Болница, детско отделение, 34°С... Няма пари за хлад

Децата са плувнали в пот, ходят си голи, разказват майки
9 авг 2017 10:15,
52
Болница, детско отделение, 34°С... Няма пари за хлад
Кадър: "Нова телевизия"

34 градуса са температурите в ямболската болница почти денонощно през горещите дни на август.

За това сигнализираха майки, чиито деца са настанени там. Дъщерята на една от младите жени се лекува от пневмония. Както и повечето деца, и тя е с висока температура. Термометърът в стаята на детето показва 34 градуса.

"Детето плува във вода през цялото време, поти се, дори при изследванията излезе, че е дехидратирано, въпреки че пие много вода", разказва майката Ралица Иванова пред Нова тв.

С ужасната жега в детското отделение на болница "Свети Пантелеймон" в Ямбол се сблъсква и Галина Николова.

"Като в сауна е, децата си ходят голи", каза тя.

В отделението климатик няма. Всъщност има, но не работи. Няма и пердета или щори. Майките са сложили чаршафи, за да се предпазят от преките слънчеви лъчи.

Младите жени са подали сигнали и до Регионалната здравна инспекция и в болницата е назначена проверка. От лечебното заведение признаха, че основната причина да не се поддържа нормална температура в сградата, е липсата на пари.

"Съжалявам, че в най-горещите дни не можахме да осигурим оптимална температура. Усилията са многогодишни при всички периоди на управление за осъвременяване на материалната база", каза директорът по медицинските дейности в болницата д-р Малина Гърдева.

Тя призна, че проблемът е общ – както за пациентите, така и за персонала. Д-р Гърдева обясни, че инвестицията за климатици е непосилна за болницата. Пердета пък нямало, защото управата на лечебното заведение едва успявала да покрие щетите след престоя на роми, които са най-голямата група пациенти в болницата.

Д-р Гърдева съобщи, че са осигурени оптималните условия в звената със специално предназначение – родилното отделение, операционни, отделенията за новородени и спешна помощ.

От Районната здравна инспекция направиха бърза проверка в болницата и потвърдиха сигналите на майките. Те са измерили 32 градуса в стаите, което е нарушение на изискванията, според които температурите трябва да са до 27 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Джамбол нямали студено за болницата... ми да духат гражданите на Джамбол, да се разхлади.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ямболската болница се използва от поколения политици и директори да се смучат пари от държавата. Отношението и услугите са ужасни. Новата болница, в края на града завещана от комунизма, беше почти готова с дограми, но я оставиха 27 години и сега се сетиха да я пуснат в експлоатация, като разбира се за 3-ти път и сменат дограмата. На старата 5 пъти я смениха...общо взето Цацаров да не спи , а да разрови бакиите . Има матриал за един мандат.
13
1
 
16
 
! Отговори
реалист депресант преди 6 години
Реалнте здравни вноски на човек на месец са около 100 евро, за да е ок здравната система. Като се има предвид пенсионерите които не плащат, другите трябва да поемат разликата. В България общо взето нищо не се внася, защото сме бедни. Защо сме бедни - защото го позволихме.Хората като се обединяват и вдигат на протести, измитат си крадливите политици и ги окачат по стълбовете, ние подсмърчаме и се свиваме ...сега се оплаквайте, че ви избягаха децата, че няма здравеопазване...вие сте виновни!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А осигуровките платихте ли си?
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашата частна болница, температурата е 23 гр.С. Работим и по здравна каса, и кеш.А за ямболската болница - оплачете се в ХЕИ, та да я затворят и ще спрете да се оплаквате!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото е и в "Майчин дом", София в родилното отделение на ет. 12, където стаите са ВИП уж и се заплащат по 20- тина лева на вечер. Бебетата и родилките са изложени на 33- 34 градуса, всички врати и прозорци са отворени, стават течения и е абсурдна обстановката. А това е една от най- популярните болници за раждане.
9
6
 
17
 
! Отговори
до ГЕРБ Генади преди 6 години
Изкукуригало герберче, дано не ти се налага ти да престоиш в някоя болница като тази, тогава ще запееш друга песен. Ако пък си мислиш, че в тези луксозните частни болници изобщо правят нещо друго , освен да ти вземат парите, значи си истински *** и наистина си достоен фен на галавната Тиква - еднокнижния банкянски пожарникар
8
3
 
18
 
! Отговори
ФФФ преди 6 години
И разбира се според всички за това са виновни ЛЕКАРИТЕ ,СЕСТРИТЕ И САНИТАРКИТЕ А не СКАПАНИТЕ ПОЛИТИЦИ Отидете да видите ТАМ КЪДЕТО ГИ ЛЕКУВАТ ТЯХ ДАЛИ НЯМА КЛИМАТИЦИ И ДАЛИ НЕ СЕ МИЕ ПО 5 ПЪТИ НА ДЕН А за всяка стая лекар и сестра .И дали им искат да си купуват сами лекарствата и превързочните материали .
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се закрие тая жалка държавица на момента!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момент! "Управата на лечебното заведение едва успява да покрие щетите след престоя на роми, които са най-голямата група пациенти". При това положение не съм съгласен да се подобряват условията в тази болница!
5
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орешарски съсипа страната!
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toва са въпросите които трябва да вълнуват тн. "националисти" в държавата, ама не. Да ругаеш и да чоплиш семки по стадионите е истинското родолюбие.
3
4
 
20
 
! Отговори
Бойко Премиерчето преди 6 години
Аааааа,в Правителствена има хлад!
2
4
 
18
 
! Отговори
Бойко Премиерчето преди 6 години
Аааааа,в Правителствена има хлад!
1
6
 
33
 
! Отговори
Житан преди 6 години
Нямало пари за 1-2 климатика и то в детското отделение !!!...Ами да затворят директора на болницата и здравния министър при децата за 2-3 часа и пари веднага ще се намерят не за 2 ами за 20 климатика