От берачи на боровинки до просяци! Краткият път на падението

Шестима българи, решили да припечелят в чужбина, станаха жертви на трафик на хора
4 авг 2017 13:45,
65
От берачи на боровинки до просяци! Краткият път на падението
Снимка: Reuters

Шестима българи пристигнаха в Швеция през юли, за да берат боровинки, но се превърнаха в улични просяци. За историята разказа консулът ни в Стокхолм Надя Велева.

Мъжете заминали с уговорката да берат плодове, за да припечелят, но работодателят им, българин, ги карал да просят и ги принуждавал да живеят в мизерни условия.

Жертвите са потърсили помощ от посолството ни в скандинавската страна и успели бързо да се върнат у нас.

При пристигането им в Швеция те били настанени в палатки в гориста местност на север от Стокхолм. Шефът им ги накарал да живеят в мизерни условия, като не им плаща и ги карал да нощуват на места, различни от уговорените.

"По техните думи отношението към тях е било грубо, стигало се и до физически тормоз, искали да им вземат личните карти, давали им храна с изтекла годност. Условията за спане и като цяло са били лоши. Тъй като все още нямало боровинки, техният работодател, който също е българин, ги е накарал да просят. Но шестимата мъже отказали", обясни Велева пред "Дарик".

Шестимата останали при тези условия пет дни, след което решили да избягат. Успели да се свържат с посолството ни в скандинавската страна и с помощта на мисията се върнали обратно у нас.

Това е поредният пореден случай на излъгани сезонни работници. Техните проблеми зачестяват през лятото.

Антоанета Василева от фондация "Асоциация Анимус" съветва хората да бъдат предпазливи при приемането на оферти.  Тя допълва, че желаещите да работят сезонно в чужбина трябва да са мнителни и да се информират максимално добре.

"Когато някой предлага лесна работа с добро заплащане и всички елементи на сбъдната мечта, това трябва да е сигнал за хората, че нещо може да не е наред и трябва да се провери", коментира тя.

Василева съветва и решилите да работят в чужбина да проучат добре работодателя си преди да му дадат доверието си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До Малкия тошо 26Вярно е, че по това време всички ядяха и пиеха, ама да са работили... не си спомням?!? :)))
31
2
 
20
 
! Отговори
PD преди 6 години
За да обобщим. Новината акцентира на българин експлоатира българи, с измама привлечени, за да просят, вместо да се трудят. И нито дума за реакцията на държавните органи в демократична Швеция. На публиката не се предлага информация, а пространство за, индивидуални мизантропски заключения на тема какви лоши хора са българите. Новината е манипулация от примитивен вид. Ако демократична държава,, не може да реши проблема с експлоатацията на човеци, нещо не е наред. А човеците няма значение, какви са
30
6
 
16
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Тези са или български турци...или роми! И шефа им и той!!! Що някой "бизнесмен" не се пробва да ме прати на палатка...да ме кара да прося...и да ме храни от уличните кофи???Не в посолството - ще го разчекна...преса...телевизии...съд...ще му стъжня фамилията!! Сами са си виновни донякъде! Европейци...от Каракьой!
29
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава през която е минал комунизЪм, резултата е този...
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПатриотАми очевидно нямат никаква професия и не умеят нищо !Бях преди 10 дни в Норвегия /уточнявам, че живея на Запад/ и навсякъде по магазините и супермаркетите ягоди, боровинки евтини колкото искаш. Култивират си ги сами и си ги берат по западното крайбрежие /Голфстрим/ и нямат нужда от **гани берачи.Който е ходил в Норвегия, знае и ще потвърди/
27
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZASRAMETE SE.TOVA SA BALGARI,A NE SSHVEDI.VSICKI,KOITO GIVEEM V BALGARIA SME BALGARI.
26
14
 
20
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Вече няма никакъв смисъл да се ходи на запад. Там държавите се циганизираха тотално, работа се намира трудно и конкуренцията от индйци, пакистанци, африканци, и др. е много голяма. Подбиват се заплатите и масово хората работят за без пари. Като си платиш квартирата и разходите не ти остава почти нищо. Повечето българи в чужбина живеят като просяци, често в една квартира са по 10-15 човека. за да могат да пестят.А в България сега е пълно със работни места! Фирмите не могат да намерят хора.
25
3
 
11
 
! Отговори
Жеката преди 6 години
Швед , шведа око не вади.
24
7
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До ПатриотЗащото тези не обичат много много да работятЦялата работа с боровинките е ***. Тези са отишли да просят но шефа на клана ги е изработил и са измислили легендата за боровинките за да се приберат без пари.
23
5
 
35
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Защо са отишли в Швеция ??? Икономиката тук е в подем със сигурност ще си намерят добре платена работа в България за 500 -600 лв
22
8
 
9
 
! Отговори
Шириланка бостанско преди 6 години
Бьлгарин да се наричам пьрва радост е за мене!
21
15
 
28
 
! Отговори
Малкия тошо преди 6 години
Ей докьде стигнаха Бьлгарите, от берачи до просяци! По тошево време небеше така! Всички работиха ядяха и пиеха а сега какво народа се побьрка!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един такъв изедник-българин баламосваше хората, че "спял по паркинзите" в Германия, ама никой не попита при какви условия са работили онези, на които е бил "работодател".
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо колкото съм запознат там липсват закони за просия понеже до преди 20-30г. не са имали такива проблеми.А там на запад при демокрацията от 20-30 години имат ли си парламент в който да приемат закони или при демокрацията няма нито парламент, нито избори?
18
10
 
7
 
! Отговори
($0)_($0) преди 6 години
До 13! Как да не са Бьлгари след като са родени в Бг и са сьс Бьлгарски имена? Да не би да са родени в Шириланка и да се казват Рач или Капу? Я си....
17
17
 
12
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
аз съм в Германия, на кланица транжиране на телешко трупно месо 9 евро на час, доволен съм а при комунизма не можехме да пътуваме в Германия да транжираме телешко трупно месо, само децата на партизаните и активните борци можеха да ходят в Германия да транжират телешко трупно месо за 9 евро на час.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко са виновни шведските комунисти!
15
5
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До ГрудьоИ през комунизма си бил намазана филия.Кой беше "партизанин" в рода ти
14
2
 
13
 
! Отговори
PD преди 6 години
Шведската полиция и съдебна система, що не са се задействали?
13
3
 
7
 
! Отговори
Гунчо преди 6 години
За такива които търсят лека и доходна,такива случки ще им се случват от тук нататък,докато не проумеят ,че на всякъде се плаща за свършена работа!!!