Рекорд: Чакаме 6 млн. тона реколта от пшеница

МЗХГ: Това е исторически връх за България
9 авг 2017 18:20, Анисия Иванова
40
Рекорд: Чакаме 6 млн. тона реколта от пшеница
Архив: Булфото

Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5,66 млн. т., съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/.

Реколта от почти шест млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, посочиха от МЗХГ.
Увеличението се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния - или 513 кг/дка сега и 475 кг за 2016 г. Реколтираните площи са около 11,4 млн. тона.

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество. Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница.

Резултатите показват, че 46,39 на сто е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има завишаване с над 5 процента на количеството с високи хлебопекарни качества. Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно.

Рекордната реколта и високо качество води и до засилен износ на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик - 189 хил. т, а на рапица - 152 хил. т.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Възможно е като сеят с ГМО семена и ние ядеме после същото гмо .
7
4
 
5
 
! Отговори
последен шанс преди 6 години
Яжте БЪлгарски домати краставици дини и пъпеши пречистват отровени с хлор токсични разтвори вкл канцерогении подавани вместо питейна вода от обсебени от масови убиици терористи командващи РЗК/хеи/+над 5 000 000 средно и тежко отровени отчита въздуха по миризмата на издишвани газове от отровените
6
4
 
13
 
! Отговори
ази преди 6 години
С колко ще падне цената на хляба???
5
14
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Айде сега пак комунистическите "чокондури" да ми обясняват за соца.
4
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен какво ме грее това и народа какво го грее това ? Пшеница свръх добив с високо качество а хляба скъп и некачествен, печалбата за евросубсидираните земеделци . Ай сик тир бе ....
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки градушките?Абе що не покажете направо по телевизията комбайни "Нива", как жънат богатите на урожай ниви?Макар че по времето на комунизма съм виждал немски машини, Claas, на "мръсните капиталисти", на "класовия ни враг". Защо бай Тошо не е имал по-голямо доверие на "сделани в СССР" машини?
2
2
 
23
 
! Отговори
лупи преди 6 години
Пък вчера четох, че по света реколтата била лоша и цените на хляба пряко се влияели от добивите в Армения, Монголия и Папуа Нова Гвинея. Значи тия рекорди ще ги излапат само робовладелците, пък за масата от народ хлябът остава на старите цени, ако не и по-скъп :)
1
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези ГМО сортове и пръскане с отрови така ще е