Август – най-убийствен на пътя! Шофьорите – без концентрация, разсеяни...

Защо летният месец взима най-много жертви на пътя?
5 авг 2017 16:44,
42
Август – най-убийствен на пътя! Шофьорите – без концентрация, разсеяни...
Снимка: архив Bulphoto

Липсата на концентрация е основна причина за многото катастрофи през август. Това заяви пред Дарик рали-пилотът Павел Жеков, създател на първата у нас Академия за безопасно шофиране. Според него, за да се намалят пътните инциденти трябва да се промени обучението на водачите.
 
"Хората по време на отпуск не са концентрирани в това, което правят, а автомобилът е нещото, което убива. Много от шофьорите, които не са карали през зимата, а и през цялата година, използват отпуските си, за да шофират своите автомобили. Автомобилът изисква през цялото време много висока концентрация, защото там нещата се случват много бързо", заяви той.

Още по темата

"Българинът живее много бедно, много притеснен и това също се отразява в пътното движение. Всеки изпитва трудности, шофьорите нямат концентрация в колата и са "вън от колата". Те живеят със своите проблеми, а това е много опасно. Всички хора, които нямат концентрация, реагират между 2 до 4 секунди по-бавно, от тези, които са концентрирани", посочи още пилотът.
 
"Моята молба е, когато са в автомобила да забравят всички проблеми, защото излагат на риск своя живот и живота на още четири човека", апелира той.
 
"На магистралите трябва да сме котки, нито за миг да не губим концентрация. Колкото пъти погледнем напред, толкова пъти назад, настрани, защото сме заобиколени от хора с различен манталитет, с различни скорости, различни автомобили. Трябва да наблюдаваме пътното движение, да имаме информация какво се случва", съветва още Павел Жеков. 
 
Жеков подкрепя мнението, че вниманието трябва да бъде насочено към обучението на шофьорите, а не към санкциите. По думите му 70-80% от катастрофите са причинени от това, че шофьорите не умеят да контролират автомобила си.
 
"Санкциите имат друга роля - да напълнят бюджета и да се изхарчат парите. Оставам с впечатление, че най-евтиното в България е човешкият живот. Той не струва нищо. А никой не прави усилия да промени начина на обучение. В обучението е тайната за безопасно шофиране", категоричен е пилотът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Трудно концентрвам м преди 6 години
За убучението е съм съгласен, но си купих книжка щот съм с 5ти клас. Кнцентрирвам съ трудну. Не каръм честу ам саму ду мурету Убаче съм котка по магистралта гледам скуростта на всички и ни мисля многу многу за съ концентрирвам и контролирвам Ии тоз многу умин ва!!!
32
1
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Е, заради такива юнаци като теб стават катастрофите... Оня ми ти караш със 70-80 км над ограничението и се нацепил в кола в насрещносто, но отново причината била лошия път, а не превишаването на ограниченията... Защо не казваш, че причините са липсата на контрол? Това, че не се събират глобите? А-а-а, защото искаш да продължаваш да си караш така докато не претрепеш някой. И после "Аз не искам в затвора, искам да продължа живота си нормално, много съжалявам..."
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошите пътища са причина само за каллпави шофьори.Просто внимавайте.Никой не сазва ограниченията и после се чудят как стана белята...?!Българина във всичко е зле с поведението си, не само зад волана.
30
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Обучението на шофьори да стане държавен монопол,плюс задължителен полигон.Пътищата не са стока,верно е,но колко са катастрофите заради неразумно висока скорост,при това дори на прав и здрав участък от пътя?Който кара като /само/убиец,не се вълнува какъв е пътя.
29
10
 
