Стоп на колите край хижа "Вихрен"! Заповед на кмета

Туристите ще ползват паркингите в местността Шилигарника
10
Стоп на колите край хижа "Вихрен"! Заповед на кмета
Снимка: архив, БулФото

Временно е забранено движението и паркирането на автомобили от местността Шилигарника до хижа "Вихрен". Стотици коли паркират по тесния планински път, замърсяват природата в Националния парк "Пирин" и пречат на придвижването на специализирани автомобили при инциденти, предаде БНР.

Летният туристически сезон бележи изключително висок ръст през последните години, увеличават се и посетителите в планината над Банско. Много от тях обаче се качват с автомобилите към хижите "Бъндерица" и "Вихрен" и често паркират встрани от тесния път, а и на самото платно. Това е основният аргумент на кмета Георги Икономов да въведе временна забрана за движението на колите в този участък.

Изпълнението на заповедта е възложено на парковата дирекция и на полицейското управление в курорта. Росен Баненски, директор на НП "Пирин", потвърди, че имат пълна готовност за изпълнение на новата разпоредба и призна, че това е сериозен проблем през последните години.

"Още от събота и неделя ще има служители на парковата охрана, на полицейски патрул. Всеки трябва да разбира, че не може да се качи с кола на връх Вихрен. Все пак може да се наложи и спасителната служба да окаже помощ на някой пострадал. Може да се наложи и бърза помощ да дойде до хижата", каза той.

В срока на забраната автомобилите могат да ползват двата големи паркинга в местността Шилигарника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, шофери, поздравления за поредната греда. Скоро хегемонията ви ще свърши и ще се наложи да си използвате скапаните крайници доста по-често, за да се придвижвате. Свиквайте отсега и предайте бричките за скрап.
6
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепям . Да има как тези оядени туристи да им направят магистрала до Вихрен ,В Националния парк трябва да се ходи пеш , който не може да си лежи в дома . Голяма напаст са тези туристи , онзи ден събирах празни пластмасови бутилки , яли, пили и си тръгнали . Трябва да има горска полиция в Пирин и строги глоби за такива ***
5
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-евтино е да се пишат забрани, отколкото да се построи паркинг, нали?Ами забранявайте, пък после се чудете къдде са туристите и защо не носят приходи в общината!
4
3
 
7
 
! Отговори
Свински черва преди 6 години
Кмета неможе да разпореди на парковата дирекция- по закон са пряко подчинени на министъра на ОСВ
3
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изобщо не го интересува тоя че от Шилигарника до хижа Вихрен са около 5-6км катерене
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
опааа някой е решил да прави пари от паркинги май
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно колкото и зимата - 12 лв.