Угарки, искри, стъкла... Пожарите тръгват от набрежност

Хиляда лева е глобата за палене на огън в гората
8 авг 2017 20:08,
3
Угарки, искри, стъкла... Пожарите тръгват от набрежност
Снимка: Архив, Булфото

Министерството на земеделието, храните и горите предупреждава, че се налагат глоби при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. Това посочват от пресцентъра на министерството.

За физическите лица глобата е от до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер. От ведомството призовават всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари.

В случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии.

Паленето на открит огън е възможно единствено на специално обозначените за това места. Обикновено в близост има поток или река. Дори и на регламентираните за целта места гражданите не трябва да си тръгват, след като са запалили огън, докато не се уверят, че той е напълно изгасен.

Заради трайно задържалите се екстремално високи температури всяко невнимателно действие като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън на открито, оставяне на празни стъклени опаковки от храна и напитки след излет навън, които действат като лупа, както и прехвърчане на искри от двигателя при навлизане на прибираща реколтата техника или автомобили на излет, може да предизвиква запалване, което да прерасне в пожар, предупреждават от ведомството.

И през тази година, въпреки усилията за превенция на институциите, са регистрирани висок брой пожари, като само за три дни те нараснаха от 251 на 277, а засегнатата площ надмина 17 900 дка, като до петък вечерта беше 14 000 дка, отбелязват от МЗГХ.

Поразените площи от пожарите, които достигнаха до върховете на дърветата и практически ги унищожиха напълно, през тази година са над 1 700 дка. Преките щети възлизат на близо 400 000 лв., изчисляват от Изпълнителната агенция по горите.

С голям интензитет са пожарите в близост до Благоевград, София, Берковица, Бургас. Само последният голям пожар, който горя до бургаското село Изворище обхвана близо 3000 дка, като на 500 от тях той достигна до върховете на дърветата и ги унищожи напълно.

Основна причина за пожарите е човешката небрежност. Едва два от всички над 260 пожари са възникнали вследствие на мълнии. Всички други са от непредпазливост или безотговорно отношение, посочват от земеделското министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
До 1Аз силно се съмнявам в това, че от счупено стъкло може да стане пожар. Защото правих опити тези дни, при температура 38 градуса и с 5 литрова италианска дамаджана, пълна с вода. Поставях сухи треви и листа във фокуса, където ставаше доста топло. Но нито един път нямаше и намек на запалване - потъмняване, пушек. Причината е много проста - фокусът се измества много бързо! Може в някакъв изключителен случай и да настъпи запалване, моите опити да не дават 100% отговор.
2
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименПри тези температури сухата трева може да се запали и от дъното на счупена стъклена бутилка, изхвърлено пвц шише с вода/ефекта на лупата/ !
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка година едно и също, пейзаните не мислят и после им изгарят къщите и нивите. Колко залупен трябва да си, за да си хвърлиш фаса или палиш стърнищата в тази жега. Или да палиш огън и вариш компоти. Какви стъкла палят огъня, 99% е работи на безмозъчни същества. Но Пейзана като си е наумил нещо, нищо не може да го спре. Загубите да за милиони, гора не остана. И без това се сече безогледно.