3
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 6 години
Човекът е прав - бългъринът не може да кара! Освен това кара раздрънкана 15-годишна премиум *** с гуми втора употреба с ДОТ от 2005-та година ;)
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не се признае истинската причина, състоянието на пътищата, ще продължават катастрофите и жертвите. Винаги шофьорите са виновни и винаги глобите са малки. Е, вдигнаха глобите, няколко пъти, и както се вижда положението е същото. Просто има един тотален отказ да се търси истинската причина за инцидентите. За властта версията за лошите шофьори и несъобразената скорост е удобна, а услужливи журналисти пишат достатъчно по темата за "убийците" на пътя.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мога ли да попитам защо цензурурате думата "мyргaв"? Нещо нередно ли има в нея? Или БХК-то киха за цензурата? Щото аз думата я употребих не по отношение на цигаHите.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са разсеяни, а разСЕЛЯНИ!По-голямо г0ведо от *** няма. ***, ***, нискочел, потен, намахан - това е съвременикът по нашите земи. На всяка забележка за иди0тското си каране реагира най-малкото с ръмжене от рода на "Шшш, ти знайш ли *** кой съм аз уе?!". За бурните реакции на нашенския питекантр0п да не говорим, всеки ги е виждал лично.
25
3
 
11
 
! Отговори
Bill преди 6 години
Ползвайте си климатиците, не правете жалки икономии, за да сте в кондиция през жегите.
24
1
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
До До учуденАбе аз може да съм беден и да движа с три коли за по 1500 лева.
23
12
 
2
 
! Отговори
До учуден преди 6 години
Като си беден няма дори една да караш бе ;)Ама 2 коли в семейство и да ми се пише беден ... айде нема нужда !
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ти е обещавал че ще караш 2 нови коли?Като не можеш да си купиш ще караш 1, щото на старата даже разхода е по-голям.Държавата не е длъжна да ти купи кола.Но тук всеки навършил 18 веднага получава кола - Защо ?За да бърза за работа ли ?
21
6
 
5
 
! Отговори
Бедни ли преди 6 години
Бедните не карат коли!Все повече се строят и купуват жилища.Все повече нови коли се купуват на изплащане.Това ли са бедните :))))Ревльовци са, не бедни.
20
2
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
До Анонимен 23Казваш че всяко семейство има по ДВЕ коли...................но на колко години са количките?!
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тизи рали- пилот е наистина мнооого неграмотен.Санкциите били да напълнят бюджета ... абе шоферче, бюджет се пълни с предвидими приходи, а санкциите не са такива.Ако няма нарушения, няма и санкции.Хората били бедни и затова имало катастрофи - сега всяко семейство има по 2 коли, а това не е бедност, както ми каза колега германец!
18
3
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
до 20 - като си толкова беден за къде пътуваш? Иначе статията е рядка тъпотия. Изпреварването на забранени места не е липса на концентрация. Нито карането с превишена скорост. Това е чувство за безнаказаност. Това е изиване на комплекси зад волана, където дъртия Пасат вдига 140 и си Бок!
17
4
 
9
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Ако спазваш правилата за движение,нямаш проблеми.А,като не ги спазваш,викало му се липса на концентрация и разсеяност.Тия дето пишат тези глупости, явно са си купили книжките от книжарницата.
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква концентрация да има човек когато в главата ти се въртят сметките за парното тока водата храната децата които ти ревът за сладолед а нямаш пари да им купиш заплатата която не стига за нищо? Колкото и да искаш да се концентрираш тези мисли са по натрапчиви и от ***.итутка. Да ама това не ги късае едни дупетати и един банкянски тарикатин. Те мислят само как да откраднат и да придобият още някой милион. А затова всичкото взето на куп са виновни самите овце. Овцииииии докога бе овциииииии?
15
1
 
13
 
! Отговори
светещия ФАР преди 6 години
Щом е най-убийствен,нека дружно включим ДЪЛГИТЕ сетлини!
14
3
 
10
 
! Отговори
Йбб преди 6 години
Айде сега ново 20. А защо тогава е рекета с фаровете, нечовешките глоби и полицаите в храстите? Истината е, че ненужно бавното каране действително изморява и разсвйва.