активната съставка в опиума. В този контекст, веществото е прекурсор. Написаното в статията показва липса на знания от органичната химия.