Бум на хепатит А в ромския квартал на Луковит

От началото на месец юни случаите там са 63
31
Бум на хепатит А в ромския квартал на Луковит
Снимка: Булфото

За взрив на заболели от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит съобщават от Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

От началото на юни, само в този квартал, случаите са 63 - основно на деца от една до 15 години, обяви пред БТА д-р Сийка Иванова, директор на дирекцията "Надзор на заразните болести" в РЗИ. В цялата област заразените са 75.

През последната седмица са хоспитализирани в инфекциозното отделение 13 пациенти с хепатит А, от които 11 са от Луковит, а двама от Ловеч.

"Това е контактнобитова инфекция, болест на мръсните ръце, която се предава и продължава от началото на юни. Заболяването е с явна клинична проява, но може да се развие без симптоми. Това е и една от причините за многото заразени", заяви д-р Иванова.

По думите й, предприемат се мерки по отношение на контактните лица чрез общопрактикуващите лекари в града, като е ангажиран и здравният медиатор.

Многократно е информирана и Община Луковит, дадени са указания и препоръки за приема на децата след ваканцията в детските заведения и училищата в града.

От РЗИ са издали предписание до кмета на Луковит да бъдат обсъдени възможностите и за организиране на т. нар. крайна огнищна дезинфекция в домовете със заболели.


31
Още по темата: Луковитхепатит А
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Nurko преди 1 година
Aiiiii, bg dicata na Daritkova i D. Atanasova, Cicka Cacheva, Menda Stoianova, R. Bachvariva, L. Popova, Temenujkata, Maya Man olova, Kurnelia Ninova, general Dessi, na I. Iotova, E.Ioncheva, Z.Parvanova, Kiro Domuschiev, na ban, beseka, unesese, oone, unesko, bg christianska carkva...
14
1
 
10
 
! Отговори
Партизанката преди 1 година
Ако беззъбите, лошо гледащи същества от снимката вземат да се изкъпят, няма да има Хепатит. Не ни занимайте с тях, ясно!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От БХК още ли не са се обърнали към съдилищата в Страсбург, за да поискат тежки санкции срещу българската държава?
Как е възможно все още да не са назначени служебни лица, които да мият и къпят по три пъти на ден малолетните и непълнолетните ромчета, да почистват домовете им и да им носят минерална вода?
12
1
 
7
 
! Отговори
Иван В. преди 1 година
Избирателите на ББ боледуват. Да вземе да се погрижи за тях, вместо да прави евтини сапунки по новините, всяка вечер.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Битието определя съзнанието а кой определя битието ?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на индобългари!
9
2
 
7
 
! Отговори
aishe преди 1 година
Не само ЕПИТИТ,ма и ХОЛЕРИЯ ша има.....................
8
0
 
11
 
! Отговори
Алекс2 преди 1 година
Отмъщението на хлебарките ...
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индианците къде се,,,ат, там ядат и пият, да сте видели индианец да си мие ръцете? Нема таквоз нящо. Лошото е, че разнасят заразата. Загражда се катуна и не се пуска никой да излаза, докато огнището не изчезне. Всичко се залива с белина и така цяла седмица.
6
1
 
19
 
! Отговори
GAGAGGAG преди 1 година
Не епитит , ами и холерия ши има !
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествен подбор
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поради това, че интегрират бразилчетата и ги карат да ходят на детска в момента половината дежурни детски градини са с хепатит. По офиси и цехове е пълно с невръстни хлапета на родители, които не могат да си позволят частна ДГ или нямат възрастни роднини, които да гледат детет през м.Август. Добре, че повечето колеги и работодатели са толерантни.Аз лично, понеже фирмата е моя ходя да работя от 6 до 9 , от 18 до 22 и Събота и Неделя.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой плаща сметката?
2
1
 
8
 
! Отговори
Stefko 88 преди 1 година
Йес! ха ха
1
1
 
21
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
Лоша хигиена...