Сметката от санирането: 30 хил. апартамента, 62 252 българи

София изостава значително от Бургас, Благоевград и Хасково
9 авг 2017 10:30,
115
Сметката от санирането: 30 хил. апартамента, 62 252 българи
Снимка: архив, Булфото

Към 15 юли "безплатно" санираните блокове в България са 515. В тях има близо 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели - щастливи, защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски. Това е записано в междинен отчет на ресорния министър Николай Нанков за напредъка и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многогофамилни сгради.

От документа, цитиран от "Сега" става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок по програмата за "безплатно саниране" е 1,06 млн. Лева.

На опашката за финансиране са се наредили над 5000 сдружения на собственици, но по-малко от половината - 2022, имат обозрима перспектива да се възползват от програмата, тъй като за техните имоти са сключени договори между общината, областния управител и ББР (Българската банка за развитие), която осигурява парите за строително-оздравителните работи. В това число влизат вече санираните и въведени в експлоатация 515 сгради.

Както е известно, за другите над 3000 чакащи държавната програма за "безплатно" саниране на практика е замразена - поради изчерпване на ресурса. До временното спиране се стигна след поредица скандали в предния и сегашния парламент и тежки критики към кабинета "Борисов", че схемата, по която финансира преобразяването на старите блокове, е много неясна и скъпа. Точно по тази причина през юни депутатите задължиха министъра на регионалното развитие периодично да докладва за хода на програмата.

Държавната банка ББР, която е финансов "агент" на правителството в кампанията за оздравяване на старите соцблокове, дотук е подписала договори за почти 1,4 млрд. лева, става ясно от доклада с данни към 15 юли, изпратен от министър Нанков за Народното събрание.

От тази сума 806.,6 млн. лева вече са изплатени на фирмите, които са участвали в различните етапи на санирането - строители, проектанти, надзорници.

От отчета се разбира също, че регионалното министерство и ББР най-накрая са разрешили споровете си какви лихви се дължат по авансово преведените пари за саниране. В резултат министерството вече е превело на държавната банка парите за 222 готови сгради - общо 236 млн. лева.

Според отчета на Нанков през август се очаква да се разплатят още 70-ина готови сгради на обща стойност около 68 млн. лева, през септември - още 72 сгради за 67 млн. лева, а за последните три месеца на годината - други 160 сгради за 159 млн. лева. Това напрактика означава, че санирането продължава да върви със скорост по милион за блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
9
 
! Отговори
чочо преди 6 години
До СузанаТи добре ли си или е от жегата, кой ти говори за фирмите тук!? Не е луд този дето яде баницата, а този дето я дава. Ти си прави изводите, кой дава баницата и не лай простотии тук за фирми.
30
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3062 хиляди българи са били достатъчно разумни за да се възползват от предоставената възможност. Останалите от страх да не се минат, остават валат ! Такъв е живота. Който свари натовари.
29
5
 
5
 
! Отговори
Галин преди 6 години
Не знам кой град ми допада повече....дали София или Бейрут....не мога да преценя точно..
28
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия и Русия най старите панелки ги събориха.По новите ги санираха но не както тук а с цялостно техническо обследване,нови асансьори ,проверка на заварките и т.н.В България само лепят стиропор и народа се радва на шаренкото.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наднк 20 (навсякъде в цяла България)не говорете глупости защотото е така.Кутия цигари-5 лв..тон суджук - безценен. Долен капитализъм е това..
26
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо 6-7 милиона българи трябва да платят за санирането на домовете на 62 хиляди.Това някаква дискриминация ли е?
25
1
 
3
 
! Отговори
ДО 24 преди 6 години
НА ТЕБ КАКЪВ ТИ Е ПРОБЛЕМА КОЙ КАДЕ ЖИВИ Е , А МИ ТИ СИ ЖИВЕЙ В ПАЛАТ И РОБУВАЙ ЦЯЛ ЖИВОТ НА НЕГО
24
12
 
6
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Панелките са най -големия жилищен капан оставен от комунистите в най-бедната държава от европейския съюз.В София има най много построени панелки и в момента има безумци които дават по 1000 евро на квадрат за тези жилища без да осъзнават че в тази мизерна държава никой няма да ги поддържа ,защото хората нямат пари.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Комунизъмпри комунизма се строеше, сега само се краде построеното тогава.
22
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СофияЗащото в София има най-много *** на глава от населението.Навремето за да имаш софийско гражданство, трябваше да си верен тошовист. Те червените пенсове радиаторите на парното си махат, щото партията им втълпява, че са прецакани и после мръзнат с духалка увити в родопдско одеало и плащащ ток два пъти колкото парно.За санирането ги зомбираха, че ще ги накарат да плащат и ако не ще им вземат панелките.Сега цъкат зависливо с език и псуват Бойко, че пак ги е прецакал.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21и внуците ти ще живеят в този панел, щото няма да могат да си позволят друго жилище.
20
3
 
12
 
! Отговори
Комунизъм преди 6 години
Комунизмът никога не си е отивал ,нито в начина на разходване на публични средства,нито в отношенията работник-работодател.
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е ясна - огромна кражба..
18
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашия блок хвана последния влак.Въпреки съпротивата на зомбирани от *** и сие пенсионери, че ще им вземат апартамантчетата, кандидатствахме по програмата и сключихме догвор. Преди седмица започна санирането. Доволен съм.
17
5
 
21
 
! Отговори
София преди 6 години
Защо в София няма нито една санирана панелка, а в Бургас, Хасково, Благоевград има цели квартали? Защо Йорданке в най големия град няма нищо??? Поне в дружба покрай пътя към летището да бяхте ги санирали че прилича на квартал от третия свят!!! Срам и позор!!!!!
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 лв. е надника на ден. За някои 25 лв. Фирмите които са наети да полагат стиропор имат само офиси с климатици а работата се възлага на подъизпълнители.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво стана, че простаците от Атака сами си забиха нож в гърба и няма да бъдат санирани. Естествения подбор работи.
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя и оградата ни излезе по един милион на метър.
13
1
 
31
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
извинявам се, по 16000 на глава от населението и над 30 000 лв на апартамент :D бах тез златни материали и добре платен труд на бригадата роми
12
6
 
15
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
ако сметката 1 млрд лева е задоволила 62 хил българи, това прави по 16 млн на глава от населението, тук ли сте ? :)